
Una dintre modalitățile ingenioase de a-l aborda astăzi pe Shakespeare este montarea lucrărilor lui în variante imaginate pentru aer liber. Multe dintre piese se pretează la spațiul outdoors, și nu doar Visul unei nopți de vară, la care ne fuge gândul inițial.
Există în lume evenimente și instituții care și-au făcut o misiune și un nume din a îl juca pe bardul de la Stratford-upon-Avon la iarbă verde. În Australia, la Royal Botanical Gardens Victoria din Melbourne, menținerea interesului pentru creația shakespeariană e realizată și prin prezentarea spectacolelor în acest perimetru special din punct de vedere al vegetației. Shakespeare însuși a utilizat în textele sale, dramatice și poetice, extrem de multe referințe botanice. Și numeroși cercetători au făcut studii elaborate analizând flora pomenită de autor.
Istoria Royal Botanical Gardens începe în 1846, iar în prezent aria ei se întinde pe sute de hectare. Suprafața a devenit loc de dezvoltare a nu mai puțin de 350.000 de plante din 11.500 de specii vegetale, cărora li se adaugă un ierbar și o bibliotecă impresionante.
În acest paradis vegetal, Australian Shakespeare Company susține cu continuitate o stagiune open air consacrată patronului său cultural. Programul gândit special pentru ambientul natural a fost plasat sub genericul Shakespeare under the stars/ Shakespeare sub cerul înstelat, iar ideea a prins contur în 1987, când a debutat, încântând publicul. Succesul se măsoară în milioane de plătitori de bilete. Glenn Elston este inițiatorul ei, regizorul devenind unul dintre pionierii noului format pentru spații neconvenționale în care l-a așezat an de an pe Shakespeare.
Conceptul este foarte dezinhibat, accentul fiind pus pe nonconformismul comportamentului spectatorilor, fără ca asta să însemne renunțarea la bunele maniere. Plătitorii de bilete sunt încurajați să vină ca la picnic, cu pături, coșuri cu gustări și băuturi ușoare, iar cei care nu sunt pregătiți le pot cumpăra fără probleme la intrare. Socializarea culturală este extinsă, relaxarea include și ambianța, locul în care stai cu familia sau prietenii.
Tocmai de aici vin ineditul și atractivitatea
Printre titlurile de pe afiș s-au numărat în anii precedenți unele dintre cele mai grele scrieri ale bardului. Chiar dacă pare mai greu de închipuit, actorii joacă Macbeth, cea mai tenebroasă dintre toate, pe care au adus-o foarte aproape fizic de public, spre a spori tensiunea și fiorul întunecat al omorurilor în serie. Visceralitatea creată literar s-a transmis din mizanscena în care decorurile devin un extratext prin umbrele pe care le desenează, obscuritatea întreținută amplificând efectele tragice.
Un alt proiect îndrăzneț al seriei a fost Hamlet. Pentru cei obișnuiți cu teatrul indoor, opțiunea de a muta acțiunea într-un ambient asociat mai degrabă cu destinderea poate contraria. Dar tocmai de aici vin ineditul și atractivitatea. Realizatorii au gândit totul pentru orele apusului de soare și răsăritul lunii, utilizând simbolic momentul zilei și valorificând lumina naturală.
Povestea gemenilor Viola și Sebastian din A douăsprezecea noapte este descrisă în prezentarea de marketing făcută de Australian Shakespeare Company ca „picnic theatre“. Quiproquo-urile shakespeariene și ambiguitățile de gen devin și mai interesante în aer liber.
Spațiile largi se pretează mai bine la piese de tipul celor shakespeariene
Versiunea contemporană a Romeo și Julieta transpune tragica poveste de dragoste într-un context ce amintește de stilul Bollywood. Familia Capulet are origini indiene, un element care sporește adversitatea față de Montague, adăugând un element rasial. Culori vii, costume din mătase, turbane, sariuri, muzica și dansurile specifice imprimă o notă aparte de vizualitate, dinamică și catharsis.
Membrii Australian Shakespeare Company cred în „importanța teatrului făcut în așa fel încât să fie accesibil tuturor“. Intenția lor manifestă e să îl aducă pe marele clasic și scrierile lui în secolul XXI, în apropierea oamenilor. Și-au făcut un brand din această convingere și din a juca în parcuri și grădini, pentru că spațiile largi se pretează mai bine la piese de tipul celor shakespeariene, natura adăugând elemente pe care nici o incintă, oricât de atrăgătoare arhitectural și scenotehnic, nu le-ar putea oferi. Comedia erorilor, Îmblânzirea scorpiei, Cum vă place, Richard al III-lea sunt și ele pe afișul permanent.
Regizorul Glenn Elston a imaginat și o producție colaj, pornind de la trupa Meșterilor din Visul unei nopți de vară, care dau viață unui scenariu ce include momente de balet din Romeo și Julieta, secvențe din Macbeth animate de păpușile Punch și Judy și un fragment din Regele Lear jucat în ritm de rap. Spectacolul l-a intitulat Shakespare’s Best Bits și are mare succes. A-l scoate pe Shakespeare la iarbă verde e una dintre manierele inteligente de a șterge pânzele de păianjen și colbul de pe copertele volumelor unui autor canonic.
Publicitate și alte recomandări video