anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

S-a depus solicitarea pentru primii bani

Când va avea loc primul concert în sediul Filarmonicii restaurate?

GALERIE
filarmonica-moldova-iasi (1)
 • filarmonica-moldova-iasi (1)
- +

Ieri a fost depusă solicitarea pentru prima tranşă de finanţare. Până la sfârşitul anului va fi depusă aplicaţie şi pentru restul sumei estimate, a promis preşedintele CJ. Este singura dată certă avansată în acest proiect blocat de 10 ani.

După trei ani şi patru luni de la preluarea în comodat a celor două clădiri emblematice pentru Iaşi în care îşi are sediul Filarmonica Moldova şi la un an de la obţinerea autorizaţiei de construire, Consiliul Judeţean a depus ieri cererea oficială de finanţare a restaurării lor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă comună a preşedintelui CJ, Costel Alexe, şi a directorului Filarmonicii, Bujor Prelipcean.

Apelul de proiecte s-a deschis ieri pe principiul «primul venit, primul servit». Valoarea maximă eligibilă este de 21,7 milioane de lei fără TVA, iar Costel Alexe a estimat acest cuantum la jumătate din necesarul sumei pentru consolidarea şi reparaţiile necesare celor două clădiri preluate pentru 22 de ani de la Episcopia Romano-Catolică Iaşi. Diferenţa până la 10 milioane de euro ar urma să fie acoperită din fondurile europene alocate României în exerciţiul financiar 2021-2027, soluţie preferată în locul unui împrumut. El a adăugat că o finanţare prin Compania Naţională de Investiţii nu este posibilă din cauză că obiectivul vizat nu este proprietatea CJ.

Bujor Prelipcean a spus că necesarul va depăşi această estimare. Directorul Filarmonicii a adăugat că lucrările nu se vor limita la structura de rezistenţă şi la restaurarea sediului Filarmonicii, dar sala de concerte va fi extinsă de la 570 la 700 de locuri. În comparaţie, Teatrul Naţional dispune de 750 de locuri, iar fostul Cinema Victoria - actuala Sală a Unirii, 850 de locuri (cea mai mare din Iaşi, în acest moment).

„Este cea mai bună variantă de finanţare cu fonduri europene identificată până acum, astfel încât să putem relua lucrările care au fost abandonate în urmă cu 10 ani. Iaşul cultural a avut doar de pierdut din 2013, de când accesul spectatorilor în Sala mare de concerte a Filarmonicii, care are o acustică inegalabilă, a fost interzis”, a menţionat preşedintele CJ.

Întrebat cât ar putea să dureze până la susţinerea primului concert, Costel Alexe a spus că singura certitudine este că întreaga finanţare va fi obţinută în cursul acestui an. Pe de altă parte, „puţine firme îşi mai asumă azi să restaureze un monument istoric, astfel că riscul apariţiei contestaţiilor la licitaţia de atribuire a contractului va fi mult mai mic decât la alte proceduri”, a anticipat Costel Alexe.

Cererea de finanţare a fost validată de plenul CJ reunit ieri în şedinţă extraordinară.

Restaurarea sediului Filarmonicii ieşene de Stat a constituit subiect de dispută între actuala şi fosta conducere a CJ. Maricel Popa a susţinut în mai multe rânduri că ar fi lăsat 8 milioane de lei în bugetul Consiliului Judeţean pentru începerea lucrărilor. Răspunsul CJ la o solicitare a Ziarului de Iaşi a fost că „în contul bugetului Judeţului Iaşi - Consiliul Judeţean Iaşi nu există sume încasate cu destinaţie specială pentru obiectivul de investiţii «Reabilitarea şi modernizarea imobilelor situate în Iaşi, str. Cuza Vodă, nr. 29»”.

VEDEŢI ŞI: SALVAȚI FILARMONICA IEȘEANĂ! Scrisoare deschisă către primarul Mihai Chirica și președintele CJ Costel Alexe - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.