Când va fi gata noul parc din Tătărași, unul din cele mai mari din Iași? Trei mari asocieri de firme au intrat în competiție

sâmbătă, 22 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Când va fi gata noul parc din Tătărași, unul din cele mai mari din Iași? Trei mari asocieri de firme au intrat în competiție

Primăria va desemna până în toamnă un constructor pentru reabilitarea parcului Ciurchi, aflat între cartierele ieșene Tătărași și Metalurgie. Municipalitatea a primit trei oferte la licitație, în condițiile în care contractul are o valoare estimată la peste 20,5 milioane lei, fără TVA.

La procedură participă trei asocieri de firme: Conest – Ecostratos – Construct Mapcom – Arthenis, Garden Center Grup – Ro Verde Landscaping și MBS Group – Urba. Odată ce va stabilit un constructor (termenul a fost stabilit pentru luna octombrie), primele 3 luni sunt dedicate proiectării, iar în alte 33 de luni vor avea loc lucrările de execuție.

Parcul Ciurchi are o suprafață de 5,8 hectare. Conform proiectului Primăriei, vor fi plantați peste 120 de arbori (foioși), 1.000 de arbuști, circa 2.000 de specii floricole și graminee ornamentale, în timp ce suprafața înierbată va ajunge la 5,6 hectare. O componentă a proiectului prevede integrarea unui monument dedicat victimelor Holocaustului.

În ceea ce privește elemente de mobilier urban, proiectul prevede bănci (cu sau fără spătar), șezlonguri, mese de șah, echipamente de joacă, echipamente fitness (inclusiv pentru seniori), un teren de sport multifuncțional, coșuri de gunoi, pergole, echipamente pentru parc dedicat câinilor, o platformă subterană de colectare a deșeurilor și, nu în ultimul rând, sisteme de tutorare arbori.

Intervenții vor fi și în cazul sistemului de iluminat public: vor fi montați 64 de stâlpi noi (4 metri), cu LED, alături de o nocturnă pentru terenul de sport (16 stâlpi de 6 m), corpuri încastrate și reflectoare.

Reprezentanții municipalității spun că intervențiile asupra topografiei vor fi minimale, principalul scop fiind accesibilizarea traseelor și legăturilor cu zonele învecinate. Astfel, printre altele, vor fi desființate gardurile. „Vor fi inserate diferite funcțiuni compatibile și complementare unui spațiu verde public – un loc de joacă, o zonă pentru evenimente la scară redusă, locuri de odihnă”, se arată în documentația de atribuire a contractului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii