Când vinul se jurizează cu creierul: revoluția Vinarium, marca Cătălin Păduraru

joi, 15 mai 2025, 02:45
3 MIN
 Când vinul se jurizează cu creierul: revoluția Vinarium, marca Cătălin Păduraru

România are viță-de-vie cât vezi cu ochii. Dar pentru ca vinurile să ajungă să spună ceva cu adevărat, cramele trebuie să riște, să testeze, să iasă din rețete sigure. Nu selecția atentă pentru concursuri face diferența, ci curajul de a experimenta. Cătălin Păduraru, ieșeanul cunoscut din „Liceenii”, astăzi expert de renume în vinuri, atrage atenția asupra unei greșeli frecvente: în loc să-și expună portofoliul complet, inclusiv vinurile care nu sunt neapărat „de top”, multe crame preferă să trimită în concursuri doar acele vinuri pe care le consideră promițătoare, sperând că vor obține medalii. Ceea ce e greșit.

„În mod normal ar trebui testat cât mai mult din portofoliu pentru a înțelege ce impresie lasă profesioniștilor vinurile din oferta lor. Rezultatele mai proaste nu sunt comunicate publicului, dar ele ajută winemaker-ul să elaboreze vinuri din ce în ce mai bune”, a explicat Cătălin Păduraru pentru „Ziarul de Iași”.

El spune că Busuioaca de Bohotin, Frâncușa și Zghihara sunt exemple perfecte de soiuri pe care nimeni nu le punea pe hartă și care, după câteva ajustări, au reușit să impresioneze juriile internaționale.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Un motiv în plus să revezi „Liceenii”. Cătălin Păduraru, fost actor, azi nume greu în lumea vinului

Povestea lui Cătălin Păduraru este cu adevărat captivantă. Cunoscut pentru rolul său din „Liceenii”, a reușit să-și reinventeze complet cariera, devenind un expert de renume în lumea vinurilor. Și ce faci când crezi cu adevărat în potențialul vinului românesc? Îl aduci în fața lumii. Așa că a pus bazele concursului internațional Vinarium, care, ajuns în acest an la a XXII-a ediție, atrage an de an profesioniști din întreaga lume și joacă un rol important în promovarea vinurilor locale, dar și din alte țări.

„Nu avem emoții să afirmăm că suntem peste majoritatea concursurilor de afară, chiar dacă, deocamdată, cota de notorietate a unora le face să pară «mai cu moț»”, ne-a spus Cătălin Păduraru.

Judecata, în timp real la Vinarium. Vinul, analizat de creier

„Suntem al doilea concurs de vinuri din lume care am introdus jurizarea pe tabletă, având un soft propriu. În termeni de noutate științifică, factori atractivi pentru profesioniști și entuziaști ai vinurilor, am implementat – iarăși, primii din lume! – monitorizarea activității cerebrale în timpul jurizării, neuro-feedback”, ne explică el.

Cătălin Păduraru atrage atenția însă că potențialul acestui concurs ar fi fost mult mai mare dacă ar fi existat un sprijin din partea statului.

„Ne-am dorit ca această competiție să devină gratuită. Ar fi fost foarte bine. Probabil că, dacă am fi  avut un mic sprijin din partea statului, puteam face cel mai mare concurs din lume. Asta s-ar fi tradus prin branduire puternică pentru țară, dinamizarea pieței, crearea altor piețe noi, evenimente dedicate aducătoare de bani aici, în România.”

Concursul Vinarium se va desfășura săptămâna viitoare, între 22-25 mai 2025, la Ploiești. Sunt așteptate în concurs peste 1.300 de probe (vinuri și distilate de origine vitivinicolă) din peste 26 de țări.

Vin bun avem. Dar cum îi facem pe străini să vină să-l guste?

Cătălin Păduraru ne explică cât de greu este să aduci degustători de renume din afară într-o țară care nu are încă prestigiul Franței sau Italiei în vin.

„Îi atrage noul, dar și istoria noastră vitivinicolă fascinantă (rescrisă de Vinarium – în ceea ce privește răspândirea vitis vinifera). Terroir-urile diferite, generozitatea unor soiuri locale sau felul în care s-au adaptat «vedete» ca Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Shiraz pe aici. Toți, după vizita ocazionată de Vinarium, au scris în cărțile lor despre România și soiurile care sunt cultivate aici, despre vinurile culte realizate în țara noastră”, susține Cătălin Păduraru.

Mai multe detalii despre ediția Vinarium din acest an, AICI.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii