anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Candidaţii de sub linie sesizează BEC în urma articolului din "Ziarul de Iaşi"

GALERIE
Parlament
 • Parlament
- +

Candidaţi din cele două partide au formulat sesizări către BEC după ce cotidianul nostru a arătat că legea prevede o reprezentare mai mare în Parlament pentru judeţul Iasi.

 

După articolul publicat în ziarul nostru de ieri, în care semnalam că judeţul Iaşi trebuie să aibă, potrivit legii, 13 deputaţi în loc de 12 şi 6 senatori în loc de 5, atât candidaţi PNL, cât şi PSD au formulat sesizări către Biroul Electoral Central privind corectarea acestei omisiuni. Potrivit primelor simulări, la Iaşi, formaţiunea clasată a treia la alegerile din 6 decembrie va avea cei mai mulţi parlamentari. Astfel, dacă USR PLUS ar câştiga doi senatori şi trei deputaţi, PSD va fi reprezentat de un senator şi patru deputaţi, iar PNL, care a avut doar un procent şi jumătate mai puţin, un senator şi trei deputaţi. Practic, la repartizarea mandatelor, după redistribuirea voturilor, ar mai putea prinde al şaselea mandat de senator unul dintre cei doi candidaţi de pe locul 2 pe listele PSD şi PNL, Bogdan Cojocaru, respectiv Liviu Brătescu. Pentru Camera Deputaţilor, candidatul aflat imediat „sub linie” este Liviu Bulgaru. Celalaltă formaţiune care a trecut pragul electoral, Alianţa pentru Unirea Românilor, va fi reprezentată în Parlament de un senator şi doi deputaţi.

Amintim că numărul aleşilor dintr-o circumscripţie electorală (judeţ) este dat de norma de reprezentare, respectiv 73 de mii de locuitori pentru un deputat şi 168 de mii de locuitori pentru un senator. Populaţia după domiciliu în prima zi a anului precedent celui în care au loc alegerile este referinţa la care se raportează cele două norme. În judeţul Iaşi, populaţia după domiciliu era, la 1 ianuarie 2019, de 953.158 de locuitori, potrivit datelor afişate pe pagina de internet a Institutului Naţional de Statistică. Norma de reprezentare este reglementată de Legea 208/2015, privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Etapele redistribuirii, care presupune un algoritm destul de complicat pentru că poate să ajungă inclusiv la negocieri directe între partide, se derulează zilele acestea. Biroul Electoral Central ar putea să corecteze situaţia, mai ales că numărul de mandate din Parlament este dat exclusiv de aceste norme de reprezentare, nefiind fixat prin vreo lege.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.