Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Candidaţii de vârf se aliniază la start

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Cine va conduce Comisia Europeană? Va susţine PSD candidatul stângii, olandezul Timmermans, unul din cei mai mari critici ai săi?

Grupurile de partide europene îşi continuă procesul de selecţie a candidaţilor de vârf (Spitzenkandidaten) în perspectiva alegerilor de anul viitor. După cum se ştie, pe lângă candidaţii pentru Parlamentul European (PE), ele îşi anunţă şi opţiunea pentru şefia Comisiei Europene sub forma unui „candidat de vârf”. După alegeri, conform practicii pe care încearcă să o instituţionalizeze PE, şefii de state şi guverne reuniţi în Consiliul European ar trebui să selecteze preşedintele Comisiei dintre Spitzenkandidaten, prima încercare fiind oferită grupului care obţine cele mai multe mandate.

Această exigenţă îi deranjează pe mulţi dintre liderii naţionali, printre ei numărându-se şi preşedintele Emmanuel Macron. Liderul de la Élysée ar putea încerca să coaguleze, la anul, o opoziţie faţă de acest sistem, dar şansele par mici şi, în plus, candidatul desemnat ar putea fi Markus Weber, membru al aripii bavareze din creştin-democraţia germană. Preşedintele francez nu va ofensa Berlinul de dragul unor principii de echilibru instituţional comunitar. Cu alte cuvinte, e posibil ca şi de data aceasta lucrurile să se petreacă aşa cum vor europarlamentarii, dar la o eventuală amendare a tratatelor am putea asista la un contraatac al liderilor naţionali.

Cum popularii sunt favoriţii scrutinului din mai 2019, competiţia lor internă a concentrat atenţia, fără însă a crea suspans. Aproape întreg establishment-ul PPE s-a poziţionat alături de Weber, un personaj respectat în legislativul european, dar fără experienţă politică la vârf şi fără o veritabilă statură internaţională. Challenger-ul său, Alexander Stubb, a fost lider al conservatorilor finlandezi şi premier al acestei ţări, dar nu a reuşit să se menţină prea mult la vârf. Spre cinstea sa, şi-a continuat campania în cadrul partidului, astfel că popularii au avut parte de ceva mai mult dinamism decât rivalii lor socialişti.

În ceea ce o priveşte, stânga moderată europeană repetă cumva experienţa de acum cinci ani, având un congres de nominalizare lipsit de competiţie. Singurul candidat rămas în cursă este prim-vicepreşedintele Comisiei, olandezul Frans Timmermans, un politician de calibru în tabăra socialistă. Celălalt aspirant la funcţie, slovacul Maroš Ševčovič, la rândul său vicepreşedinte în actualul executiv european, şi-a anunţat retragerea, nereuşind să inspire şi să mobilizeze stânga europeană, în ciuda eforturilor notabile depuse în ultimele luni. Poate că un politician slovac nu era cea mai adecvată soluţie pentru socialişti, într-un moment în care grupul de la Višegrad este văzut drept o ameninţare pentru coeziunea europeană, iar stânga slovacă, aflată la putere, este mai degrabă eurosceptică, secondându-i în această privinţă pe liderii de la Budapesta şi Varşovia în chestiuni precum migraţia.

Se ştie că Partidul Naţional Liberal, membru în grupul PPE, s-a numărat printre formaţiunile ce şi-au exprimat oficial susţinerea pentru domnul Weber. Nu este o opţiune surprinzătoare, dată fiind autoritatea de care se bucură creştin-democraţii (şi creştin-socialii) germani în Europa Centrală şi de Est. În plus, este mereu tentant să joci cartea ce pare câştigătoare. Mult mai interesantă pare a fi, însă, situaţia Partidului Social Democrat, care trebuie să-l susţină în alegeri pe domnul Timmermans deşi acesta a formulat în repetate rânduri critici la adresa modului în care PSD gestionează problema statului de drept în România. Desigur că se vor găsi mijloace pentru a depăşi momentele dificile, în condiţiile în care competiţia electorală va rămâne, în esenţă, una naţională.

Din multe puncte de vedere, oferta electorală a celor două mari grupuri în privinţa candidaţilor de vârf este lipsită de atractivitate pentru alegătorul obişnuit. Există puţine motive pentru care europenii s-ar lăsa cuceriţi de oameni care ştiu mecanismele politicii comunitare, au intenţii bune dar nu pot articula un mesaj de schimbare. Un Spitzenkandidat ideal ar trebui să poată depăşi barierele politicii naţionale, ale limbilor şi culturilor – ar trebui să fie candidaţi europeni în adevăratul sens al cuvântului. Poate că, într-o asemenea situaţie, adversarilor acestui sistem de alegere a preşedintelui Comisiei le-ar veni mai greu să impună revenirea la mecanismele mai puţin transparente, dar bine testate, ale selecţiei în Consiliul European.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri