De Sănătate

Punem punctul pe știi

Canicula afectează copiii și la nivel gastrointestinal. Medicii recomandă atenție la virusuri, dar și la igienă sau piscine murdare

miercuri, 24 iulie 2024, 02:48
3 MIN
 Canicula afectează copiii și la nivel gastrointestinal. Medicii recomandă atenție la virusuri, dar și la igienă sau piscine murdare

Medicii pediatri avertizează că în contextul temperaturilor extrem de ridicate, cum au fost cele de săptămâna trecută din Iași, se pot declanșa diverse afecțiuni gastrointestinale la copii. „Ziarul de Sănătate” a discutat cu specialiștii gastroenterologi care au explicat că cele mai frecvente boli digestive întâlnite vara la copii sunt gastroenterita și enterocolita. Acestea sunt determinate de virusuri precum Rotavirus, Adenovirus, Norovirus, Astrovirus, hepatitele A și E sau de o serie de bacterii.

dr. Laura Bozomitu

dr. Laura Bozomitu

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 16

Igiena defectuoasă, vinovată de multe îmbolnăviri

Medicii pun aceste îmbolnăviri digestive pe seama igienei defectuoase, precum  curățarea improprie sau nesterilizarea vaselor copiilor sub un an care primesc biberon, a alimentelor insuficient preparate termic sau a consumului de fructe și legume nespălate.

„Însăși insolația se poate manifesta cu simptome gastrointestinale. Un pericol îl reprezintă și îmbăierea în piscine insuficient igienizate, contactul cu alte persoane cu gastroenterită, ingestia de pământ (geofagie) la copiii care suferă de anemie și prezintă această tulburare. Și consumul de lichide în exces poate să scadă aciditatea gastrică și să favorizeze colonizarea bacteriană. De asemenea, copiii se joacă frecvent vara în parcuri sau zone cu nisip care pot fi medii de multiplicare a germenilor, virusurilor sau paraziților”, a explicat șef lucrări dr. Laura Bozomitu, medic primar pediatrie și gastroenterologie pediatrică la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Medicul avertizează familiile care preferă concediile în alte țări că există posibilitatea infestării cu tipuri de germeni sau paraziți tropicali pe cale cutanată, dar și digestivă. Recomandarea este de a se respecta măsurile publicate de țările respective în vederea profilaxiei bolilor digestive, dar și a altor afecțiuni precum  meningita.

Gastroenterologul subliniază că principalele simptome de boală sunt vărsăturile, grețurile, durerile abdominale, însoțite sau nu de febră, frisoane uneori, până la aspect septicemic.

„Hidratarea, alimentația adecvată vârstei, măsuri terapeutice specifice fiecărei forme de boală, și aici mă refer mai ales la etiologia bacteriană, parazitară ori  fungică, consultarea medicului de familie sau adresarea către un serviciu de urgențe sunt principalele măsuri care trebuie luate”, a declarat șef lucrări dr. Laura Bozomitu.

Alimentația copiilor în perioadele caniculare

În perioadele caniculare medicii recomandă menținerea pe cât posibil a alimentației echilibrate, fără schimbări majore, mai ales în cazul sugarilor aflați la diversificare, și consumul de lichide nu foarte dulci. Copiii mai mari și adolescenții trebuie să evite băuturilor pe bază de zahăr sau cafea. Se pot consuma ceaiuri din plante, legume și fructe proaspete și bine spălate. De asemenea, vara trebuie evitate alimentele rapid perisabile precum maioneze, înghețata neambalată sau sosurile.

Copiii care suferă deja de diverse boli gastrointestinale trebuie să respecte tratamentul prescris de medicul specialist. Dr. Laura Bozomitu recomandă evitarea expunerii excesive la soare, mai ales pentru copiii aflați în tratament cu imunosupresive, dar evitarea unei alimentații „încărcate”, pentru că unele boli necesită și au recomandată dieta mediteraneeană, care este adecvată și în sezonul foarte cald.

„Pentru sugari ideală este alimentarea cu lapte matern, iar mamele trebuie să respecte igiena suptului. Pentru cei care primesc formule de lapte se accentuează importanța menținerii igienei mâinilor celor care manevrează vasele copilului, curățarea recipientelor și în nici un caz să nu se păstreze alimentele «pentru mai târziu»! Se recomandă vaccinarea pentru infecția cu Rotavirus la sugari. În general, orice copil care frecventează colectivitatea trebuie supravegheat din punct de vedere al alimentației și orice simptom alarmant trebuie notat și transmis părinților după ce medicul instituției a efectuat consultul. Se va evita consumul de alimente de la alte persoane dacă nu se cunoaște sursa”, a mai punctat medicul.

De asemenea, în caz de administrare de antibiotic copiilor pentru diverse afecțiuni, gastroenterologul recomandă să se adauge și un probiotic care să protejeze flora intestinală și să asigure echilibrul sistemului digestiv.

Cum ferim copiii de caniculă?

„Îi ferim pe copii de caniculă respectând orele de plimbare când temperaturile nu depășesc pragul periculos. Să aibă capul acoperit cu articole din bumbac, să le administrăm lichide nu foarte reci, pentru a evita socul termic, sa evităm contactul cu copiii sau adulții bolnavi, să nu îi ducem la mare la vârste foarte mici, să îi protejăm la plajă cu creme cu factor de protecție 50 (SPF 50) și să evităm piscinele aglomerate sau neigienizate. Dezinfectantele pentru mâini trebuie utilizate cu precauție, cel mai sigur mod de protejare este spălarea mâinilor cu apă și săpun”, a mai sfătuit dr Laura Bozomitu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii