Canicula poate fi combătută și prin alimentație: legumele reci din ciorbă sau făcute pe grătar, dar și o surpriză – mâncarea picantă
Dincolo de răcorirea organismului, necesară pentru caniculă, medicii recomandă să ne adaptăm și dieta în special în perioadele îndelungate de temperaturi ridicate, cum au fost la Iași în ultima săptămână. Dr. Adina Rusu, dietetician autorizat, președinte Colegiul Dieteticienilor Iași, recomandă să nu renunțăm la un regim alimentar standardizat – care înseamnă să mâncăm trei mese pe zi, alimente ușor digerabile, preferabil chiar salate, cu fructe și legume de sezon. Specialistul avertizează că nu e momentul să renunțăm să ne hidratăm, chiar dacă nu simțim că ne este sete, ba chiar să bem cu 20-30% mai multă apă decât am face în mod obișnuit. Alcoolul și sucurile trebuie evitate când vrem să ne hidratăm „Consumate în exces, stimulează eliminarea unei cantități suplimentare de apă din organism, crescând deshidratarea și făcându-ne să ne simțim tot mai slăbiți și mai lipsiți de energie”, a precizat specialistul.
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 16
– Este clar că atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, trebuie să gestionăm complet diferit multe lucruri din viața noastră, inclusiv la nivel alimentar. Mâncăm la fel pe căldură decât o facem atunci când este răcoare? De ce există diferențe?
Alimentația poate influența capacitatea organismului nostru de adaptare la temperaturile ridicate, organismul nostru având mecanisme fine de reglare a apetitului, mecanisme care sunt influențate și de anotimpul în care ne aflăm. Astfel, în zilele caniculare, apetitul nostru este scăzut, unul dintre motive fiind faptul că, prin digestie, în corpul nostru se degajă cantități suplimentare de căldură. Așa se explică de ce, în zilele de vară, mâncăm mai puțin pe parcursul zilei, când temperaturile sunt foarte ridicate, și putem ajunge să consumăm cea mai mare parte din mâncarea de peste zi, seara. Acest comportament alimentar poate duce, în timp, și la dezechilibre ale somnului, care, la rândul lor, pot afecta și ele apetitul în favoarea alimentelor dulci, bogate în zahăr, care ne dau, pe moment, senzația aparentă de energie, de vitalitate! Pentru a evita aceste dezechilibre, este indicat, să respectăm și pe timpul verii un program al meselor principale ale zilei, cu mese mici din punct de vedere cantitativ, cu alimente ușor digerabile și a căror digestie să nu genereze cantități mari de căldură.
– Haideți să vorbim un pic și despre hidratare: recomandarea de doi litri pe zi rămâne și într-o zi foarte călduroasă sau ar trebui să bem apă pe măsura efortului? Bem apă și dacă nu simțim neapărat nevoia?
Organismul nostru pierde cantități însemnate de apă în urma proceselor de termoreglare, menținerea unei hidratări optime fiind esențială pentru a înlocui apa pierdută de organism prin transpirație. Astfel, în zilele călduroase, ar fi indicat să suplimentăm aportul de lichide cu cel puțin 20-30% față de cantitatea consumată în mod uzual. De asemenea, este important să consumăm apă pe tot parcursul zilei, chiar dacă nu simțim senzația de sete. Consumul unei cantități insuficiente de apă se poate manifesta inițial prin semnale mai subtile, cum ar fi oboseală, stare de slăbiciune sau migrene, la apariție senzației de sete, corpul nostru fiind deja deshidratat. Este foarte important ca, atunci când urmărim să ne hidratăm, să nu luăm în considerare suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, a celor îndulcite sau care conțin cofeină, întrucât acestea, consumate în exces, stimulează eliminarea unei cantități suplimentare de apă din organism, crescând deshidratarea și făcându-ne să ne simțim tot mai slăbiți și mai lipsiți de energie.
– Ne puteți recomanda o serie de rețete pe care le putem face, proaspăt și de vară, în contextul unor zile caniculare?
Prin transpirație, corpul nostru nu pierde doar apă, ci și săruri minerale și vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, în zilele călduroase, ne putem simți mai apatici, obosiți și lipsiți de energie. Însă vara vine și cu soluțiile cele mai potrivite, fructele și legumele proaspete, de sezon, reprezentând o metodă foarte bună prin care îi putem readuce organismului nutrienții pierduți. Astfel, în special în această perioadă, salatele din legume de sezon, eventual asezonate cu un dressing răcoros pe bază de iaurt, pot constitui o soluție în lupta cu temperaturile ridicate. De asemenea, ciorbele din legume, care pot fi consumate și reci, pot fi o soluție pentru înlocuirea apei și a electroliților pierduți prin transpirație. Carnea de pe grătar poate fi și ea înlocuită, măcar parțial, cu legume grill, mult mai ușor de digerat de organism, dar și foarte gustoase.
– Dacă tot vorbim de rețete, există o serie de alimentare pe care, mâncându-le, să ne putem răcori? Pepenele verde apare în multe rețete online ca fiind o recomandare de consum în zilele calde, fiind răcoros și conținând și multe lichide. Ne facem griji știind și conținutul de zahar pe care-l conține?
Fructele răcoroase sunt alese în această perioadă, în defavoarea altor grupe de alimente, însă nu este indicat să înlocuim o masă echilibrată nutrițional, o masă care ar trebui să ne aducă proporții optime de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase, cu o masă alcătuită doar din fructe, constituite în cea mai mare parte din apă și zaharuri. Astfel, fructele reprezintă o variantă ideală de gustare sau de desert pe perioada verii, dar nu un fel principal de mâncare.
Deși poate părea contradictoriu, alimentele picante pot avea un efect de răcorire asupra organismului, acest tip de mâncăruri fiind foarte frecvente în bucătăria țărilor cu climat cu temperaturi foarte ridicate. Deși după consumul acestor mâncăruri, în special într-o zi călduroasă, ne putem simți ca și cum întreg corpul ne ia foc, răspunsul fiziologic al organismului la căldură este transpirația, aceasta la rândul său având efect de răcorire asupra pielii. Astfel, pe lângă ardeiul iute și piper, usturoiul și ghimbirul pot crea un efect asemănător ce are ca rezultat final ușoara răcorire a organismului.
Publicitate și alte recomandări video