Cap de urs cu mărgele, 2.500 de euro la târgul de pe Lăpuşneanu (GALERII FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cap de urs cu mărgele, 2.500 de euro la târgul de pe Lăpuşneanu (GALERII FOTO)

GALERIE
URS
  • URS
- +

A demarat târgul expoziţie „Tradiţii pe Uliţa Lăpuşneanu“. Ce găsiţi aici de cumpărat.

Ieşenii dornici să resimtă atmosfera specifică săbătorilor de iarnă sunt aşteptaţi la cea de-a patra ediţie a evenimentului „Tradiţii pe Uliţa Lăpuşneanu“. Până joi inclusiv, meşteri din întreaga zonă a Moldovei vor ilustra prin obiectele expuse domenii fundamentale ale artei şi tehnicii populare, precum prelucrarea lemnului, olăritul, confecţionarea instrumentelor tradiţionale, industria casnică şi confecţionarea măştilor populare. Totodată, manifestarea promovează tradiţiile populare, meşteşugurile şi obiceiurile tradiţionale româneşti, cu precădere cele specifice Sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou.

GALERIE FOTO I

Vizitatorii care vor să facă şi ceva cumpărături de la standurile amenajate pot achiziţiona obiecte din recuzita obiceiurilor de iarnă: măşti, tobe, harapnice, bâte, buhaiuri, cămăşi, bundiţe, traiste, brâie. Pentru o mască, de exemplu, preţurile pornesc de la 60 de lei şi ajung la 250 de lei, în funcţie de complexitatea modelului. Există însă şi obiecte tradiţionale greu accesibile. De exemplu, pentru un cap de urs bătut cu mărgele preţul urcă până la 2.000 - 2.500 de euro, mai ales că s-a lucrat aproape o lună de zile la el. Covoarele cu motive populare se vând cu preţuri de la 300 la 750 de lei, în funcţie de dimensiuni, iar o ie sau o cămaşă tradiţională poate fi cumpărată cu 200 - 250 de lei. Pentru cadouri, meşterii populari propun figurine cu personajele lui Ion Creangă (25 de lei), piese decorative din ceramică (5 - 20 de lei), icoane pictate pe lemn sau sculptate (50 - 100 de lei).

GALERIE FOTO II

„Noi venim din zona Neamţului, mai sus de Humuleşti. Am adus pentru dumneavoastră măşti, tobe, urşi, căpriţe. Soţul meu lucrează la capurile de urs, iar eu lucrez la măşti. Între timp mai împletesc ciorăpei şi papucei de lână. Asta fac când afară plouă, e vreme rea şi stau mai mult prin casă. Vara mai lucrăm din lemne strâmbe măsuţe, scăunele, băncuţe. Ieşim la târguri, lumea ne apreciază - poate nu toţi, dar în general le place ceea ce le arătăm“, a povestit Maria Neamţu din satul Nemţişor, comuna Vânători. Femeia îşi doreşte să ducă tradiţia populară mai departe şi colecţionează de 23 de ani obiecte vechi. „Prin măşti cred că păstrăm tradiţia veche. Ştim prea bine că masca reprezintă starea omului: bucurie, necaz, mai hâtru, mai vesel, mai supărat. Pe lângă asta, eu mai adun ţesături vechi, lăiceri, ţoluri. Din familie am cojoace, ii, haine de ţărăncuţă pentru mers la biserică, traistă de mers la târg. Sunt foarte atentă şi, în locul unde se strică o casă, merg să cer lucrurile vechi. Acasă am mai multe obiecte tradiţionale decât într-un muzeu“, ne-a mai spus doamna Maria. Atmosfera de pe „uliţa“ Lăpuşneanu va fi animată, din când în când, de grupuri de colindători, urători şi cete de mascaţi. „Tradiţii pe Uliţa Lăpuşneanu“ este o manifestare organizată de Primărie, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ prin Muzeul Unirii, Asociaţia „Alexandru Lăpuşneanu“ şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce s-a scumpit masiv energia?

Alexandru LĂZESCU

De ce s-a scumpit masiv energia?

Între factorii cei mai importanţi sunt politicile „Green Deal” ale UE, decizii care din raţiuni ideologice, au promovat abordări nerealiste care ignoră realitatea de pe teren.

Filmuletul zilei

opinii

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Nichita DANILOV

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Unele edificii sunt înălţate numai din scaune. În faţa scaunelor se întind nesfârşite alei, străjuite de statui ascunse printre arbori. În centrul oraşului sunt mai multe fântâni arteziene, din care nu ţâşneşte însă apa, ci timp. Oraşul a fost ridicat în plin deşert. Ţâşneşte în schimb nisip şi din când în când, spre seară, sânge în şuvoaie. Singurul locuitor al oraşului este în acelaşi timp rege, judecător, călău, victimă şi mulţime. În oraşul cu un singur locuitor „timpul are o singură secundă” şi „de fiecare acoperiş atârnă câte un deget murdar”.

Septembrie indiano-amnăşan

Michael ASTNER

Septembrie indiano-amnăşan

Păzind cazanul în liniştea amiezii, auzi din când în când căzând câte o nucă ori pe stradă trecând - urcând, coborând - o maşină.

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Nicolae CREŢU

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Din toate câte bântuie acum în ale noastre media, din România, nu serialul rivalităţii Cîţu vs. Orban pentru şefia PNL, nici „bâlciul” şi pantomima „moţiunilor” de ce (n)zură şi criza guvernării, nu ele sunt cele care îi îngrijorează pe cei mai mulţi oameni ai ţării, încă trăitori între hotarele ei. Şi nici cifrele în creştere ale „valului” Covid-Delta, nici măcar ele, nu îngrijorează, ba chiar să sperie de-a dreptul, atât cât o fac ştirile şi aşteptările privind facturile la electricitate şi gaz sau eliminarea subvenţiei pentru încălzire, tot perspective „luminoase”, cum se vede.

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.