Capcana adeverințelor de vechime: interpretarea greșită poate reduce pensia. Sfaturi de la un expert în arhivare din Iași

joi, 29 august 2024, 03:10
5 MIN
 Capcana adeverințelor de vechime: interpretarea greșită poate reduce pensia. Sfaturi de la un expert în arhivare din Iași

Adeverințele de vechime trebuie verificate cu atenție înainte de a le prezenta la Casa de Pensii pentru recalcularea pensiilor. Începând cu 1 septembrie 2024, începe a doua etapă a recalculării pensiilor, care va dura până în februarie 2025. În această etapă, pensiile vor fi recalculate pe baza veniturilor nepermanente obținute înainte de aprilie 2001 (prime, bonusuri etc.).

Un administrator al unei firme de arhivare din județul Iași atrage atenția asupra riscurilor de interpretare greșită a adeverințelor, care pot duce la scăderea pensiilor. Costurile pentru obținerea adeverințelor sunt destul de consistente. Pot ajunge și până la 4.000 de lei pentru cercetarea unui interval de 30 de ani. Tarifele sunt stabilite de Casa Națională de Pensii Publice. Directoarea Casei Județene de Pensii Iași, Maria Andronache, a confirmat că în a doua etapă se vor recalcula pensiile celor care au lucrat în agricultură, la Cooperativele Agricole de Producție (CAP), și dosarele cu adeverințe.

Mai sunt câteva zile până când va începe cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor, iar pensionarii iau cu asalt firmele de arhivare pentru adeverințele de vechime necesare. A doua etapă începe pe 1 septembrie și durează până anul viitor, în februarie. Vor fi recalculate pensiile pentru cei care au obținut și venituri nepermanente în trecut, cum ar fi bonusuri, sporuri de noapte, prime sau al 13-lea salariu, pentru care au plătit contribuții.

Dacă aceste venituri au fost obținute înainte de aprilie 2001, pensionarii trebuie să ducă la Casa de Pensii adeverințe prin care să justifice aceste venituri. Administratorul unei firme ieșene de arhivare atrage însă atenția și spune că ar fi bine să se verifice atent documentul înainte de a-l duce la Casa de Pensii, în condițiile în care sunt persoane care s-au trezit cu pensii mai mici după ce au fost recalculate pe baza adeverințelor.

Adeverințele de vechime trebuie analizate bine înainte de a le duce la Casa de Pensii

Oamenii sunt sfătuiți să analizeze și să ceară ajutorul cuiva care poate înțelege situația, pentru a evita surprizele neplăcute la recalculare.

„Există cazuri în care o persoană a avut salarii mult mai mari decât cele înscrise în cartea de muncă, poate pentru 3 sau 6 luni, însă după aceea, când planul nu a mai fost îndeplinit, salariul a scăzut, acest lucru fiind valabil înainte de anii ’90. În loc să primească salariul integral, rezulta 0,85% plan îndeplinit și atunci salariul scădea. Oamenii nu realizează că, odată cu recalcularea pensiilor care începe în septembrie, este posibil ca pensia lor să scadă, iar această scădere va fi permanentă. Noi îi avertizăm, le explicăm, dar mulți nu vor să înțeleagă. S-a întâmplat deja la Miercurea Ciuc, unde unui miner i s-a recalculat pensia pe baza unei adeverințe și a celor state de plată cu venituri, iar pensia i-a fost redusă cu 800 de lei. Casa de Pensii a aplicat această reducere conform deciziei instanței, iar omul a venit la mine să se plângă. I-am spus că el a cerut adeverința, deși eu i-am explicat că nu e în avantajul său. Responsabilitatea cade pe umerii pensionarului. Dacă își amintește că în anumite perioade din 1983, sau timp de un an, doi a avut salarii mari, asta nu înseamnă că e reprezentativ pentru întreaga perioadă de 20 de ani pe care a solicitat adeverința. Poate a avut salarii mari pentru un an sau doi, dar cum au fost ceilalți 18 ani? Dacă au fost mai mici, pensia va scădea. De aceea, sfătuim oamenii să examineze cu atenție adeverința pe care o solicită. Dacă nu știu să o interpreteze, să ceară ajutorul unui copil, nepot sau altcineva, pentru a evita surprize neplăcute la recalcularea pensiei”, ne-a explicat administratorul societății ieșene de arhivare Price Banks.

Câți bani trebuie pensionarii să plătească pentru adeverința de vechime. Tarifele, stabilite de CNPP

O adeverință poate ajunge și până la 4.000 de lei, în situația unui număr de 30 de ani cercetați pentru care se eliberează adeverința. Tariful total este compus dintr-o taxă administrativă, care ajunge la 101 lei fără TVA, taxa de cercetare pentru numărul de ani solicitat și taxa de eliberare pentru numărul de ani identificați în urma cercetării. Pentru întocmirea unui certificat cu venituri brute, tariful este de 81 lei/ 1 an cercetat (fără TVA), iar tariful de eliberare a certificatului de venituri este de 27 de lei/ 1 an cercetat (fără TVA). În cazul în care în urma cercetării reiese că perioada lucrată este mai mică decât cea declarată, taxa de eliberare se aplică doar pentru perioada găsită, fără a se restitui însă taxa de cercetare.

O adeverință se eliberează în maximum 60 de zile de la data achitării taxei. În ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe nemulțumiri cu privire la aceste tarife, care nu sunt stabilite de firmele de arhivare, ci de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) cu avizul Arhivelor Naționale. Totuși, chiar dacă prețurile sunt foarte mari, sunt cazuri în care solicitanții vor adeverințele, deși nu aduc mereu beneficii în recalcularea pensiei.

„Vin persoane care au fost zilieri la fostele IAS-uri (n.r. – Întreprindere Agricolă de Stat) și susțin că au lucrat 10 ani. Însă, când verifici observi că, deși persoanei i-ai luat banii pentru 10 ani, în statele de plată se arată că a lucrat doar câte 2 – 3 luni pe an. Astfel, când cumulezi perioadele, în loc să ai 10 ani, adică 120 de luni, te trezești că ai doar 36 de luni, adică echivalentul a 3 ani. Legiuitorul a stabilit că, dacă ai cercetat și ai luat banii pe baza declarațiilor persoanei, aceștia nu se restituie. Totuși, taxa de eliberare a adeverinței se percepe doar pentru perioada confirmată. Niciun operator nu se îmbogățește atunci când cercetează 30 – 35 de ani de activitate într-o exploatare minieră. De exemplu, pentru o adeverință ce acoperă 30 de ani, costul ar fi de aproape 4.000 de lei, dar sunt oameni care, chiar dacă le explicăm că nu le aduce niciun beneficiu, insistă să plătească pentru adeverință. Ne spun că ei plătesc și vor să o aibă”, ne-a declarat administratorul societății Price Banks.

Firma are peste 200 de fonduri arhivistice din toată țara, nu doar din județul Iași – toate exploatările miniere de pe Vatra Dornei, Suceava, inclusiv Miercurea Ciuc – Bălan, exploatări miniere care au avut zeci, sute de mii  de salariați. „Noi eliberăm și altfel de adeverințe. Sunt situații în care, de exemplu, îți cere nepotul informații despre bunicul său ca să poată beneficia de reduceri la impozite”, ne mai spune administratorul firmei ieșene.

Sunt aproximativ 160.000 de pensionari în județul Iași, dintre care aproape 151.000 beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie în prima etapă. Directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași ne explică cine se încadrează pentru a doua etapă a recalculării pensiilor.

„În etapa a doua vom recalcula pensiile CAP, 8.800 la nivelul județului Iași, și recalculăm dosarele care au adeverințe”, ne-a precizat Maria Andronache, directoarea CJP Iași.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii