anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Capcana caracatiţei

GALERIE
Bogdan Iliescu
 • Bogdan Iliescu
- +

„Tudoriţo să-ţi spun drept,/ Mi-ai făcut o rană’n piept!” (Folclor românesc)

Timp de milenii oamenii au crezut cu atâta convingere în conceptul aristotelian că sediul emoţiilor este inima („Şi, desigur, creierul nu este deloc responsabil pentru niciuna dintre senzaţii. Viziunea corectă este că sediul şi sursa senzaţiei este regiunea inimii.”, spunea Aristotel), încât şi azi, când ştim cu toată siguranţa că nu este aşa, nu ne putem lipsi de ceea ce este evident o metaforă foarte dragă barzilor de tot felul.

Amestecul incandescent al emoţiilor este preparat până la abandon în creier, şi scântei şi bucăţi de lavă încinsă pot ajunge până în cele mai ascunse unghere ale organului nobil. Însă, după o naştere destul de grea, începută în 1967, când Rees a remarcat că moartea unei rude apropiate creşte riscul de a muri într-un an de şapte ori, până în 2005 când, în sfârşit sindromul descris de medicii japonezi, numit de ei Takotsubo (ceea ce înseamnă literal, „capcana caracatiţei”) a devenit o boală recunoscută, numită şi sindromul inimii frânte. Este o formă bruscă de insuficienţă cardiacă acută, cel mai adesea cauzată de stresul emoţional. Poate provoca aceleaşi simptome ca un atac de cord şi, deşi arterele care duc la inimă nu sunt blocate, riscul de complicaţii este similar cu cel al unui atac de cord real.

În zilele noastre un grup de cercetători de la Universitatea din Aberdeen au reuşit să aducă dovezi că acest sindrom cardiac este asociat cu modificări ale regiunilor creierului asociate cu procesarea emoţională. Studiul, prezentat la conferinţa centenară a Societăţii Britanice de Cardiovasculare din Manchester, a descoperit şi modificări ale nivelului activităţii creierului în zone cunoscute pentru controlul bătăilor inimii.

Ştiam de destul timp că există conexiuni între creier şi inima. Însă abia acum, în cel mai detaliat studiu de acest gen, oamenii de ştiinţă s-au uitat la creierul a 25 de pacienţi care au suferit un episod de Takotsubo în ultimele cinci zile. Ei au folosit scanări RMN ale creierului pentru a măsura volumul creierului, suprafaţa şi semnalele de comunicare între diferite zone ale creierului. Apoi au comparat aceste rezultate cu pacienţii de control care au fost potriviţi pentru vârstă, sex şi alte afecţiuni medicale. Ei au descoperit că au existat anomalii în volumul şi legăturile între zone ale creierului esenţiale pentru procesarea emoţiilor la pacienţii cu Takotsubo în comparaţie cu oamenii sănătoşi. Începem să înţelegem că trebuie să tratăm creierul pentru a scapă de suferinţa inimii şi mai ales cum să facem asta. 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.