Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Capcanele "libertăţii"

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Titlul - "prag" de mai sus nu a ieşit din vreo încercare a mea, de a face să arate cât mai spectaculos răspunsul la întrebarea-cheie, cât se poate de justificată şi binevenită acum, la împlinirea a trei decenii de post-ceauşism (cu "post-comunismul" altfel stau lucrurile şi ar merita o discuţie aparte). 

Care e rodul lor? Cu ce ne-am ales din ele? Good question, vorba anglofonilor, nu şi a "romglezilor". Dar nu vi se pare că în chiar miezul ei e cuprinsă, de fapt, o alta, încă şi mai precizat gravă: ce-am făcut noi înşine (deşi, e adevărat, nu numai de noi a depins), din "momentul" în care am avut-o, în sfârşit, cu şi din libertatea noastră, a cetăţenilor României, una dintre valorile cruciale ale omului, din totdeauna şi de oriunde. Ce realitate trăită, vie, combativă am fost în stare fiecare dintre noi să-i dăm? Şi, prin asta, ce preţ real, nu doar visat sau legănat în iluzii?

Semnele vulnerabilităţii s-au văzut de timpuriu. Libertatea şi democraţia autentice, nu mimate, nu pervertite (din faşă), cer educaţie, o pregătire, care să le apere de fals, de batjocură şi impostură, de efectul pervers al folosirii simulacrelor lor tocmai de către cei care le sunt adversari. Cine clocise, oare, legenda "dizidentului" Iliescu şi postura lui de lider al "emanaţilor"? Ce forţe ascunse, dosnice, urzeau manevrele contra partidelor istorice (PNŢ şi PNL), dricul trimis lui Coposu, mineriadele, întreţinerea minciunilor şi calomniilor antidinastice? "Ciuma roşie" era activă încă de atunci, avansurile făcute serviciilor ţineau de aceeaşi "emanaţie", "statul paralel" atunci se "înfiripa", cu grăbire şi zel, de către înaintaşii lui Dragnea şi Coldea, în convergenţă cu cei ai traseistului Tăriceanu, strecuraţi ("acoperiţi" sau nu) în toate partidele. "Mândri că sunt români", mai încoace, şmecheraşi de calibrul lui Ponta, ei, urmaşi la şefia PSD ai celui care a ratat şansa istorică a reunirii Basarabiei cu România atunci, la cald, în ceasul dezmembrării URSS? "Românismul" unora ca Iliescu (sau, dincolo de Prut, Snegur), temători de încruntarea Kremlinului?! Ca apoi, la Centenarul României Mari, să se pună placa "întristării" de menţinerea efectelor geopolitice ale pactului Ribentrop-Molotov? Speranţa regăsirii, împreună, în UE? E limpede ce şanse are ea, cu Dodonii Moscovei, aleşi "democratic" de destui români basarabeni (de "moldoveni" nici nu mai vorbesc) ameţiţi de propaganda rusească. "Poduri de flori", da, cu asta ne-am… "ales". Politica externă a României postceauşiste? O fi existând aşa ceva, o fi ea "sublimă", vorba lui nenea Iancu, dar…Zahariselei meleşcane (şi a altora ca el) îi datorăm "aplombul" lui Kuzmin.

Da, singurele realizări, nu doar memorabile, ci şi benefice, cu adevărat, României şi românilor: intrarea în NATO şi UE. Fără ele, ne-ar fi pândit ceva destul de apropiat de soarta Ucrainei, asta în plan extern. Iar "acasă", în ţară şi-ar fi făcut cu totul de cap PSDragnea şi PSDăncilă cu Iordachii lor, cu OUG-uri nocturne, "ievaluări" şi criminali, tâlhari, violatori puşi în libertate, cu mari corupţi "despăgubiţi" (pentru bruma de detenţie) şi lăsaţi cu conturile bancare neatinse. Uită cineva lamentaţiile pe tema "denigrării" (sigur, a "ţărişoarei" mult…iubite) la "Înalta Poartă" de la Bruxelles? Liberi s-au dovedit acei români care au ieşit în stradă să apere idea de democraţie de demagogii ventriloci ai PSD şi ALDE, să se bată pentru o Românie a libertăţii de gândire şi acţiune, împotriva botniţei şi a jandarmilor lui Carmen Dan.

Alegerile europarlamentare și prezidențiale au arătat o dezmeticire chiar și a electoratului PSD. Acestuia și aliaților lui li se datorează o imensă înșelătorie politică, cea a "prosperității" artificiale (Dragnea-Vâlcov-"Orlando"), "măriri"-praf în ochi (vs. prețuri și inflație), dar bune să acopere măgăria "pensiilor speciale" și a sinecurilor "cu dedicație", reversul lor dureros fiind zero investiții, continuarea emigrării-exod, scăderea demografică și lipsa forței de muncă. Șansele de reconstrucție economico-socială durabilă, ele, de tăierea acestui nod gordian sub guvernările de aici înainte vor depinde. Și de capacitatea noastră, a tuturor românilor, de a înțelege că generoasă realmente cu cetățenii votanți nu are cum fi o politică a unor astfel de șpăgi electorale, jalnic "agreate" la modul "după noi, potopul!" Dar inteligența, sau lipsa ei, în gospodărirea politică a potențialului țării trebuie judecată, evaluată și după criterii și indici privind remodelarea mentalităților prin educație, cu gândul, desigur, la școala de toate gradele, dar nu numai la ea. Când miniștri ai Educației declară că plagiatul e o problemă minoră e grav, pentru că întreaga ierarhie a valorii intelectuale (și a recunoașterii date ei social) e astfel subminată, falsificată. Și "terapia" ar trebui începută cu conștientizarea faptului că neistovita tămâiere elogioasă a tehnologiilor informației și "informării" are un revers de lenevire a minților încă din gimnaziu. Procentul scandalos de analfabetism funcțional e "rodul" de sinteză al fugii de lectură, capital de timp economisit astfel, în favoarea logoreei pe mobil, a "navigației" la întâmplare pe net și a popularității "dependente" de like-uri și alte asemenea "criterii".

Cea mai dezamăgitoare e "recolta" celor trei decenii în creația de valori ale culturii de "bunuri simbolice", în domeniul artelor. Au înflorit cu adevărat domenii ale umanioarelor, ca filosofia, sociologia și psihologia socială (și nu la infuzia unor absolvenți de vârf în staff-uri de partid mă gândesc), și ele însă încă destul de departe de a se măsura, pe picior de egalitate, cu alte spații culturale de vârf, angajate în competiția "fără frontiere". Ieșirea de sub obrocul communist, de propagandă și ideologizare, nu a însemnat, din păcate, ipso facto, și un indiscutabil acces la libertatea cea mai prețioasă, cea de creație pe linia unor valori noi și realmente perene, nu efemere, "succese". Dar explicația? Rămânerea în încă mentalitatea perdantă a "sincronizării" cu ce se poartă, cu ce e "la modă" ailleurs. Cum să se scrie capodopere ale romanului de pildă, când se rămâne în siajul, multiplu bătătorit și dovedit deja, oriunde, steril, al postmodernismului ca interminabilă, autorepetitivă și stearpă, narcisistă joacă a romancierului - "păpușar" cu personajele sale - "marionete", știindu-se bine că temeliile perenității nu pot fi decât în inepuizabila complexitate și profunzime a personajelor și nu în vreo performanță de prestidigitator/mânuitor de procedee și trouvaille-uri ale unei/oricărei virtuozități tehnice. Gabriela Adameșteanu-scriitorul anului. Iată o scriitoare care nu-și sacrifică personajele etalării unei abilități combinatorii, păpușărească. Da, mai sunt și… excepții de la "regula" molipsirii. Dar în rest?

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Alexandru  Ioan Cuza" din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri