anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Capelă în interiorul Ateneului. “Din afară va părea ca o bisericuţă dintr-un spectacol”

GALERIE
Ateneul Iasi
 • Ateneul Iasi
- +

Ateneul din Iaşi va avea, de la începutul anului viitor, o capelă în incinta insitituţiei, aceasta urmând să poarte două hramuri. Iniţiativa ar fi venit din partea actorilor instituţiei de cultură, aceasta urmând să fie amenajată din materiale uşoare şi să arate asemenea unui decor de teatru. Camera va avea dimensiunea de 9 metri pătraţi şi va avea aspectul unei biserici de sat de acum 100 de ani. „Am început lucrările la prima capelă a artiştilor dintr-o instituţie de cultură din România.

Acesta va fi un spaţiu de trei metri pe trei, o vom construi din materiale uşoare, iar din afară va părea ca o bisericuţă dintr-un spectacol, iar din interior tema va fi «Biserica satului din urmă cu o sută de ani»“, a menţionat Andrei Apreotesei, directorul Ateneului.

Construcţia va fi amenajată în preajma scenei, aceasta urmând să fie finalizată în luna aprilie şi tot atunci va fi şi sfinţită. „Capela va fi sfinţită în luna în care practic Ateneul împlineşte o sută de ani. Hramurile acestei capele vor fi Sfântul Mare Mucenic Filimon, apărătorul actorilor şi al făuritorilor de spectacole, serbat pe 14 decembrie, şi Sfânta Mucenică Varvara, cea care este ocrotitoarea interpreţilor de spectacole. Cred că este un lucru frumos, un lucru inedit, un lucru necesar, şi cred că se va preta cu siguranţă pe ceea ce ne dorim noi să facem aici“, a adăugat Andrei Apreotesei.

În acest moment, Ateneul are în derulare şi alte lucrări. Astfel, pe lângă construcţia capelei, până la finalul acestui an, se intenţionează finalizarea lucrărilor la faţada Ateneului. De asemenea, se lucrează la o nouă terasă destinată publicului, unde spectatorii vor putea să-şi bea cafeaua între spectacole sau înainte de începerea acestora. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.