De Business

Punem punctul pe știi

Capital străin subscris la înmatricularea de noi firme: Iașul, depășit de Botoșani. Cine sunt cei mai mari noi investitori străini din județ?

luni, 19 august 2024, 03:08
5 MIN
 Capital străin subscris la înmatricularea de noi firme: Iașul, depășit de Botoșani. Cine sunt cei mai mari noi investitori străini din județ?

Județul Iași a fost în prima jumătate a anului a opta “destinație” pentru antreprenorii străini care au înmatriculat societăți comerciale în România. În total, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului analizate de Ziarul de Iași, în primul semestru al anului au fost înmatriculate aici 106 societăți cu participare străină la capitalul social (3,1% din 3.382 de astfel de societăți înregistrate la nivelul întregii țări).

Totalul capitalului social subscris la Iași de aceste societăți a fost de 60.735 de euro, o valoare care plasează județul Iași pe locul 11 în țară. Din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, Iașul a fost depășit, surprinzător, de Botoșani.

 

Vaslui, ultimul loc pe țară

 

În Botoșani, valoarea capitalului social subscris de societățile cu participare străină a fost de 62.689 euro, în ciuda faptului că în prima jumătate a anului în Botoșani au fost înmatriculate de cinci ori mai puține societăți cu capital străin.

În perioada ianuarie-iunie 2024, jumătate dintre societățile cu capital străin înmatriculate în România au primit „buletin de București” (1.677 din totalul de 3.382), iar în 8% din cazuri, antreprenorii străini și-au plasat capitalul social în firme înmatriculate în Ilfov. Pe locul 3 a fost Județul Timiș, cu 160 de societăți cu participare străină la capitalul social înmatriculate (aproximativ 5% din total), urmat de Bihor (133) și Constanța (130), Cluj (116) și Brașov (112).

În Regiunea Nord-Est, cu excepția Iașului, cei mai mulți oameni de afaceri străini și-au îndreptat capitalurile spre companii din Bacău (55 de societăți cu participare străină la capital au fost înmatriculate în acest județ). În schimb, județul Vaslui a fost pe ultimul loc din țară, cu o singură astfel de societate înmatriculată. Iar participarea străină la capitalul social al acestei companii a fost de 201 euro.

 

Cum stă situația la nivelul întregii țări?

 

La nivelul întregii țări, valoarea capitalului social subscris în societățile cu participare străină a fost de 14.137.968 de euro, însă aproape toți bani s-au oprit în societăți din Municipiul București (12,1 milioane euro, adică 86% din total).

Restul de două milioane de euro a fost împărțit între 1.705 firme din 41 de județe ale țării. După București, în societățile comerciale cu participare străină la capitalul social înființate în Ialomița, Ilfov și Brașov au intrat cele mai mari „felii” de capital străin. Din totalul înregistrat la nivelul țării, aceasta a însemnat însă doar 3% pentru Ialomița și câte 2% pentru celelalte două județe.

În Cluj și Timiș participarea străină la capitalul societăților înmatriculate în prima jumătate a acestui an a reprezentat câte 1% din total (185.320 euro la Cluj și 138.826 în Timiș), în Arad a fost de 0,6% din total, iar în județele Botoșani, Bihor, Sibiu și Constanța a fost de 0,4% din total.

Legendă: Cu 106 societăți cu participare străină la capitalul social înmatriculate în prima jumătate a anului, Județul Iași a fost pe locul 8. În clasamentul pe județe după valoarea capitalului subscris de investiturii străini, Iașul a fost însă pe locul 11

 

ONRC realizează lunar și un top al celor mai mari 40 de firme în care antreprenorii străini au investit capital. Ziarul de Iași a adunat aceste date din primele șase luni ale anului și a descoperit că două dintre cele mai mari investiții au fost făcute de greci (278.322,8 mii euro): una în aprilie, în Spark Wind Park SRL și o alta și o alta în luna iunie (în PPC-Public Power Corporation Romania SA), ambele din București.

 

Belgia, în topul originii capitalului nou venit

 

Pentru realizarea „Clasamentului primelor 40 de societăţi după participarea străină la capitalul social total subscris”, precizează Oficiul Național al Registrului Comerțului, „datele privind capitalul social subscris cuprind subscrierile de capital la înmatricularea de societăţi din perioada de referinţă, la care s-au adăugat majorările de capital şi s-a scăzut capitalul social subscris de societăţile radiate din registrul comerţului, în perioada de referinţă”.

În topul țărilor după domiciliul investitorilor străini au intrat și Belgia (cu investiții în rândul marilor proiecte de 137.721,6 mii euro) și Austria (102.432,7 mii euro).

Olanda, Finlanda, Japonia, Polonia, Italia, Turcia și Germania sunt următoarele țări de rezidență ale investitorilor străini în România cu cele mai mari participări la capitalul social al firmelor locale.

 

Cele mai cunosacute firme ieșene

 

În Iași apar doar trei investiții străine în clasamentul celor mai mari investitori, iar două dintre acestea sunt din Republica Moldova (de altfel, acestea au fost și singurele investiții majore făcute de Moldova în acest an în România).

Însă, în ianuarie, investiția străină la Iași venea din Spania (în valoare de 301,6 mii euro), iar compania care a beneficiat de participarea spaniolă la capital e QUIMXEL S.R.L. (citiți aici despre inaugurarea fabricii de la Miroslava: Fondatorul Misavan, la deschiderea noii fabrici: Vor fi 6-7 linii de producție pe care se va lucra în trei schimburi – Ziarul de Iaşi – liderul presei ieşene (ziaruldeiasi.ro) ).

În luna mai, TDS Traders Com S.R.L., o companie înființată în urmă cu trei ani de către Doina Talmazan, din Mereni, Republica Moldova, își majora capitalul social cu 460.000 de lei. Iar hotărârea unicului asociat al firmei ieșene specializată în “Comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat” apare în statistica ONRC ca participare străină de aproximativ 92,5 mii euro.

Iar în iunie, Zinan Investment Group SRL, companie înființată la Iași în 2015, care se ocupă de Dezvoltare (promovare) imobiliară, își majora, de asemenea, capitalul social cu 839.000 euro. Investeau în propria firmă dezvoltatorii imobiliari moldoveni de la Chișinău, din familia Zincenco. Zinan Investment Group SRL are patru acționari: Andrei Zincenco (46 ani, cu un aport de 55% din capitalul social), Alexandr Zincenco (39 de ani, deține 35% din acțiuni), Ludmila Zincenco (5%) și Nicolai Zincenco (5%). Compania lor a ajuns în 2023 pe locul al șaselea între marii dezvoltatori imobiliari din Iași, după ce a înregistrat o creștere cu 705% a cifrei de afaceri (care a ajuns la 17,5 milioane lei) și un profit în ascensiune cu 1596% mai mare decât în 2022. Totul cu un singur angajat.

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii