Capitala culturală a ... glodului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Capitala culturală a ... glodului

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

S-a dus puţina zăpadă ce ne dădea senzaţia de curăţenie, deşi ascundea sub albu-i imaculat mizeria oraşului. Aşa că ne-am trezit deodată în gunoaie, mocirlă şi glod, exact în oraşul ce se doreşte în 2021, capitală culturală europeană. Mai avem noroc că, gunoaiele reciclabile sunt strânse de amărâţii care îşi duc traiul de pe o zi pe alta, amărâţi care “nu vor” să profite de milionul de locuri de muncă. Dar ce ne facem cu mocirla, cu glodul, fiindcă acestea nu sunt reciclabile?
 

Cu foarte mici excepţii, oraşul arată ca o pubelă, în care se învârt neputincioşi homo sapiens, adică plătitorii tăcuţi de taxe şi impozite locale. Aceste rânduri cred că merită să se constituie într-o scrisoare deschisă către mai marii urbei, care mereu găsesc scuze penibile pentru starea de fapt. Mereu ni se spune că ar fi de vină serviciul de salubritate ori că ar fi de vină cetăţenii. Aceste aşa-zis argumente ar trebui să dispară, fiindcă administraţia are rolul de a ... administra cât mai bine în folosul majorităţii şi chiar de a face educaţie constrânsă cu cetăţenii certaţi cu civilizaţia. Am o comparaţie nu prea elegantă, dar foarte plastică: nicio mamă nu dă vina pe copil şi nu stă cu mâinile în sân pentru că acesta, din nefericire, face în pampers. Dacă are un copil destul de mare, îi aplică o corecţie şi tot încearcă să rezolve problema. Ideea este că nu stă cu mizeria sub nas pretextând că cel mic nu poate sau nu ştie să folosească oliţa.
 

E de ajuns să faci doi paşi din centru spre periferia oraşului şi constaţi că trebuie să umbli la portofel spre aţi cumpăra o pereche de cizme de cauciuc. În atari condiţii ferice de vânzătorii de astfel de articole. Dacă eşti nevoit să mergi pe jos până la serviciu, trebuie să pleci de acasă în echipament de protecţie, iar în servietă eşti nevoit să îndeşi pantofii şi pantalonii de schimb.
 

Zilele trecute, într-o parcare de cartier săpată de-a lungul şi de-a latul de un alt serviciu public şi care semăna mai mult a ştioalnă, o tânără distinsă şi-a parcat maşina. Am avut puţină răbdare să văd cum se va descurca la coborârea din autoturism. Spre stupefacţia mea, avea în dotare cizmele de cauciuc. La rândul lor, părculeţele de joacă pentru copii au devenit adevărate focare de infecţie. Pe lângă inesteticul şi ineficienţa lor, dar făcute pe mulţi bani împrumutaţi, acum acestea mai găzduiesc şi gunoaie, şi şobolani, şi glod. Nu mai vorbesc de şantierele deschise cu duiumul în oraş, şantiere unde constructorii nu au nimic în comun cu regulile pe care ar trebui să le respecte, în ceea ce priveşte curăţenia ori poluarea fonică.
 

Se spune că: «Civilizaţia, cultura şi educaţia trebuie să se manifeste şi la toaletă». Atunci cum stăm la capitolele civilizaţie, cultură şi educaţie în capitala Moldovei aspirantă la statutul de capitală culturală europeană?
 

Fără doar şi poate astăzi suntem – capitala culturală a … glodului!  

 

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Cosmin PAȘCA

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

Undeva la graniţa UE, într-un oraş în care vacile încă mai pasc prin cartiere înalţate de nicăieri, frustrările birocratice ale Berlinului sunt privite cu amuzament de edilul-şef, ca fapt divers, nicidecum ca priorităţi. În acest oraş marginal, primarul crede că digitalizarea înseamnă să baţi obrazul cu degetul unor jurnalişti care nu scriu după dictare.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Eschive

Codrin Liviu CUȚITARU

Eschive

„A venit nenorocita asta de pandemie, şcoala a trecut on-line, iar eu nu m-am mai putut eschiva. Am fentat o vreme sistemul cu lozinca defecţiunilor tehnice, dar nu mi-a mers mult. Studenţii au început să mă caute insistent şi am fost nevoit să-mi închid toate canalele de comunicare. Am dispărut pur şi simplu. Ca atare, a apărut deunăzi zvonul că profesorul Şmen ar fi decedat. Am alergat îngrozit la decanat, la rectorat, la serviciile de personal, pentru a le semnala că informaţia era aberantă. Sunt viu, pentru numele lui Dumnezeu!”

Economisirea în timpul pandemiei

Alin ANDRIEȘ

Economisirea în timpul pandemiei

Indiferent de comportamentul de consum şi de economisire pe care îl aveam înainte (super-economisitor sau mare cheltuitor), pandemia a avut un impact major asupra noastră şi a reprezentat un moment critic care va influenţa pe termen lung modul în care ne vom gestiona finanţele personale.

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

pulspulspuls

Să râdem sau să plângem cu Chirica? Noi am dat cu basca de pământ

Să râdem sau să plângem cu Chirica? Noi am dat cu basca de pământ

Un amic de-al amicului Archibald Tănase ne-a tras de mânecă ieri pe la amiaz’ să ne întrebe dacă am văzut postarea aia nervoasă şi cleioasă la adresa noastră scrisă de dom’ premare Chirica. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.