Capitală Europeană a Culturii 2021: UE ar putea retrage titlul Timişoarei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Capitală Europeană a Culturii 2021: UE ar putea retrage titlul Timişoarei

GALERIE
Timisoara-capitala-culturala-europeana-1024x487
  • Timisoara-capitala-culturala-europeana-1024x487
- +

Consultantul artistic în perioada de start-up în proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021, Chris Torch, a transmis, la încheierea mandatului, o scrisoare deschisă în care spune că ”există îngrijorarea reală” ca Uniunea Europeană să ia in calcul retragerea titlului acordat Timişoarei.

În replică, primarul Nicolae Robu spune că nu are ce să îşi reproşeze în privinţa finanţării, deoarece Primăria a fost principalul finanţator în ultimii ani.

Suedezul Chris Torch, al cărui mandat de consultant artistic în perioada de start-up în proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021 s-a încheiat luni, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei scrisori deschise, menţionând că ”există îngrijorarea” ca Timişoara să rămână fără titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

"Momentan există îngrijorarea reală că Uniunea Europeană va lua în calcul retragerea titlului acordat Timişoarei. Mai există posibilitatea la fel de reală ca ultima etapă - acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) - să nu mai aibă loc. Comisia de Monitorizare a UE a fost şocată atunci când a trebuit să asculte explicaţiile confuze şi neconvingătoare legate de suma derizorie de fonduri acordată din suma totală promisă de către autorităţile publice Asociaţiei TM2021. Iar atunci când acele fonduri au existat, au fost făcute disponibile într-un mod haotic, niciodată la datele la care fuseseră promise, nerespectând angajamentele semnate”, spune Torch în scrisoarea sa.

Primarul Nicolae Robu spune că în privinţa banilor nu are ce să-şi reproşeze, subliniind că municipalitatea a fost principalul finanţator în toţi aceşti ani.

"Sper să nu se ajungă la aşa ceva. Însă, aşa cum au spus şi membrii comisiei care au făcut un audit recent, sunt nerealizări din cauza lipsei finanţărilor. Doar primăria are un procent foarte mare de îndeplinire a obligaţiilor financiare, de 85-90 la sută. Nici noi n-am dat sută la sută ce trebuia să dăm, însă, dacă şi ceilalţi parteneri ar fi făcut virările aşa cum am făcut-o noi, lucrurile mergeau şi mai bine. Acum că şi Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă statutul asociaţiei şi finanţare, să vină şi banii de la guvern. Va fi mai uşor după ce s-a obţinut statutul de asociaţie de utilitate publică. N-am ce să-mi reproşez, am alocat atât cât am putut, mai mult nu se putea. Atunci când nimeni nu credea în şansele Timişoarei de a câştiga, eu am mobilizat lumea cât am putut să ducem candidatura la bun sfârşit şi am ieşit câştigători. Noi am virat şi virăm în continuare, sunt întârzieri care nu ni se datorează nouă. Aş prefera să dau banii la TM2021, decât să fac ce trebuia să facă Guvernul, adică să plătesc salarii la asistenţii persoanelor cu dizabilităţi, de exemplu. De ce Ministerul Culturii n-a alocat bani, de ce Consiliul Judeţean n-a alocat, chiar dacă aveau contribuţii mai mici… Dacă toţi alocau în acelaşi procentaj ca primăria, lucrurile stăteau mult mai bine. Am dat maximum din ce puteam da în condiţiile financiare în care primăria funcţionează. Numai eu ştiu cum drămuiesc banii zi de zi”, a spus primarul Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei crede că reproşurile aduse de directorul artistic Chris Torch au în spate şi o componentă personală.

"E dreptul dânsului la opinie, sunt percepţiile dânsului, nu ştiu cât e aşa şi cât nu. Cred că dânsul are şi supărări personale, pentru că n-a fost foarte bine primit la Timişoara de o parte a comunităţii culturale a Timişoarei, care l-a contestat mereu. Nu exclud ca în gestul său să fie şi o anumită supărare legată de modul în care a fost primit aici”, a completat Nicolae Robu.

Recent, Guvernul României a prevăzut pentru Asociaţia TM2021 53 de milioane de lei, credite de angajament pentru perioada 2019-2022.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.