Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Capsulă ingerabilă pentru controlul apetitului

GALERIE
FLASH
  • FLASH
- +

O echipă de cercetători de la New York University (NYU), MIT (Massachusetts Institute of Technology) și Spitalul pentru femei Brigham, al doilea cel mai mare spital universitar al Facultății de Medicină Harvard, a dezvoltat în premieră un dispozitiv electroceutic ingerabil pentru neuromodularea axei intestin-creier, calea de semnalizare dintre tractul gastrointestinal și sistemul nervos central.

„Laboratorul nostru se străduiește să dezvolte sisteme care vor face mai ușor și mai accesibil pentru pacienți să primească terapii”, spune autorul corespondent dr. Giovanni Traverso, gastroenterolog în cadrul Diviziei de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie de la Brigham.

Capsula ingerabilă reprezintă o metodă neinvazivă și precisă care ar putea fi utilizată pentru a modula nivelul de foame și pentru a trata bolile metabolice și neurologice.

Cercetătorii prezintă procesul de dezvoltare a capsulelor FLASH, cu administrare orală, într-un studiu  publicat în revista Science Robotics.

Capsula FLASH utilizează electrozi pe suprafața sa pentru a furniza stimulare electrică la nivelul țesutului mucoasei stomacale.

Axa intestin-encefalică reglează mai multe funcții fiziologice, inclusiv alimentația și comportamentul emoțional.

Metodele farmaceutice și chirurgicale existente pentru a modula această axă, inclusiv implantarea de electrozi prin intervenție chirurgicală, sunt imprecise, invazive și au fost asociate cu perioade de recuperare semnificative și riscuri asociate, spun autorii.

Metoda a fost inspirată de pielea care poate absorbi apa a șopârlei diavol cu spini, Moloch horridus, din Australia.

FLASH prezintă un înveliș capsular cu modele canelate care absoarbe fluidele și o suprafață hidrofilă (compatibilă cu apa), ceea ce le permite să ocolească lichidul gastric din stomac și să realizeze un contact direct electrod-țesut.

Stimularea electrică gastrică (GES) induce direct eliberarea hormonului grelină, care stimulează foamea, din mucoasa gastrică prin stimulare endoscopică.

S-a demonstrat că ingestia orală a capsulei FLASH modulează semnificativ și în mod repetat nivelurile hormonului grelină.

Capsulele sunt alimentate de baterii ingerabile, despre care s-a demonstrat că oferă stimulare timp de 20 de minute.

Ele au fost testate pe animale mari și au fost excretate în termen de două săptămâni de la ingerare.

Medicamentele hormonale actuale au o biodisponibilitate redusă atunci când sunt administrate pe cale orală.

Acesta este motivul pentru care medicamente precum insulina trebuie injectate.

Capsula FLASH poate fi administrată pe cale orală pentru a viza în mod specific circuitele neurohormonale gastrice și pentru a modula nivelurile de hormoni din sânge.

Se anticipează că acest dispozitiv ar putea fi utilizat într-o serie de aplicații pentru tratarea tulburărilor metabolice, alimentare, gastrointestinale și neuropsihiatrice în mod non-invaziv și cu efecte minime în afara țintei.

„Electroceutica, sau terapiile de stimulare electrică, sunt următoarea frontieră a neuromodulării”, a declarat Khalil Ramadi, profesor de Bioinginerie la NYU Tandon și director al Laboratorului pentru Neuroinginerie avansată și Medicină Translațională de la NYU Abu Dhabi (NYUAD), care a condus echipa de cercetare.

Profesorul a explicat că FLASH este unul dintre primele electroceutice ingerabile care poate regla circuite neurohormonale precise, evitând în același timp disconfortul pe care pacienții îl pot resimți în cazul tratamentelor invazive.

Potrivit profesorului, viitoarele sisteme electroceutice ingerabile ar putea fi proiectate și personalizate pentru aplicații specifice, dincolo de stimularea gastrică acută pe termen scurt.

„O pastilă ingerabilă care conține electronice în loc de substanțe chimice sau medicamente este foarte promițătoare”, adaugă Khalil Ramadi.

„Oferă o modalitate de a furniza impulsuri electrice țintite către celule specifice din intestin, într-un mod care poate regla nivelurile de hormoni neuronali din organism”, a precizat el.

În viitor, echipa dorește să transfere cercetările la oameni și să exploreze potențialul de utilizare a acestei abordări în alte părți ale corpului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri