Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Capsula Orion a NASA va reveni pe Terra după călătoria în jurul Lunii

GALERIE
orion
  • orion
- +

După ce a vizitat Luna şi s-a aventurat mai departe în spaţiu decât orice navă spaţială dinaintea ei, capsula Orion a NASA urmează să amerizeze, duminică în Oceanul Pacific, ultima etapă a misiunii cu mize mari Artemis 1 pentru agenţia spaţială americană, relatează AFP.

Capsula va intra în atmosfera Pământului cu o viteză de 40.000 km/h, şi va trebui să reziste la o căldură infernală de 2.800°C, adică jumătate din temperatura suprafeţei Soarelui. Amerizarea este programată în largul insulei mexicane Guadalupe la ora 17:39 GMT (09:39, ora locală).

Succesul acestei misiuni, care a durat puţin peste 25 de zile în total, este crucial pentru NASA, care a investit zeci de miliarde de dolari în programul american de întoarcere pe Lună, Artemis, al cărui scop este să se pregătească în viitor o vizită pe Marte.

Primul zbor de testare al acestui vehicul nou-nouţ - fără astronaut la bord de data aceasta - a fost până acum un real succes. O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost prepoziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. De asemenea, vor fi desfăşurate elicoptere şi bărci gonflabile.

Nava spaţială va fi mai întâi încetinită de atmosfera Pământului, apoi de o serie de nu mai puţin de unsprezece paraşute, până când va ajunge la o viteză de aproximativ 30 km/h când loveşte apa. Odată aterizată, aceasta va fi lăsată în apă timp de două ore, mult mai mult decât dacă ar fi astronauţi la bord, pentru a colecta date.

„Vom vedea cum căldura este absorbită de capsulă şi cum afectează aceasta temperatura din interior”, a detaliat Jim Geffre, responsabil pentru Orion la NASA. Apoi scafandrii vor ataşa cabluri de capsulă pentru a o remorca în interiorul navei, al cărei spate va fi parţial scufundat. Apa va fi apoi pompată, permiţând depunerea lentă a capsulei pe un suport prevăzut în acest scop.

Operaţiunile sunt de aşteptat să dureze patru până la şase ore de la momentul amerizării. Nava va lua apoi drumul spre San Diego, pe coasta de vest americană, unde capsula va fi debarcată câteva zile mai târziu. În total, nava spaţială a călătorit peste 2,2 milioane de kilometri în spaţiu de la decolarea sa pe 16 noiembrie, în timpul primului zbor al noii mega-rachete a NASA, SLS.

Orion a zburat pe lângă Lună la doar aproximativ 130 de kilometri de suprafaţa sa şi s-a aventurat până la mai mult de 430.000 de km de Terra.

Recuperarea capsulei va permite colectarea multor date decisive pentru următoarele misiuni. Mai întâi prin detalierea stării navei după călătoria acesteia, dar şi prin analiza înregistrărilor senzorilor acceleraţiilor şi vibraţiilor la bord, sau a performanţei unei veste antiradiaţii.

Unele elemente ale navei trebuie refolosite şi pentru capsula Artemis 2. Această a doua misiune, programată pentru 2024, va duce un echipaj pe Lună, însă fără să aterizeze acolo. NASA ar trebui să anunţe numele astronauţilor aleşi foarte curând.

Artemis 3, programată oficial pentru 2025, va ateriza pentru prima dată pe polul sudic al Lunii, unde există apă sub formă de gheaţă. Doar doisprezece bărbaţi au pus piciorul pe suprafaţa Lunii datorită misiunilor Apollo -- pentru ultima dată în 1972, acum cincizeci de ani.

Programul Artemis trebuie să trimită de această dată prima femeie şi prima persoană de culoare acolo. Scopul NASA este de a stabili o prezenţă umană de durată pe Lună, cu o bază pe suprafaţa sa şi o staţie spaţială care o orbitează.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri