Captivi în postcomunism (II) - ultimii cincisprezece ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Captivi în postcomunism (II) - ultimii cincisprezece ani

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

În prima parte a acestui text, publicată lunea trecută, am trecut în revistă câteva repere ale primului deceniu postcomunist. Acum, când trebuie să parcurgem un interval de timp ceva mai mare, misiunea de a identifica temele esenţiale este ceva mai dificilă. Fiecare cititor are, desigur, propria grilă de analiză.

1. Începutul anilor 2000 este puternic influenţat de noul context internaţional, din ce în ce mai favorabil României: recompensa pentru atitudinea pro-occidentală în noua criză iugoslavă şi urmările dramei de la 11 septembrie 2001 consolidează şansele de integrare europeană şi atlantică. Partenerii noştri devin mai indulgenţi, predicând includerea şi mizând pe condiţionalitate ca sursă de schimbare. Eliminarea vizelor de călătorie pentru ţările UE conferă apropierii de Occident şi o dimensiune concretă, personală.

2. Energiile interne şi atractivitatea României pentru investiţiile străine îşi combină efectele, generând un proces de creştere economică ce pare a fi durabil, dar, totodată, generează dezechilibre. Corupţia şi patronajul devin tot mai acute, iar instituţiile statului de drept - create, adesea, sub presiunea UE - sunt incapabile să le combată.

3. Delimitându-se de ultranaţionalişti, PSD şi guvernul său îşi construiesc o reputaţie de reformişti pragmatici şi frecventabili. Treptat, pe măsură ce negocierile cu UE avansează, puterea devine tot mai interesată de controlul social şi de restrângerea agendei publice, inclusiv prin atitudinea faţă de presa independentă. Perspectiva concentrării puterii în mâinile lui Adrian Năstase generează teamă şi respingere în rândul societăţii civile.

4. Victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2004 şi preluarea puterii de către forţele de centru-dreapta marchează intrarea României într-o nouă etapă a evoluţiei sale postcomuniste. Competiţia politică ajunge să se axeze doar pe lideri, precum şi pe enunţuri facile ce pot ajuta la diabolizarea adversarului. Discursul despre valori, efectele politicilor publice sau orice alte teme cu implicaţii doctrinare au devenit simple anexe ale războaielor între persoane. 

5. Deşi conflictul între preşedinte şi guvern nu era o noutate, odată cu fracturarea coaliţiei învingătoare din 2004 se intră în era tensiunilor cotidiene preşedinte - guvern sau preşedinte - majoritate parlamentară. Conflictele între partide şi lideri au efecte destabilizatoare asupra instituţiilor, mai ales atunci când pentru a lovi în adversar şi în instituţia considerată a fi „reduta” acestuia se şubrezeşte intenţionat cadrul legislativ sau se canalizează în mod populist pasiunile electoratului. Cazurile de suspendare a preşedintelui (inclusiv referendumurile pentru demitere) sau încercarea de impunere prin referendum a unicameralismului sunt exemple elocvente. Până acum, România nu s-a dovedit capabilă să genereze consensul necesar reparării acestor daune instituţionale.

6. Unul dintre puţinele puncte în privinţa cărora s-a ajuns la un acord, în ultimul deceniu, a fost introducerea votului uninominal, cu păstrarea unei reprezentări apropiate de proporţionalitate. A fost o reformă eşuată, care a condus la accentuarea corupţiei politice şi - în ciuda aşteptărilor - la o gravă pierdere de legitimitate a parlamentarului, ca reprezentant al poporului. De asemenea, a fost modificat din interese politice sistemul de vot în cazul primarilor. În ansamblu, criza reprezentării în România postcomunistă a fost agravată de dubiile repetate în privinţa corectitudinii organizării alegerilor, dar şi de migraţia politică a aleşilor naţionali şi locali.

7. Criza economică globală - cu reverberaţiile ei particulare în Europa - a lovit dur economia românească, impunând ajustări dureroase, cu atât mai mult cu cât politicile guvernamentale fuseseră lipsite de precauţie, în anii anteriori. În plan politic, ea a demascat o gravă lacună a democraţiei româneşti: guvernanţii nu au suficientă legitimitate pentru a le solicita cetăţenilor să facă sacrificii. Nici alegerile legislative din 2008, nici prezidenţialele din 2009 nu au generat mesaje oneste care să pregătească populaţia, în perspectiva unei reacţii la criză. Succesiunea coaliţiilor şi aranjamentelor politice din acei ani a făcut ca, în esenţă, toate forţele politice mari să poarte un anumit grad de responsabilitate pentru lipsa de pregătire a ţării, însă nota a fost achitată - aşa cum este normal - de cei aflaţi la putere.

Ultimele opt puncte din totalul de cincisprezece (pentru cei cincisprezece ani vizaţi) vor fi prezentate săptămâna viitoare. Până atunci, pentru toţi cititorii acestei rubrici: Crăciun fericit!    

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.