Rețeaua analfabeților ieșeni care au spoliat zeci de milioane. Cum funcționează? Cum se împart banii? Cine e în spate?
Evazionistii fiscali par sa se fi concentrat în doar trei localitati din judet. Cei mai multi (...)
citeste totluni, 08.03.2021
Să faci curățenie într-un spațiu public râzând, oferindu-te voluntar, adică fără să fii plătit, obligat? Da, se poate și se întâmplă în România. S-a întâmplat sâmbătă la Iași, la Casa de Cultură a Studenților, unde a început a cincea ediție a campaniei „Cif curăță România”. Voluntarii - tineri, pensionari, dar și familii cu copii - au făcut curățenie, umăr la umăr cu Daniel Buzdugan, Lucian Mîndruță și membrii echipei Cif.
De subliniat că s-a făcut curățenie serios: s-au curățat treptele din fața clădirii inclusiv cu șperaclul! Și totul cu voie bună și zâmbete pe buze! La Iași, campania „Cif curăță România” a adus împreună acei oameni frumoși care își doresc nu doar o Românie frumoasă, ci și o Românie curată.
Medic pensionar, 71 de ani, voluntar în acțiunea de la Iași: „Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară!”
„Nu e o rușine să faci curat într-un loc public! Nu e înjositor! Înjositor este să stai pe margine și să râzi de cei care fac acest lucru!”, a punctat Daniel Buzdugan, unul dintre promotorii campaniei la Iași și care prin postările sale a reușit să convingă mai mulți ieșeni să participe la acțiunea de sâmbătă de la Casa de Cultură a Studenților Iași. De subliniat că cea mai mare surpriză printre voluntari a fost însă prezența unei ieșence pensionare, fost medic pediatru. Angela Mureșan, plină de energie la cei 71 de ani, a reprezentat o provocare pentru tineri.
„Am aflat că va ajunge în Iași caravana „Cif curăță România” dintr-o postare a lui Daniel Buzdugan. Imediat m-am înscris ca voluntar. Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară. Fără implicare nu putem să educăm oamenii și să le încetățenim dorința de a face curat în spațiile publice și de a le păstra curate”, a declarat Angela Mureșan între două sesiuni: una de măturat și cealaltă de spălat cu mopul.
„Prezența doamnei este o lecție pentru toți tinerii odihniți care ignoră astfel de acțiuni și care stau acasă în loc să se implice. La noi există un principiu prost: dacă nu ai făcut tu mizerie, nu trebuie să faci curat! Greșit: poate ai făcut mizerie în altă parte! Această campanie prin aceste acțiuni încearcă să schimbe mentalități prin implicare și exemplu personal”, a completat Lucian Mîndruță, ambasadorul campaniei „Cif Curăță România” pentru al doilea an consecutiv.
Organizatorii spun că cel mai mult îi bucură faptul că de la an la an a crescut interesul și implicarea oamenilor în campanie.
„Sunt mulți tineri și chiar familii cu copii care se înscriu ca voluntari în acțiunile derulate de noi. Oameni care doresc să aducă un plus de valoare României, care își doresc să trăiască în locuri curate și care înțeleg că doar prin implicare și exemplu personal vom reuși să ajungem la acel nivel de educație care ne va permite să avem o viață mai bună. Scopul campaniei este de a ajuta pe cât mai mulți oameni să înțeleagă că mediul în care locuim este extrem de important și că atunci când trăim în locuri cât mai curate, acestea ne oferă permanent o stare de bine. De altfel acesta este și mesajul nostru către toți cei interesați să contribuie la starea de bine și înfrumuseţarea spațiilor publice. Ne bucurăm să vedem că oamenii sunt dornici să se implice. Dovada o reprezintă cea de-a cincea ediție a campaniei „Cif Curăță România”, a declarat Alexandra Rafailă, Junior Brand Building Manager Cif, USCE.
Campania organizată de Cif se desfășoară în mai multe orașe din România, în fiecare an stabilindu-se obiective diferite pentru a fi curățate. Mai mult, dacă anul trecut campania a avut drept scop să curețe obiective turistice din diferite orașe ale țării, anul acesta organizatorii și-au propus să readucă strălucirea și curăţenia acelor locuri funcţionale sau cu o însemnătate aparte pentru comunităţile locale. Bineînțeles, au fost mobilizați toţi românii care își doresc să susţină misiunea Cif.
Programul „Împreună Curăţăm România Călătorind!”, are și câștigători. Românii care își doresc să se implice, se pot înscrie pentru fiecare oraș. Astfel sunt aleși câte 3 câștigători pentru fiecare oraș, aceștia putând veni cu câte un însoțitor. Așa se face că în prima oprire de anul acesta, la Iaşi, participanții au venit din Caraș-Severin, Arad și Sibiu. „Băiețelul nostru de 6 ani a auzit la televizor despre campania organizată de Cif. El a insistat să ne înscriem, special pentru Iași, oraș pe care ne doream de mult să-l vizităm. Ne bucură faptul că am câştigat și că am însoțit caravana Cif. Ideea este foarte bună: doar prin exemplu personal putem învăța să păstrăm România curată. De mici trebuie să-i învățăm că e important să facem și să păstrăm curățenia și în locurile publice, nu doar acasă”, a spus Ana Maria Lungu, din Oravița, Caraș Severin, una dintre câștigătoarele care a participat alături de soț și băiețelul lor la acțiunea de sâmbătă de la Iași.
Lucian Mîndruță:
„Una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică!”
Rezultatul la Iași?
Spațiul din fața Casei de Cultură a Studenților mai curat și mai strălucitor. După acțiune, pentru a înfrumuseța și mai mult locul curățat, caravana Cif a instalat o piesă de mobilier urban - o canapea din lemn care se potrivește cu arhitectura clădirii. „Este una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică. Acesta este și motivul pentru care am acceptat să fiu ambasadorul campaniei „Cif Curăță România!”. Este un îndemn la implicare activă în acţiunile de curățare și înfrumusețare a spațiilor publice. Nu putem face curat peste tot, dar putem să-i facem atenți pe oamenii mulți care își doresc o țară mai curată”, a punctat Lucian Mîndruță fără să renunțe la șperaclul cu care a curățat serios scările care duc spre intrarea în Casa de Cultură a Studenților Iași.
Vrei să te implici şi tu în acţiunile de curăţenie şi să călătoreşti în România, alături de Cif?
Intră pe pagina de Facebook Cif www.facebook.com/CifRomania și votează locul care doreşti să fie curăţat de Cif, apoi înscrie-te, folosind aplicația de concurs. Înscrierea se face completând formularul online şi indicând, pe scurt, motivul pentru care dorești să participi în competiţie şi să te alături demersului Cif.
Orașele unde înscrierile sunt încă deschise:
Oradea: 11-13 mai
Drobeta-Turnu Severin: 1-3 iunie
Cuvinte cheie: + cif curata romania, iasi, unilever, caravana, campanie curatenie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
FOTO Ceahlăul a oferit iar spectacol. Cum s-a văzut de la Iași, pe 7 martie
Liderul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit după ce a fost infectat cu Covid-19
Efectul vaccinării a 40% din populația Israelului. S-au redeschis restaurantele și cafenelele
COVID nu se dă dus din județul Iași. Incidența a crescut până la 7,02 în Roșcani
Cinci fotbaliști români, implicați într-un accident rutier grav în drum spre stadion
Mesajul furios lăsat de o mămică pe o mașină parcată pe trotuar
VIDEO Ia priviți ce jandarm ”viteaz” are România. Dă cu sete într-un copil
COVID, al III-lea val: secțiile ATI pline, șase decese. Situația la Iași
Cursă aeriană spre Dublin de la Iași, operată de HiSky. Cât costă biletul
Mai avem de așteptat implementarea sistemului de e-ticketing. Faza de studiu
În două zile, şase ieşeni au fost răpuşi de COVID. Numărul total al deceselor: 614
27 de şcoli din județul Iași sunt în scenariul roşu. Numărul ar putea crește
Livadă de cireși distrusă de hoţi. Păgubitul a cerut un milion, instanţa i-a dat 2.200 lei
Traficanții cu nume ciudate, Losangeles, McDonald’s şi Barcelona, vor să fie liberi
Favor pentru un hoț: a furat o sacoşă plină de pastă de dinţi din centrul Iașului
Și-a pus amicul la pământ, apoi i-a furat adidaşii din picioare şi telefonul din buzunar
Pedeapsa unui asistent medical beat care a şicanat în trafic o ambulanţă
De unde așteptăm salvarea! Ambulanța Iași - 13 intervenții pe oră. 60% dintre mașini trebuie casate
S-au înmulţit cazurile de copii cu arsuri grave. Șapte internați la Iași zilele trecute
O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică
Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie
Cum se aleg cele mai bune scaune de gaming care să ofere confort şi design în acelaşi timp? (P)
Scenariul roşu: 15 elevi pe clasă la a VIII-a şi 17 elevi în clasele terminale de liceu
Protest anti-vaccinare în Capitală. Sute de persoane au ieșit în stradă
Protest cu sute de oameni la Timișoara, cu o zi înainte ca municipiul să intre în carantină
Greșeli de coafură care te pot îmbătrâni și cum le poți remedia
Crimă într-un bloc din Iași! Un bărbat și-a ucis iubita și a ținut-o câteva zile în casă
Austria suspendă vaccinările cu AstraZeneca după decesul unei persoane și îmbolnăvirii alteia
Cristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP. Va fi și candidatul la prezidențiale
Imagini impresionante de la hirotonirea noului Episcop-vicar al Iașilor
Vaccinarea și recuperarea post-COVID 19, între recomandări și liste lungi de așteptare
224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech sosesc luni în țară. La Iași vor fi 29.250
Șeful ISU Suceava: Doar divinitatea are intervenții fără sincope, perfecte
„La început spălam toalete, astăzi am un hotel de 5 stele”. Poveste de succes
Până și duminica Iașul rămâne printre județele cu cele mai multe cazuri de COVID
3.288 cazuri noi și 46 de decese. Jumătate din numărul testelor obișnuite
Chiriile au scăzut cu 40% în marile orașe. Cauze: lipsa studenților, telemunca
Un centru medical se va ridica în Păcurari. Ieșenii pot trimite observații
34 de trenuri InterRegio vor deveni, de la 1 aprilie, trenuri Regio-Expres
FOTO: Un deceniu de chin pentru finalizarea construcției unei biserici în Iași
Profesorii care fac cursuri remediale vor primi 100 de lei brut pe oră
A murit în drum spre spital șeful Sanepid Gorj. Ambulanța a rămas fără oxigen
Alexandru LĂZESCUDespre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Nichita DANILOVLiviu Suhar |
Dana ȚABREARaportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă |
Michael ASTNERO întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.