Caravana „Cif Curăță România” a avut anul acesta prima oprire la Iași, la Casa de Cultură a Studenților
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Caravana „Cif Curăță România” a avut anul acesta prima oprire la Iași, la Casa de Cultură a Studenților

GALERIE
unudoitreipatrucincisase
 • unu
 • doi
 • trei
 • patru
 • cinci
 • sase
- +

Să faci curățenie într-un spațiu public râzând, oferindu-te voluntar, adică fără să fii plătit, obligat? Da, se poate și se întâmplă în România. S-a întâmplat sâmbătă la Iași, la Casa de Cultură a Studenților, unde a început a cincea ediție a campaniei „Cif curăță România”. Voluntarii - tineri, pensionari, dar și familii cu copii - au făcut curățenie, umăr la umăr cu Daniel Buzdugan, Lucian Mîndruță și membrii echipei Cif.

De subliniat că s-a făcut curățenie serios: s-au curățat treptele din fața clădirii inclusiv cu șperaclul! Și totul cu voie bună și zâmbete pe buze! La Iași, campania „Cif curăță România” a adus împreună acei oameni frumoși care își doresc nu doar o Românie frumoasă, ci și o Românie curată.

Medic pensionar, 71 de ani, voluntar în acțiunea de la Iași: „Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară!”

„Nu e o rușine să faci curat într-un loc public! Nu e înjositor! Înjositor este să stai pe margine și să râzi de cei care fac acest lucru!”, a punctat Daniel Buzdugan, unul dintre promotorii campaniei la Iași și care prin postările sale a reușit să convingă mai mulți ieșeni să participe la acțiunea de sâmbătă de la Casa de Cultură a Studenților Iași. De subliniat că cea mai mare surpriză printre voluntari a fost însă prezența unei ieșence pensionare, fost medic pediatru. Angela Mureșan, plină de energie la cei 71 de ani, a reprezentat o provocare pentru tineri.

Am aflat că va ajunge în Iași caravana „Cif curăță România” dintr-o postare a lui Daniel Buzdugan. Imediat m-am înscris ca voluntar. Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară. Fără implicare nu putem să educăm oamenii și să le încetățenim dorința de a face curat în spațiile publice și de a le păstra curate”, a declarat Angela Mureșan între două sesiuni: una de măturat și cealaltă de spălat cu mopul.

Prezența doamnei este o lecție pentru toți tinerii odihniți care ignoră astfel de acțiuni și care stau acasă în loc să se implice. La noi există un principiu prost: dacă nu ai făcut tu mizerie, nu trebuie să faci curat! Greșit: poate ai făcut mizerie în altă parte! Această campanie prin aceste acțiuni încearcă să schimbe mentalități prin implicare și exemplu personal”, a completat Lucian Mîndruță, ambasadorul campaniei „Cif Curăță România” pentru al doilea an consecutiv.

Organizatorii spun că cel mai mult îi bucură faptul că de la an la an a crescut interesul și implicarea oamenilor în campanie.

Sunt mulți tineri și chiar familii cu copii care se înscriu ca voluntari în acțiunile derulate de noi. Oameni care doresc să aducă un plus de valoare României, care își doresc să trăiască în locuri curate și care înțeleg că doar prin implicare și exemplu personal vom reuși să ajungem la acel nivel de educație care ne va permite să avem o viață mai bună. Scopul campaniei este de a ajuta pe cât mai mulți oameni să înțeleagă că mediul în care locuim este extrem de important și că atunci când trăim în locuri cât mai curate, acestea ne oferă permanent o stare de bine. De altfel acesta este și mesajul nostru către toți cei interesați să contribuie la starea de bine și înfrumuseţarea spațiilor publice. Ne bucurăm să vedem că oamenii sunt dornici să se implice. Dovada o reprezintă cea de-a cincea ediție a campaniei „Cif Curăță România”, a declarat  Alexandra Rafailă, Junior Brand Building Manager Cif, USCE.

Campania organizată de Cif se desfășoară în mai multe orașe din România, în fiecare an stabilindu-se obiective diferite pentru a fi curățate. Mai mult, dacă anul trecut campania a avut drept scop să curețe obiective turistice din diferite orașe ale țării, anul acesta organizatorii și-au propus să readucă strălucirea și curăţenia acelor locuri funcţionale sau cu o însemnătate aparte pentru comunităţile locale. Bineînțeles, au fost mobilizați toţi românii care își doresc să susţină misiunea Cif. 

Programul „Împreună Curăţăm România Călătorind!”, are și câștigători. Românii care își doresc să se implice, se pot înscrie pentru fiecare oraș. Astfel sunt aleși câte 3 câștigători pentru fiecare oraș, aceștia putând veni cu câte un însoțitor. Așa se face că în prima oprire de anul acesta, la Iaşi, participanții au venit din Caraș-Severin, Arad și Sibiu. „Băiețelul nostru de 6 ani a auzit la televizor despre campania organizată de Cif. El a insistat să ne înscriem, special pentru Iași, oraș pe care ne doream de mult să-l vizităm. Ne bucură faptul că am câştigat și că am însoțit caravana Cif. Ideea este foarte bună: doar prin exemplu personal putem învăța să păstrăm România curată. De mici trebuie să-i învățăm că e important să facem și să păstrăm curățenia și în locurile publice, nu doar acasă”, a spus  Ana Maria Lungu, din Oravița, Caraș Severin, una dintre câștigătoarele care a participat alături de soț și băiețelul lor la acțiunea de sâmbătă de la Iași.

Lucian Mîndruță:
Una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică!

Rezultatul la Iași?

Spațiul din fața Casei de Cultură a Studenților mai curat și mai strălucitor. După acțiune, pentru a înfrumuseța și mai mult locul curățat, caravana Cif a instalat o piesă de mobilier urban - o canapea din lemn care se potrivește cu arhitectura clădirii. „Este una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică. Acesta este și motivul pentru care am acceptat să fiu ambasadorul campaniei „Cif Curăță România!”. Este un îndemn la implicare activă în acţiunile de curățare și înfrumusețare a spațiilor publice. Nu putem face curat peste tot, dar putem să-i facem atenți pe oamenii mulți care își doresc o țară mai curată”, a punctat  Lucian Mîndruță fără să renunțe la șperaclul cu care a curățat serios scările care duc spre intrarea în Casa de Cultură a Studenților Iași.   

Vrei să te implici şi tu în acţiunile de curăţenie şi să călătoreşti în România, alături de Cif?

Intră pe pagina de Facebook Cif www.facebook.com/CifRomania și votează locul care doreşti să fie curăţat de Cif, apoi înscrie-te, folosind aplicația de concurs. Înscrierea se face completând formularul online şi indicând, pe scurt, motivul pentru care dorești să participi în competiţie şi să te alături demersului Cif.

Orașele unde înscrierile sunt încă deschise:

Oradea: 11-13 mai

Drobeta-Turnu Severin: 1-3 iunie

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.