anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

Eveniment

Caravana „Cif Curăță România” a avut anul acesta prima oprire la Iași, la Casa de Cultură a Studenților

GALERIE
unudoitreipatrucincisase
 • unu
 • doi
 • trei
 • patru
 • cinci
 • sase
- +

Să faci curățenie într-un spațiu public râzând, oferindu-te voluntar, adică fără să fii plătit, obligat? Da, se poate și se întâmplă în România. S-a întâmplat sâmbătă la Iași, la Casa de Cultură a Studenților, unde a început a cincea ediție a campaniei „Cif curăță România”. Voluntarii - tineri, pensionari, dar și familii cu copii - au făcut curățenie, umăr la umăr cu Daniel Buzdugan, Lucian Mîndruță și membrii echipei Cif.

De subliniat că s-a făcut curățenie serios: s-au curățat treptele din fața clădirii inclusiv cu șperaclul! Și totul cu voie bună și zâmbete pe buze! La Iași, campania „Cif curăță România” a adus împreună acei oameni frumoși care își doresc nu doar o Românie frumoasă, ci și o Românie curată.

Medic pensionar, 71 de ani, voluntar în acțiunea de la Iași: „Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară!”

„Nu e o rușine să faci curat într-un loc public! Nu e înjositor! Înjositor este să stai pe margine și să râzi de cei care fac acest lucru!”, a punctat Daniel Buzdugan, unul dintre promotorii campaniei la Iași și care prin postările sale a reușit să convingă mai mulți ieșeni să participe la acțiunea de sâmbătă de la Casa de Cultură a Studenților Iași. De subliniat că cea mai mare surpriză printre voluntari a fost însă prezența unei ieșence pensionare, fost medic pediatru. Angela Mureșan, plină de energie la cei 71 de ani, a reprezentat o provocare pentru tineri.

Am aflat că va ajunge în Iași caravana „Cif curăță România” dintr-o postare a lui Daniel Buzdugan. Imediat m-am înscris ca voluntar. Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară. Fără implicare nu putem să educăm oamenii și să le încetățenim dorința de a face curat în spațiile publice și de a le păstra curate”, a declarat Angela Mureșan între două sesiuni: una de măturat și cealaltă de spălat cu mopul.

Prezența doamnei este o lecție pentru toți tinerii odihniți care ignoră astfel de acțiuni și care stau acasă în loc să se implice. La noi există un principiu prost: dacă nu ai făcut tu mizerie, nu trebuie să faci curat! Greșit: poate ai făcut mizerie în altă parte! Această campanie prin aceste acțiuni încearcă să schimbe mentalități prin implicare și exemplu personal”, a completat Lucian Mîndruță, ambasadorul campaniei „Cif Curăță România” pentru al doilea an consecutiv.

Organizatorii spun că cel mai mult îi bucură faptul că de la an la an a crescut interesul și implicarea oamenilor în campanie.

Sunt mulți tineri și chiar familii cu copii care se înscriu ca voluntari în acțiunile derulate de noi. Oameni care doresc să aducă un plus de valoare României, care își doresc să trăiască în locuri curate și care înțeleg că doar prin implicare și exemplu personal vom reuși să ajungem la acel nivel de educație care ne va permite să avem o viață mai bună. Scopul campaniei este de a ajuta pe cât mai mulți oameni să înțeleagă că mediul în care locuim este extrem de important și că atunci când trăim în locuri cât mai curate, acestea ne oferă permanent o stare de bine. De altfel acesta este și mesajul nostru către toți cei interesați să contribuie la starea de bine și înfrumuseţarea spațiilor publice. Ne bucurăm să vedem că oamenii sunt dornici să se implice. Dovada o reprezintă cea de-a cincea ediție a campaniei „Cif Curăță România”, a declarat  Alexandra Rafailă, Junior Brand Building Manager Cif, USCE.

Campania organizată de Cif se desfășoară în mai multe orașe din România, în fiecare an stabilindu-se obiective diferite pentru a fi curățate. Mai mult, dacă anul trecut campania a avut drept scop să curețe obiective turistice din diferite orașe ale țării, anul acesta organizatorii și-au propus să readucă strălucirea și curăţenia acelor locuri funcţionale sau cu o însemnătate aparte pentru comunităţile locale. Bineînțeles, au fost mobilizați toţi românii care își doresc să susţină misiunea Cif. 

Programul „Împreună Curăţăm România Călătorind!”, are și câștigători. Românii care își doresc să se implice, se pot înscrie pentru fiecare oraș. Astfel sunt aleși câte 3 câștigători pentru fiecare oraș, aceștia putând veni cu câte un însoțitor. Așa se face că în prima oprire de anul acesta, la Iaşi, participanții au venit din Caraș-Severin, Arad și Sibiu. „Băiețelul nostru de 6 ani a auzit la televizor despre campania organizată de Cif. El a insistat să ne înscriem, special pentru Iași, oraș pe care ne doream de mult să-l vizităm. Ne bucură faptul că am câştigat și că am însoțit caravana Cif. Ideea este foarte bună: doar prin exemplu personal putem învăța să păstrăm România curată. De mici trebuie să-i învățăm că e important să facem și să păstrăm curățenia și în locurile publice, nu doar acasă”, a spus  Ana Maria Lungu, din Oravița, Caraș Severin, una dintre câștigătoarele care a participat alături de soț și băiețelul lor la acțiunea de sâmbătă de la Iași.

Lucian Mîndruță:
Una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică!

Rezultatul la Iași?

Spațiul din fața Casei de Cultură a Studenților mai curat și mai strălucitor. După acțiune, pentru a înfrumuseța și mai mult locul curățat, caravana Cif a instalat o piesă de mobilier urban - o canapea din lemn care se potrivește cu arhitectura clădirii. „Este una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică. Acesta este și motivul pentru care am acceptat să fiu ambasadorul campaniei „Cif Curăță România!”. Este un îndemn la implicare activă în acţiunile de curățare și înfrumusețare a spațiilor publice. Nu putem face curat peste tot, dar putem să-i facem atenți pe oamenii mulți care își doresc o țară mai curată”, a punctat  Lucian Mîndruță fără să renunțe la șperaclul cu care a curățat serios scările care duc spre intrarea în Casa de Cultură a Studenților Iași.   

Vrei să te implici şi tu în acţiunile de curăţenie şi să călătoreşti în România, alături de Cif?

Intră pe pagina de Facebook Cif www.facebook.com/CifRomania și votează locul care doreşti să fie curăţat de Cif, apoi înscrie-te, folosind aplicația de concurs. Înscrierea se face completând formularul online şi indicând, pe scurt, motivul pentru care dorești să participi în competiţie şi să te alături demersului Cif.

Orașele unde înscrierile sunt încă deschise:

Oradea: 11-13 mai

Drobeta-Turnu Severin: 1-3 iunie

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.