Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Eveniment

Caravana „Cif Curăță România” a avut anul acesta prima oprire la Iași, la Casa de Cultură a Studenților

GALERIE
unudoitreipatrucincisase
  • unu
  • doi
  • trei
  • patru
  • cinci
  • sase
- +

Să faci curățenie într-un spațiu public râzând, oferindu-te voluntar, adică fără să fii plătit, obligat? Da, se poate și se întâmplă în România. S-a întâmplat sâmbătă la Iași, la Casa de Cultură a Studenților, unde a început a cincea ediție a campaniei „Cif curăță România”. Voluntarii - tineri, pensionari, dar și familii cu copii - au făcut curățenie, umăr la umăr cu Daniel Buzdugan, Lucian Mîndruță și membrii echipei Cif.

De subliniat că s-a făcut curățenie serios: s-au curățat treptele din fața clădirii inclusiv cu șperaclul! Și totul cu voie bună și zâmbete pe buze! La Iași, campania „Cif curăță România” a adus împreună acei oameni frumoși care își doresc nu doar o Românie frumoasă, ci și o Românie curată.

Medic pensionar, 71 de ani, voluntar în acțiunea de la Iași: „Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară!”

„Nu e o rușine să faci curat într-un loc public! Nu e înjositor! Înjositor este să stai pe margine și să râzi de cei care fac acest lucru!”, a punctat Daniel Buzdugan, unul dintre promotorii campaniei la Iași și care prin postările sale a reușit să convingă mai mulți ieșeni să participe la acțiunea de sâmbătă de la Casa de Cultură a Studenților Iași. De subliniat că cea mai mare surpriză printre voluntari a fost însă prezența unei ieșence pensionare, fost medic pediatru. Angela Mureșan, plină de energie la cei 71 de ani, a reprezentat o provocare pentru tineri.

Am aflat că va ajunge în Iași caravana „Cif curăță România” dintr-o postare a lui Daniel Buzdugan. Imediat m-am înscris ca voluntar. Ideea campaniei mi s-a părut extraordinară. Fără implicare nu putem să educăm oamenii și să le încetățenim dorința de a face curat în spațiile publice și de a le păstra curate”, a declarat Angela Mureșan între două sesiuni: una de măturat și cealaltă de spălat cu mopul.

Prezența doamnei este o lecție pentru toți tinerii odihniți care ignoră astfel de acțiuni și care stau acasă în loc să se implice. La noi există un principiu prost: dacă nu ai făcut tu mizerie, nu trebuie să faci curat! Greșit: poate ai făcut mizerie în altă parte! Această campanie prin aceste acțiuni încearcă să schimbe mentalități prin implicare și exemplu personal”, a completat Lucian Mîndruță, ambasadorul campaniei „Cif Curăță România” pentru al doilea an consecutiv.

Organizatorii spun că cel mai mult îi bucură faptul că de la an la an a crescut interesul și implicarea oamenilor în campanie.

Sunt mulți tineri și chiar familii cu copii care se înscriu ca voluntari în acțiunile derulate de noi. Oameni care doresc să aducă un plus de valoare României, care își doresc să trăiască în locuri curate și care înțeleg că doar prin implicare și exemplu personal vom reuși să ajungem la acel nivel de educație care ne va permite să avem o viață mai bună. Scopul campaniei este de a ajuta pe cât mai mulți oameni să înțeleagă că mediul în care locuim este extrem de important și că atunci când trăim în locuri cât mai curate, acestea ne oferă permanent o stare de bine. De altfel acesta este și mesajul nostru către toți cei interesați să contribuie la starea de bine și înfrumuseţarea spațiilor publice. Ne bucurăm să vedem că oamenii sunt dornici să se implice. Dovada o reprezintă cea de-a cincea ediție a campaniei „Cif Curăță România”, a declarat  Alexandra Rafailă, Junior Brand Building Manager Cif, USCE.

Campania organizată de Cif se desfășoară în mai multe orașe din România, în fiecare an stabilindu-se obiective diferite pentru a fi curățate. Mai mult, dacă anul trecut campania a avut drept scop să curețe obiective turistice din diferite orașe ale țării, anul acesta organizatorii și-au propus să readucă strălucirea și curăţenia acelor locuri funcţionale sau cu o însemnătate aparte pentru comunităţile locale. Bineînțeles, au fost mobilizați toţi românii care își doresc să susţină misiunea Cif. 

Programul „Împreună Curăţăm România Călătorind!”, are și câștigători. Românii care își doresc să se implice, se pot înscrie pentru fiecare oraș. Astfel sunt aleși câte 3 câștigători pentru fiecare oraș, aceștia putând veni cu câte un însoțitor. Așa se face că în prima oprire de anul acesta, la Iaşi, participanții au venit din Caraș-Severin, Arad și Sibiu. „Băiețelul nostru de 6 ani a auzit la televizor despre campania organizată de Cif. El a insistat să ne înscriem, special pentru Iași, oraș pe care ne doream de mult să-l vizităm. Ne bucură faptul că am câştigat și că am însoțit caravana Cif. Ideea este foarte bună: doar prin exemplu personal putem învăța să păstrăm România curată. De mici trebuie să-i învățăm că e important să facem și să păstrăm curățenia și în locurile publice, nu doar acasă”, a spus  Ana Maria Lungu, din Oravița, Caraș Severin, una dintre câștigătoarele care a participat alături de soț și băiețelul lor la acțiunea de sâmbătă de la Iași.

Lucian Mîndruță:
Una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică!

Rezultatul la Iași?

Spațiul din fața Casei de Cultură a Studenților mai curat și mai strălucitor. După acțiune, pentru a înfrumuseța și mai mult locul curățat, caravana Cif a instalat o piesă de mobilier urban - o canapea din lemn care se potrivește cu arhitectura clădirii. „Este una dintre puținele campanii desfășurate în România care pune accent pe educație prin implicare civică. Acesta este și motivul pentru care am acceptat să fiu ambasadorul campaniei „Cif Curăță România!”. Este un îndemn la implicare activă în acţiunile de curățare și înfrumusețare a spațiilor publice. Nu putem face curat peste tot, dar putem să-i facem atenți pe oamenii mulți care își doresc o țară mai curată”, a punctat  Lucian Mîndruță fără să renunțe la șperaclul cu care a curățat serios scările care duc spre intrarea în Casa de Cultură a Studenților Iași.   

Vrei să te implici şi tu în acţiunile de curăţenie şi să călătoreşti în România, alături de Cif?

Intră pe pagina de Facebook Cif www.facebook.com/CifRomania și votează locul care doreşti să fie curăţat de Cif, apoi înscrie-te, folosind aplicația de concurs. Înscrierea se face completând formularul online şi indicând, pe scurt, motivul pentru care dorești să participi în competiţie şi să te alături demersului Cif.

Orașele unde înscrierile sunt încă deschise:

Oradea: 11-13 mai

Drobeta-Turnu Severin: 1-3 iunie

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri