Comunicat de presă

Caravana „Fii atentă, România!” ajunge la Iași. Screening gratuit pentru cancer mamar și de col uterin în fața Palas Mall

miercuri, 28 august 2024, 16:15
2 MIN
 Caravana „Fii atentă, România!” ajunge la Iași. Screening gratuit pentru cancer mamar și de col uterin în fața Palas Mall

Caravana “Fii atentă, România!” susținută de Misiunea UE privind cancerul ajunge la Iași, iar Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași se alătură campaniei care vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancer și promovează depistarea cancerului în Europa.

Unitatea mobilă de screening de cancer mamar și cea de screening pentru cancerul de col uterin vor fi prezente pentru testări alături de echipa Caravanei “Fii atentă, România!” în rondul din fața intrării Palas Mall, din stânga  Palatul Culturii, în zilele de 6 și 7 septembrie.

În intervalul orar 15.00-21.00, personalul medical al IRO va efectua mamografii sau teste HPV. Screening-ul se va face doar în baza unei programări prealabile, în limita locurilor disponibile. (24 de mamografii/zi și 24 teste HPV/zi) .

Programări la 0374.278.806,  de luni până vineri, între orele 9.00-15.00.

Cine poate beneficia de mamografie pentru depsitarea precoce a cancerului de sân:

  • femei asigurate și neasigurate, cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani
  • asimptomatice,
  • nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni
  • nu sunt însărcinate
  • nu alăptează

 Cine poate beneficia de testare HPV:

  • femei asigurate și neasigurate din grupa de vârstă 25-65 ani
  • asimptomatice (care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin)
  • nu prezintă histerectomie
  • nu sunt la menstruație

 Documente necesare:

bilet de trimitere către ginecologie (test HPV)

bilet paraclinic ( mamografie)

carte de identitate, card de asigurat și dovadă de asigurat (unde este cazul)

IRO pune accent pe prevenție, motiv pentru care, în perioada iulie 2020 –decembrie 2024,  a implementat două proiecte de screening (cancer mamar –ONCOFEM, cancer de col uterin –ONCOPREV). Proiectul a fost implementat în regiunile Nord-Est și Sud-Est, acoperind 12 județe: Iași, Suceava, Botoșani, Bacău, Neamț, Vaslui, Galați, Constanța, Brăila, Tulcea, Buzău și Vrancea. În cadrul proiectului, s-au obținut următoarele rezultate: 72.450 de persoane au fost informate, 23.838 de persoane au beneficiat de screening prin testare mamografică cu dublă citire și arbitraj, 1.184 de persoane au avut evaluări ecografice pentru leziuni mamare incipiente (mamografii declarate pozitive direct sau după arbitraj), iar 183 de persoane au fost biopsiate și confirmate anatomopatologic cu cancer mamar.

Etichete: cancer sân, HPV, Iasi Palas

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii