Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESĂ

CARAVANA MESERIILOR – IAŞI 2018 - eveniment de amploare în județul Iași

GALERIE
caravana meseriilor
  • caravana meseriilor
- +

„Caravana meseriilor – Iaşi 2018” va ajunge în comunităţile rurale ieşene.

Proiectul implementat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi, în perioada 9 – 17 mai 2018, vine în întâmpinarea nevoilor de consiliere ale elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a din mediul rural şi a părinţilor acestora, cu informaţii, clarificări şi recomandări care să-i ajute să ia o decizie cât mai bună în ceea ce priveşte continuarea studiilor postgimnaziale prin învăţământ profesional sau învăţământ dual.

„Caravana meseriilor – Iaşi 2018” va poposi în următoarele comunităţi rurale: Comuna Poieni (Şcoala Gimnazială Poieni, Şcoala  Gimnazială Dumitreştii Gălăţii, Şcoala Gimnazială Pocreaca, Şcoala Gimnazială Satu Nou), Comuna Popricani (Şcoala Gimnazială Popricani, Şcoala Gimnazială Vânători), Comuna Prisacani (Şcoala Gimnazială Prisacani) și Comuna Voineşti (Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voineşti, Şcoala Gimnazială Slobozia Deal).

Echipa de implementare a proiectului va fi formată din profesori şi elevi, reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ ce propun pentru anul şcolar 2018-2019 clase de învăţământ profesional şi învăţământ dual, profesori consilieri şcolari din C.J.R.A.E. Iaşi, precum şi reprezentanţi ai operatorilor economici.

Cuvântul cheie în acest demers de orientare şcolară şi profesională îl reprezintă „cunoaşterea”, fie că vorbim despre cunoaşterea ofertei şcolare liceale, profesionale sau de învăţământ dual; cunoaşterea perspectivelor deschise de fiecare traseu educaţional spre continuarea studiilor sau încadrarea în muncă, sau despre cunoaşterea abilităţilor, intereselor şi valorilor profesionale.

Menţinerea în sistemul de învăţământ pe o perioadă cât mai mare de timp şi încadrarea în muncă a tinerilor constituie provocări pentru sistemele de educaţie din ţară şi din Europa. Studiile gimnaziale reprezintă perioada când se realizează procesul de preorientare profesională, pentru că la sfârşitul acestui ciclu elevul va lua o primă decizie referitoare la tipul de învăţământ pe care doreşte să îl urmeze, filiera, profilul, specializarea, domeniul de pregătire profesională, calificarea care se corelează cu traseul profesional pe care şi-l proiectează. Elevii din clasele de la final de ciclu şcolar din mediul rural reprezintă un grup ţintă prioritar pentru activitatea de orientare şcolară şi profesională, având în vedere riscurile crescute pentru aceştia de a nu-şi continua studiile şi de a abandona şcoala.

Ca urmare a derulării proiectului, elevii participanţi îşi vor dezvolta abilităţile decizionale cu privire la propriul traseu şcolar şi profesional, crescând nivelul de conştientizare în legătură cu resursele personale şi modul în care acestea pot fi valorificate din punct de vedere profesional. De asemenea, beneficiarii direcţi, elevii şi beneficiarii indirecţi, părinţii vor fi mai informaţi în legătură cu oportunităţile de continuare a studiilor gimnaziale, prin trasee de şcolarizare adaptate nevoilor şi corelate cu domeniile lor de interes.

Oferta educațională pentru învățământ dual și profesional se găsește pe site-ul alegetidrumul.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri