anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Eveniment

Caravana profilaxiei, ediția a XI-a, 3-7 iunie 2019

GALERIE
image009image003image007image001image011image017image019image021image023image025image030image032edentedent-unuedent-doiedent-treiedent-patruedent-cinci
 • image009
 • image003
 • image007
 • image001
 • image011
 • image017
 • image019
 • image021
 • image023
 • image025
 • image030
 • image032
 • edent
 • edent-unu
 • edent-doi
 • edent-trei
 • edent-patru
 • edent-cinci
- +

Asociația Societatea Română de Reabilitare Orală (ASRRO), în parteneriat cu Colegiul Medicilor Stomatologi Iași și în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, Facultatea de Medicină Dentară, Societatea Studenților Stomatologi din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași  a organizat, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Norina Forna, A XI-a Ediție a Caravanei Profilaxiei, cu tema ”Realitate / Necesitate în Rural și Urban”, în perioada    3 - 7 iunie 2019.

Evenimentul este unul important în peisajul comunității urbane și rurale și de tradiție în acest teritoriu, realizând evaluarea gradului de sanogenitate orală, în deplină conexiune cu starea generală a pacientului. De la prima ediție și până în prezent, peste 50.000 de persoane din Iași, dar și din localități din mediul rural, au beneficiat de serviciile oferite cu ocazia Caravanei Profilaxiei: consultații gratuite, informare, promovare și distribuire gratuită a peste 250.000 de produse de profilaxie.

În data de 3 iunie, Caravana a fost programată pentru comunele din mediul rural: Scobinți, Popești și Bălțați, iar în data de 7 iunie pentru populația orașului Iași în următoarele puncte special amenajate: Tătărași - Esplanada Oancea, Alexandru cel Bun - Piața Voievozilor, Esplanada Teatrului Luceafărul și Parcul Podu Roș, între orele 09:00 - 17:00.

Colaborarea cu firmele de specialitate ce susțin în mod notabil Caravana Profilaxiei prin produse de igienă orală de ultimă oră, a condus la un real succes al manifestării, cu beneficii semnificative pentru populația orașului și a județului Iași.

 
Conferința organizată la Consiliul Județean Iași în data de 3 iunie 2019, ora 10:00, a reprezentat un prilej oportun pentru a dezbate situația cabinetelor de Medicină Dentară din zona rurală a județului Iași, posibilitatea de înființare a unor cabinete dentare noi în comunele unde nu există, îmbunătățirea celor existente și înființarea de cabinete școlare.

Cu această ocazie au fost lansate proiecte de perspectivă orientate spre susținerea activității practice a antreprenorilor din medicina dentară și spre îmbunătățirea stării de sănătate a comunității rurale: înființarea unui Centru de Asistență Medico-Socială pentru populația defavorizată, precum și proiectul intitulat Med-Dent Antreprenor, care vizează înființarea de noi cabinete dentare pentru absolvenții din 2019 ai Facultății de Medicină Dentară Iași și pentru generațiile din trecut și următoare de absolvenți.


Conferința din data de 7 iunie 2019, organizată la sediul Primăriei Iași începând cu ora 11:00, i-a avut ca invitați pe Primarul Municipiului Iași, ing. Mihai Chirica, reprezentanți ai firmelor de profilaxie orală (Blend-a-Med, GSK), medici stomatologi școlari și din cabinetele campusurilor universitare, medici care asigură tratamentele de specialitate în spitalele ieșene și Penitenciar și reprezentanți ai mediului economic local (Banca BRD, companii de consultanță pe proiecte, etc.). 

 

S-au purtat discuții ample referitoare la proiectele aflate în derulare în Facultatea de Medicină Dentară, și cele viitoare (mai mult de 10), la importanța pe care  o au acestea și plus-valoarea pe care o aduc pentru comunitatea ieșeană. Aceste proiecte vizează cu precădere integrarea absolventului de Medicină Dentară pe piața muncii, în noi cabinete stomatologice care vor fi înființate, școlare și universitare, pentru îmbunătățirea asistenței medicale de specialitate, cu precădere la copii dar și la adulți – în mediul urban și rural. Un alt obiectiv vizat îl reprezintă consilierea profesională a elevilor și a studenților proveniți din medii defavorizate, pentru prevenirea abandonului școlar, alegerea traiectoriei în carieră, dezvoltarea abilităților  antreprenoriale și promovarea culturii antreprenoriale.


 
În ceea ce privește datele statistice înregistrare cu ocazia Caravanei Profilaxiei din acest an, se remarcă în primul rând numărul record de participanți, de 6744 de persoane din orașul Iași (4688) și din mediul rural (2056), care au beneficiat de consultații stomatologice și de produse de igienă orală gratuite.
 
Se evidențiază o ușoară îmbunătățire a stării de sănătate generală în mediul urban față de anul 2018 (50.3% persoane cu sănătate generală bună comparativ cu 43.3% în 2018) și afectarea stării de sănătate orală, la 78.1% dintre subiecții din mediul urban și la 75.9% dintre aceia din mediul rural.

În mediul urban s-a constatat, comparativ cu anul 2018, o scădere a patologiei cardio-vasculare, hepatice și neurologice, iar incidența diabetului s-a menținut relativ constantă. În mediul rural, creșterea prevalenței patologiilor urmărite este consecința directă a mediei de vârstă a subiecților incluși în studiu, care a fost semnificativ mai ridicată comparativ cu anul 2018 - când Caravana Profilaxiei s-a adresat cu precădere copiilor din mediul rural.

Referitor la starea de sănătate orală, în mediul urban se observă diminuarea importantă a prevalenței resturilor radiculare, ceea ce înseamnă că pacienții își urmăresc mai atent sănătatea orală și se adresează medicului stomatolog mai devreme, înainte ca patologia să se agraveze. În mediul rural prevalențele patologiilor urmărite sunt de asemenea mai ridicate decât în anul 2018, din aceeași cauză semnalată anterior - diferența de vârste între subiecții investigați.

S-a observat de asemenea o scădere în mediul urban a cazuisticii reprezentate de edentație subtotală și totală, fenomen foarte îmbucurător și consecință naturală a trendului evidențiat de datele anterioare, care demonstrează îmbunătățirea gradului de conștientizare a populației referitor la patologia orală și monitorizarea sa, pentru intervenție în timp util.

Tratamentul edentaţiei, la nivelul întregului lot, se realizează preponderent prin restaurări protetice fixe (22.9%), atât în mediul urban, cât și în mediul rural. În orașul Iași, ponderea restaurărilor fixe este semnificativ mai ridicată decât în mediul rural, la fel ca și ponderea protezelor mobile - valorile înregistrate fiind similare cu cele de la nivelul anului 2018. Un fapt pozitiv este acela că, în orașul Iași, a crescut procentajul de subiecți care nu necesită tratament (47.7%) comparativ cu nivelul anului 2018 (44.5%).

Marea majoritate a locuitorilor din orașul Iași și din mediul rural folosesc pasta de dinți ca principal produs de igienă orală (98.7% dintre persoanele din municipiul Iași și 91.5% dintre persoanele din mediul rural). În Iași, un număr important de persoane folosesc de asemenea apa de gură (57.5%) și ața dentară (21.4%).Aceste valori sunt superioare celor înregistrate în anul 2018, când am constatat că 96.8% dintre persoanele din municipiul Iași și 88.4% dintre persoanele din mediul rural foloseau pasta de dinți, respectiv 50.2% dintre ieșeni foloseau apă de gură și 19.6% foloseau ață dentară.

În mediul urban, majoritatea persoanelor (63.9%) se igienizează de 2 ori pe zi, își schimbă periuța de dinți de 2, 3 sau 4 ori pe an (61.8%) și își fac controale stomatologice o dată sau de două ori pe an (53.6%). Comparativ, în anul 2018, în mediul urban 59.3% dintre persoane se igienizau de 2 ori pe zi, 62.4% dintre persoane își schimbau periuța de dinți de 2, 3 sau 4 ori pe an și 54.4% dintre persoane își făceau controale stomatologice o dată sau de două ori pe an.

În mediul rural, există o pondere importantă de persoane care se igienizează doar o dată pe zi (38.5%) sau chiar mai rar (11.7%), își schimbă periuța de dinți doar o dată pe an (31.1%) sau mai rar (26.5%) și își fac controale stomatologice doar în situații de urgență (38.1%). Comparativ, în anul 2018, în mediul rural, 38.7% dintre persoane se igienizau o dată pe zi sau mai rar, 17.2% dintre persoane își schimbau  periuța doar o dată pe an, 16.0% își schimbau periuța mai rar de atât și 31.5% dintre persoane își făceau controale stomatologice doar în situații de urgență.


   

Așadar, este evident că programele de screening și popularizare de tip Caravana Profilaxiei au o utilitate indiscutabilă pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației din zonele în care se desfășoară și pentru diseminarea informațiilor de profilaxie și prevenție orală și generală. Astfel de programe vizează în primul rând conștientizarea populației asupra importanței menținerii unei stări de sănătate orală bună și asupra monitorizării acesteia, pentru a se interveni la timp. Datele statistice înregistrate sunt utile pentru a evidenția patologia generală care este prezentă în populație și pentru a estima prevalențele cele mai probabile, dar valorile precise ale acestor indicatori se măsoară de regulă prin studii științifice mai riguroase, cu un număr bine determinat de subiecți, selectați pe baza unor criterii clare de includere și monitorizați în timp.   
                
Prof. Univ. Dr. Norina FORNA

Președinte Colegiul Medicilor Stomatologi Iași

Vicepreședinte Colegiul Medicilor Stomatologi România   

Președinte ASRRO

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X