Cardul de sănătate, mai ”bolnav” decât pacienții. Dă zilnic bătăi de cap
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Cardul de sănătate, mai ”bolnav” decât pacienții. Dă zilnic bătăi de cap

GALERIE
card sanatate
  • card sanatate
- +

Un sondaj realizat printre cadrele medicale relevă că 50% dintre medicii ieşeni au permanent probleme cu funcţionarea platformei 

După ce, timp de trei zile, în perioada 10-13 octombrie, cardul de sănătate nu a fost funcţional şi a dat bătăi de cap atât medicilor de familie, cât şi pacienţilor care fie nu şi-au primit reţetele, fie au fost reprogramaţi pentru o dată ulterioară, Socie­tatea Naţională de Medicină a Fa­miliei (SNMF) a realizat un sondaj de opinie în rândul medicilor. 

Prin intermediul său, reprezentanţii SNMF au vrut să verifice starea de funcţionalitate a PIAS şi cum sunt percepute aceste probleme în rândul medicilor. 

În mai puţin de 24 de ore, 1.000 de medici de familie din toate judeţele au răspuns întrebărilor refe­ritoare la defecţiunile întâlnite, fiind medici cu cabinete atât în mediul urban, cât şi în cel rural. 

Medicii de familie ieşeni sunt pe locul al doilea ca număr de respondenţi, cu 69 de medici care şi-au exprimat nemulţumirile, pe primul loc fiind Bucureştiul, cu 100 de res­pondenţi, restul fiind medici din diferite zone ale ţării. În urma răs­punsurilor date de aceştia, a reieşit că 50% dintre ei se confruntă zilnic cu funcţionarea defectuoasă a platformei, peste 470 de medici consi­derând că „este grav ceea ce se întâmplă şi nu se mai poate lucra în aceste condiţii“.

Conform medicilor, pe durata celei mai recente şi mai lungi perioade în care nu a funcţionat platforma, aceştia nu au putut verifica calitatea de asigurat a pacientului, nu s-au putut face reţete online, nu au putut fi validate consultaţiile sau reţetele, nu s-a putut face raportarea serviciilor. „Dacă pacienţii şi-au luat deja reţetă din altă parte, noi vom fi vinovaţi. Lumea nu îşi asumă riscul, pentru că am păţit deja să fim sancţionaţi în contextul în care pacienţii erau deja internaţi, dacă au fost în alte servicii şi au primit medicaţia necesară“, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie şi preşedinte al SNMF, filiala Iaşi.

De asemenea, aceştia menţionează că, de fiecare dată atunci când platforma nu funcţionează, defecţiunea se înre­gistrează pe întreaga durată a celor cinci ore de program, şi că rareori se întâmpla ca defecţiunea să ţină câteva minute sau o oră. Sondajul va rămâne online până pe data de 31 octombrie, urmând ca rezultatele finale să fie prezentate după 1 noiembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.