Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cardurile de energie au devenit operaţionale din 20 februarie. În primele ore s-au efectuat plăti de 3 milioane de lei

GALERIE
card_energie
  • card_energie
- +

Un număr de 9.000 de plăţi în valoare de 3 milioane de lei au fost efectuate în primele trei ore prin intermediul cardurilor de energie, procedură care a demarat luni, potrivit datelor publicate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

"Iată că am ajuns şi în acest punct, în care cardurile de energie devin operaţionale. Mă bucur că am reuşit să adaptăm mecanismul din mers şi să oferim beneficiarilor libertate deplină atât în ceea ce priveşte tipul de facturi ce pot fi achitate, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea prin care se efectuează plata. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a livrat banii în conturile Poştei Române, iar începând de astăzi toţi cei care au cardul pot efectua plăţi, prin cele trei metode deja cunoscute: direct la poştaş, la oficiu sau prin intermediul aplicaţiei de pe site-ul Poştei. Reamintesc faptul că pentru prima tranşă acest sprijin poate fi utilizat până la vară, aşa că nu este nevoie să se grăbească nimeni, oamenii au tot timpul să îşi achite datoriile prin intermediul ajutorului oferit de Guvern din bani europeni. Cei care sunt într-o situaţie incertă şi se verifică zilele acestea dacă sunt într-adevăr eligibili să stea fără grijă pentru că nu există riscul să nu primească ajutorul dacă li se cuvine conform legii. Listele se actualizează, se vor tipări şi pentru ei carduri, vor avea, de asemenea, timp până la vară să epuizeze prima tranşă", a declarat ministrul de resort, Marcel Boloş, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Conform MIPE, începând de luni, 20 februarie, se pot efectua plăţi pentru facturile la utilităţi prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile. Cardurile, oferite din fonduri europene nerambursabile ce erau în risc de pierdere în perioada de programare 2014-2020, sunt emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română (CNPR).

Beneficiarii de sprijin pot utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalităţi: direct la poştaş, la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural, precum şi online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o pune la dispoziţie la adresa https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html.

Potrivit sursei citate, în primele trei ore de la startul plăţilor cu cardul de energie au fost efectuate 9.000 de astfel de proceduri, în valoare totală de trei milioane lei.

Documentele obligatorii necesare pentru efectuarea de plăţi prin mandat poştal sunt următoarele: cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal, în original; actul de identitate al beneficiarului de sprijin, în original; documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari.

"În situaţia documentelor justificative, certificatul de validare a datoriei trebuie prezentat în original, iar facturile la energie pot fi aduse în original sau pot fi prezentate, pe telefon, în format electronic. În cazul reprezentantului legal/împuternicitului convenţional se va prezenta şi împuternicirea în original, actul de identitate al celui împuternicit în original, actul de identitate al beneficiarului de sprijin în original, certificatul de naştere al minorului (în cazul în care beneficiarul este minor)", notează MIPE.

În total, Poşta Română a distribuit cardurile în 1,7 milioane de gospodării, acolo unde nu a fost nevoie de niciun fel de clarificare privind eligibilitatea, iar alte 700.000 de carduri urmează să ajungă la cei îndreptăţiţi în baza OUG 166/2022 în perioada următoare.

Prin intermediul programului, aproximativ 2,8 milioane de puncte de consum, la care locuiesc peste patru milioane de beneficiari, vor fi sprijinite cu două tranşe de câte 700 lei pentru achitarea facturilor la utilităţi, în contextul crizei energetice. Lista finală a beneficiarilor eligibili este realizată în urma unui proces în care sunt implicaţi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul de Finanţe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicaţii şi Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală.

În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade: pentru tranşa I - valoare de 700 lei, în perioada 20 februarie 2023 - 30 iunie 2023; pentru tranşa II - valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 - 27 decembrie 2023. Cei care nu au fost eligibili pentru tranşa I, dar vor deveni la momentul întocmirii listelor pentru tranşa II, vor primi cardul de energie în cursul lunii septembrie.

Servicii sau produsele care se pot plăti cu cardul de energie sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Plăţile se fac prin mandat poştal, dar nu se pot efectua mai mult de opt asemenea proceduri gratuite/loc de consum pe durata programului de sprijin. Pentru următoarele plăţi, beneficiarii cardurilor vor trebui să achite o taxă de 2,5 lei/plată.

Venitul net/coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei/lună. Toate cardurile de energie îşi încetează valabilitatea la data de 1 ianuarie 2024, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 31 decembrie 2023, inclusiv.

Ministerul de resort precizează că acest card nu poate fi vândut sau donat, iar orice încercare de acest fel duce la anularea instrumentului de plată şi atrage o amendă contravenţională între 42.000 şi 60.000 de lei. Totodată, plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepseşte cu amendă contravenţională cuprinsă între 4.500 şi 6.000 de lei.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri