anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Care au fost primele trei facultăţi ale Iaşului, acum 160 de ani?

GALERIE
Universitatea de la Iasi
  • Universitatea de la Iasi
- +

Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” a anunţat că va celebra împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” împlinirea a 160 de ani de la înfiinţare, cele două constituind în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate Universitatea din Iaşi - prima instituţie de învăţământ superior din România. Fondată la 26 octombrie 1860, Universitatea din Iaşi este considerată a fi prima universitate modernă din România, iar la început avea trei facultăţi: Filosofie, Drept şi Teologie. 

Perioada în care vor avea loc evenimentele ce marchează aniversarea celor 160 de ani de la înfiinţare este 26 - 31 octombrie 2020. „Cele două instituţii vor organiza o ceremonie comună, dar şi o serie de manifestări academice şi culturale care să ilustreze importanţa acestui moment festiv. De-a lungul celor 160 de ani de existenţă, numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună UAIC şi UNAGE ca instituţii de referinţă pentru întreaga societate românească. Mulţi dintre absolvenţii celor două universităţi s-au afirmat ca personalităţi de seamă: profesori şi cercetători în universităţi din întreaga lume, membri ai Academiei Române sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomaţi, înalţi prelaţi etc.”, au precizat reprezentanţii celor două universităţi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Muzică inspirațională

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.