Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Care e mai eficientă? Protecţia dată de vaccinarea anti-COVID sau cea de trecere prin boală? Verdictul dat de experţi

GALERIE
protectie anti covid
  • protectie anti covid
- +

Mitul potrivit căruia trecerea prin infecţia cu SARS-CoV-2 nu ar asigura ulterior imunitate a fost risipit de ultimele studii. Aceleaşi studii au lămurit şi care e nivelul de protecţie dat de vaccinare comparativ cu imunizarea naturală, obţinută în urma trecerii prin boală. Întrebarea care a stat pe buzele a numeroşi experţi, care e nivelul de protecţie dată de vaccinare comparativ cu imunizarea naturală şi care e cea mai eficientă imunizare, pare să-şi fi găsit răspuns. 

 Trei experţi bine cunoscuţi în ţară spun că imunitatea dată de trecerea prin boală e cel puţin la fel de eficientă ca cea dată de vaccin. Asta după ce ultimele studii au arătat că imunitatea naturală e chiar mai eficientă decât cea obţinută în urma vaccinării. Vestea proastă este, însă, că există riscul ca cei care intră în contact cu virusul să nu mai apuce să dezvolte acest tip de imunitate şi să piardă lupta cu boala.  Chiar dacă oarecum surprinzător, trecerea prin boală ar asigura o mai bună protecţie decât vaccinarea, riscul este enorm. Aceasta este şi opinia expertului în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş, care citează două studii recente. „Excelentă analiză a celor două studii (CDC şi Israel) care au analizat nivelul de protecţie dată de vaccinare comparativ cu imunizarea naturală. Pe locul 1 ca protecţie este imunizarea naturală -trecerea prin infecţie) - plus vaccinare. Pe locul doi ca protecţie este imunizarea naturală. Pe  locul trei ca protecţie este vaccinarea. Acest lucru nu înseamnă că este preferabil să te imunizezi natural”, atrage atenţia Cherecheş. Acesta precizează însă că zeci de mii de români şi milioane de oameni infectaţi nu au supravieţuit în urma bolii ca să aibă imunitate după contactul cu virusul. De aici devine evident faptul că este de preferat protecţia obţinută prin vaccinare, care protejează fără riscurile majore pentru sănătate date de infecţie.

Mituri contrazise

De aceeaşi părere este şi Laszlo Lorenzovici, medic şi expert în politici de sănătate publică, cu supra-specializare în economie sanitară şi management sanitar şi cu studii postuniversitare inclusiv la Oxford şi la Budapesta.  „Cea mai bună imunitate e de departe cea dată de trecerea prin boală plus vaccin, însă nu recomand absolut nimănui să se bazeze pe asta. Cea mai sigură imunitate rămâne cea oferită de vaccin, fără să mai aşteptăm să trecem prin boală. Asta pentru că e riscant şi aşa cum se ştie, boala poate duce la deces în cazul nevaccinaţilor”, spune el. Lorenzovici atrage atenţia asupra faptului că certificatul verde, acordat celor vaccinaţi sau imunizaţi natural, ar trebui implementat cât mai curând deoarece fiecare zi de întârziere poate costa vieţi. „Cum au fost anunţate noile restricţii pentru cei nevaccinaţi şi cum s-a anunţat implementarea certificatului verde, cum centrele de vaccinare au fost luate efectiv cu asalt. Asta e singura soluţie pentru a ne asigura că oamenii se vaccinează şi că vom depăşi pandemia. Pentru că e anormal ca cei vaccinaţi şi cei care nu au trecut prin boală şi refuză să se vaccineze să aibă aceleaşi restricţii”, a mai spus Laszlo Lorenzovici.

Şi Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” contrazice mitul potrivit căruia cei trecuţi prin boală nu ar avea imunitate.  „Nu este adevărat nici că cei trecuţi prin boală o fac din nou. Se întâmplă ca unii să se îmbolnăvească din nou, dar asta se întâmplă mai rar. Şi când totuşi se întâmplă, fac forme mai puţin grave”, a punctat Marinescu.   Cunoscutul medic nu este de acord cu informaţiile vehiculate în spaţiul public potrivit cărora varianta Delta a SARS-CoV-2 ar fi mai agresivă şi mai letală decât celelalte tulpini ale virusului. „Varianta asta, varianta Delta, nu e mai agresivă, aşa cum tot se spune greşit. Însă e însă mai contagioasă. Dacă era şi mai agresivă, am fi avut cu adevărat o problemă imensă”, a precizat Adrian Marinescu.

Sursa: adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri