Care este diferenţa între ajutorul de deces şi ajutorul de înmormântare şi cum se calculează
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

AVOCATUL POPORULUI

Care este diferenţa între ajutorul de deces şi ajutorul de înmormântare şi cum se calculează

GALERIE
ajutor-de-deces
  • ajutor-de-deces
- +

„Am fost asistent personal pentru fiul meu minor, persoană încadrată în grad de handicap I, care a decedat în luna noiembrie anul trecut. După ce am depus cerere la primăria comunei pentru acordarea ajutorului de înmormântare, nu am primit decât suma de 250 lei, cu toate că din câte am înţeles, o altă persoană din sat, tot asistent personal aflată în aceeaşi situaţie, a primit o sumă mult mai mare. Vă rog să-mi explicaţi în baza dreptului la informaţie, care este cuantumul exact al ajutorului de deces ce mi se cuvine? Mai trebuie să depun o altă cerere la primărie?“ T.O, jud. Vaslui

Facem precizarea că deşi cele două noţiuni ajutor de înmormântare şi ajutor de deces fac referire la acelaşi eveniment, ele se diferenţiază în funcţie de sursa din care sunt suportate.

Astfel, ajutorul de înmormântare decurge dintr-o clauză a contractului individual de muncă, unde este menţionată şi valoarea acestui ajutor, pentru situaţia în care un angajat are un deces în familie.

Conform legii, se consideră membru de familie:

- soţul sau soţia;

- copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;

- părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Această sumă nu este un venit impozabil atât în cazul angajatului, cât şi în cazul altor persoane, dacă clauzele din contractele de muncă sau prevederile din legi speciale prevăd acordarea acestuia. La nivelul angajatorului, sumele respective vor reprezenta cheltuieli sociale deductibile în limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de până la 2% asupra fondului de salarii realizat anual, aşa cum este prevăzut în contractul de muncă.

Dacă ajutorul de înmormântare se acordă de către angajator din surse proprii, respectând prevederile contractului de muncă, ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calităţii de asigurat.

Cuantumul ajutorului de deces este o sumă fixă, care se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ajutorul de deces cuvenit pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului reprezintă jumătate din cuantumul ajutorului de deces cuvenit pentru decesul asiguratului sau al pensionarului.

În conformitate cu prevederile art. 16 din Legea nr.340/2015 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, cuantumul ajutorului de deces se stabileşte în condiţiile legii în cazul a) asiguratului sau pensionarului, la 2.681 lei; b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.341 lei.

Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale se stat şi se acordă, la cerere, pe baza cerificatului de deces.

Conform art.129 alin. 1 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de: a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia; b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia; c) casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data decesului.

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.