anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Care este greutate ideală a porcului de Crăciun? Unde poate fi testată carnea. Răspund specialiştii ieşeni

GALERIE
porci
  • porci
- +

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Iași (DSVSA) atrage atenția cetățenilor asupra surselor de cumpărare și mișcare a porcilor în această perioadă, vizând focarele de pestă porcină africană (PPA), activate în comunele Belcești și Coarnele Caprei.

„Acum, în această perioadă de evoluție a pestei porcine africană, în primul rând târgurile din Iași sunt închise. Producătorii particulari au voie să-și sacrifice porcul numai pentru consum propriu. Nu doar că este recomandat, dar așa este și normal: să fie sacrificați doar în abatoare autorizate sanitar-veterinar. Este interzisă tăierea porcilor în gospodăria populației (rude, prieteni) și comercializarea cărnii clandestin, în alte părți.

Acest lucru nu este doar o recomandare, ci și literă de lege, pentru că boala se poate difuza cu ușurință în această perioadă, iar noi trebuie să avem foarte mare grijă”, declară Gabriel Dumitru Ciobanu, director executiv DSVSA Iași. O altă recomandare din partea conducerii DSVSA Iași este ca, în momentul în care gospodarii vor să sacrifice animalul crescut în propria curte, să cheme medicul veterinar pentru a verifica starea de sănătate a animalului.

De unde își pot cumpăra ieșenii carne de porc fără riscul de a se îmbolnăvi?

Din momentul în care se comercializează, oamenii sunt sfătuiți să cumpere doar din unități veterinar-sanitare. „Noi vom pune la dispoziție în fiecare piață agroalimentară câte un coleg de al nostru medic veterinar care să facă examenul pentru trichineloză. Testul se face imediat, dar poate dura puțin în funcție de numărul testărilor. Dacă spre exemplu, mai sunt cinci cazuri înainte, într-o oră, maxim două se vor analiza probele”. Pe lângă testarea în piețile ieșene, în laboratorul DSVSA se pot face recoltări ale probelor de la animale.

Directorul executiv DSVSA Iași îi îndeamnă pe ieșeni să cumpere carne de porc doar de la piețele agroalimentare, acolo unde nu există risc de îmbolnăvire. Procucarea cărnii de porc  de la persoane necunoscute reprezintă un risc major de îmbolnăvire a consumatorilor, neavând garanția că acestea au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Trichineloza este o boală parazitară gravă care este transmisibilă la om.

Care este greutatea ideală pentru ca gospodarii să-și sacrifici animalele?

Tăierea porcilor de către gospodari pentru consumul propriu se face în funcție de preferința fiecăruia. Unii aleg să-l sacrifice la 100 de kilograme, alții chiar la 200, însă greutatea ideală conform DSVSA Iași pentru a sacrifica animalul este între 80 și 100 de kilograme, pentru o familie cu doi copii. Pentru cumpărătorii care nu vor să cumpere un porc întreg există posibilitatea achiziționării carcaselor de porc. Carcasa de porc reprezintă corpul unui porc sacrificat, fără limbă, păr, copite, organe genitale, osânză, rinichi sau diafragmă.

În cazul oricăror suspiciuni asupra comercializării cărnii de porc neconforme, ieșenii pot informa DSVSA Iași la numărul de telefon: 0232 277 216. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.