Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Care este greutate ideală a porcului de Crăciun? Unde poate fi testată carnea. Răspund specialiştii ieşeni

GALERIE
porci
  • porci
- +

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Iași (DSVSA) atrage atenția cetățenilor asupra surselor de cumpărare și mișcare a porcilor în această perioadă, vizând focarele de pestă porcină africană (PPA), activate în comunele Belcești și Coarnele Caprei.

„Acum, în această perioadă de evoluție a pestei porcine africană, în primul rând târgurile din Iași sunt închise. Producătorii particulari au voie să-și sacrifice porcul numai pentru consum propriu. Nu doar că este recomandat, dar așa este și normal: să fie sacrificați doar în abatoare autorizate sanitar-veterinar. Este interzisă tăierea porcilor în gospodăria populației (rude, prieteni) și comercializarea cărnii clandestin, în alte părți.

Acest lucru nu este doar o recomandare, ci și literă de lege, pentru că boala se poate difuza cu ușurință în această perioadă, iar noi trebuie să avem foarte mare grijă”, declară Gabriel Dumitru Ciobanu, director executiv DSVSA Iași. O altă recomandare din partea conducerii DSVSA Iași este ca, în momentul în care gospodarii vor să sacrifice animalul crescut în propria curte, să cheme medicul veterinar pentru a verifica starea de sănătate a animalului.

De unde își pot cumpăra ieșenii carne de porc fără riscul de a se îmbolnăvi?

Din momentul în care se comercializează, oamenii sunt sfătuiți să cumpere doar din unități veterinar-sanitare. „Noi vom pune la dispoziție în fiecare piață agroalimentară câte un coleg de al nostru medic veterinar care să facă examenul pentru trichineloză. Testul se face imediat, dar poate dura puțin în funcție de numărul testărilor. Dacă spre exemplu, mai sunt cinci cazuri înainte, într-o oră, maxim două se vor analiza probele”. Pe lângă testarea în piețile ieșene, în laboratorul DSVSA se pot face recoltări ale probelor de la animale.

Directorul executiv DSVSA Iași îi îndeamnă pe ieșeni să cumpere carne de porc doar de la piețele agroalimentare, acolo unde nu există risc de îmbolnăvire. Procucarea cărnii de porc  de la persoane necunoscute reprezintă un risc major de îmbolnăvire a consumatorilor, neavând garanția că acestea au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Trichineloza este o boală parazitară gravă care este transmisibilă la om.

Care este greutatea ideală pentru ca gospodarii să-și sacrifici animalele?

Tăierea porcilor de către gospodari pentru consumul propriu se face în funcție de preferința fiecăruia. Unii aleg să-l sacrifice la 100 de kilograme, alții chiar la 200, însă greutatea ideală conform DSVSA Iași pentru a sacrifica animalul este între 80 și 100 de kilograme, pentru o familie cu doi copii. Pentru cumpărătorii care nu vor să cumpere un porc întreg există posibilitatea achiziționării carcaselor de porc. Carcasa de porc reprezintă corpul unui porc sacrificat, fără limbă, păr, copite, organe genitale, osânză, rinichi sau diafragmă.

În cazul oricăror suspiciuni asupra comercializării cărnii de porc neconforme, ieșenii pot informa DSVSA Iași la numărul de telefon: 0232 277 216. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri