Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care este mecanismul din spatele jocurilor de păcănele? Iată ce trebuie să știe pasionații…

GALERIE
ZiaruldeIasi (1)
  • ZiaruldeIasi (1)
- +

Sloturile sunt cele mai simple jocuri de cazino. După ce setează miza, jucătorul apasă butonul de rotire și așteaptă să vadă dacă a câștigat. În spatele acestui proces aparent elementar stă foarte multă știință. 

O cerință critică pentru ca industria de gambling să fie credibilă este ca jocul să fie corect. Cazinourile online îndeplinesc această cerință pentru sloturile online folosind un generator de numere aleatorii (RNG). Generatorul de numere aleatorii este un algoritm creat de un computer pe care platformele îl folosesc pentru ca rezultatul fiecărei rotiri să fie întâmplător și imposibil de anticipat, chiar și de către reprezentanții „casei”. 

Algoritmul generează sute de numere într-o secundă

În momentul apăsării butonului rotire, RNG-ul generează o secvență de numere, fiecare număr corespunzând unui simbol de pe role. Pictogramele sunt afișate pe grilă în funcție de configurația acestei serii de numere. În timp ce rolele sunt în mișcare, pe fiecare poziție se succed sute de numere în fiecare secundă. Varianta finală este cea generată în momentul în care rolele se stabilizează.

Șansele ca un anumit simbol să apară pe o poziție sunt calculate în funcție de numărul total de pictograme din slotul respectiv. Probabilitatea de a obține o combinație norocoasă depinde de numărul de pictograme din joc, de numărul de linii de plată și de modalitățile de câștig. 

De exemplu, un slot clasic plătește dacă pe grilă se opresc minim trei simboluri identice pe minim trei role adiacente, de la cea mai din stânga spre dreapta, pe o linie de plată. În schimb, un slot Megaways cu 243 de linii plată are chiar și 117.649 de modalități de câștig.

Fiecare categorie de simboluri are o pondere

Pictogramele sunt generate aleatoriu, dar este o „întâmplare controlată”. Fiecare pictogramă primește o anumită pondere în algoritm. Astfel, simbolurile cu valoare mai mică apar mai des pe grilă, iar cele valoroase mai rar. Fiecare cazinou online de renume își are RNG-ul auditat de o terță parte independentă, cunoscută pentru profesionalismul și pentru neutralitatea sa.

Un alt element despre care trebuie să vorbim atunci când discutăm despre mecanismul din spatele jocurilor de păcănele este Payout-ul (Return To Player – RTP). Acesta are o valoare procentuală și indică nivelul de plată, pe termen lung, al fiecărui slot. Dacă un joc are RTP de 96%, înseamnă că 96 de lei din 100 mizați se întorc la clienții cazinoului, sub formă de câștiguri. Este o valoare orientativă. Ea nu spune cât de dese vor fi câștigurile sau cât de curând vor fi returnați cei 96 de lei.

Anumite cazinouri online oferă chiar informații cu privire la jocurile careu au plătit foarte mult, dar și cele care au plătit foarte puțin în ultimele 24 de ore: https://mrbit.ro/ro/games/live-rtp. Aceste date nu servesc la mare lucru, însă unii jucători superstițioși preferă să se ghideze după ele.

Mecanismul psihologic al sloturilor

În gândirea mecanismelor sloturilor sunt implicate mai multe științe. Majoritatea are legătură cu matematica, însă nu trebuie ignorată nici latura psihologică a jocurilor de noroc. Au fost efectuate numeroase studii care s-au concentrat în special pe comportamentul uman. Cele mai vechi au pornit de la un experiment realizat de Burrhus Frederic Skinner în anii 1970: porumbeii dintr-o colivie erau recompensați cu mâncare atunci când apăsau o pârghie. Recompensa era aleatorie, nu veneau boabe mereu, iar acest lucru i-a făcut pe porumbei să apese frecvent pârghia, neștiind când vor câștiga recompensa, dar sperând să o câștige de fiecare dată.

Alți psihologi au demonstrat că nu posibilitatea câștigului îi determină pe jucători să apese butonul de rotire, ci doar simplul suspans. Curiozitatea de a vedea rezultatul rotirii rolelor determină creierul uman să secrete endorfină, un hormon al fericirii. Astfel, satisfacția de pe urma unei runde este aceeași, indiferent că se obține câștig sau nu. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri