anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Care este programul vaccinărilor şcolare

GALERIE
vaccinare Foto observatorbn.ro
 • vaccinare Foto observatorbn.ro
- +

Injecţiile vor fi făcute în următoarele trei luni direct la şcoală, de medicul instituţiei, sau de medicul de familie.

Şcolarii din clasele 0, a II-a, a VIII-a şi a IX-a vor fi i­mu­­nizaţi împotriva polio­mie­litei, tetanosului, rujeolei, rubeolei şi a oreionului în lunile viitoare până la finalul lui ianuarie 2015. Elevii vor fi vaccinaţi în mai multe etape, primii cărora li se va administra dozele împotriva infecţi­ilor fiind elevii din clasele pri­mare.

Astfel, potrivit Di­rec­ţiei de Sănătate Publică din Iaşi (DSP), copiii din clasa 0 şi a II-a vor fi vaccinaţi îm­potriva poliomielitei în pe­­rioada 10-21 noiembrie. În cea de a doua etapă, cuprinsă între 2 - 15 decembrie, vor fi imunizaţi antitetanos şcolarii din clasele a VIII-a şi a IX-a. Ulterior, începând cu luna ianuarie, se va administra vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi a oreionului. Potri­vit reprezentanţilor DSP, direcţia are deja în stoc vaccinurile pentru primele două etape şi urmează să le pri­mească şi pe celelalte. Vac­cinurile vor fi administrate de medicii din şcoli sau de cei de familie.

La ultimul control epidemiologic, în şcoli au fost găsiţi 1.822 de copiii bolnavi, care au fost diagnosticaţi cu angină, micoze viroze respiratorii, pediculoză sau scabie. Dintre copiii depistaţi cu boli, 362 au fost diagnosticaţi cu angină, afecţiune cunoscută popular cu denumirea de roşu în gât, cu 71 de cazuri mai puţine faţă de anul trecut. Alţi 137 de minori aveau tegumentele infectate şi au fost diagnosticaţi cu micoze, în timp ce încă 678 de copii aveau pediculoză şi alţi 30 râie.

În privinţa cazurilor de scabiei, reprezentanţii DSP Iaşi spun că au fost depistate cu 51 de cazuri mai puţine, faţă de anul trecut. „După re­controlul efectuat de medici, s-a constatat că 15 cazuri de scabie şi 406 de pediculoză erau deja rezolvate prin tratamentul adecvat aplicat, nu­mărul acestora scăzând considerabil“, a menţionat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Inspectorii DSP au exa­minat, la începutul anului şco­lar, copiii din 13 creşe, 8 centre de plasament, 346 de grădiniţe, 185 de şcoli ge­ne­rale, 44 de licee, 15 şcoli profesionale şi 6 unităţi speciale de învăţământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.