Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

GALERIE
puls
  • puls
- +

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Cum era de aşteptat, problema de la PSD s-a discutat la sfârşit, pentru că puţini participanţi s-au declarat în stare să descifreze ceva din strategia liderului local Maricel Popa, dacă ar fi vreuna. Aşadar, s-a spus acolo că la PSD singura politică clară şi vizibilă este dorinţa lui Popa de a candida la şefia Consiliului Judeţean. Asta pentru că doar acolo ar fi vreo şansă de câştig, primăria târgului fiind exclusă, fără îndoială.

Interesant este că chiar vor fi şanse de câştig, deoarece primarii din mediul rural, simţind faptul că PSD va avea cel mai bun scor la generale - deci va da şi premierul - vor vira din nou spre partidoi. Ori s-a demonstrat la celelalte alegeri că partidul care are primarii câştigă, chiar dacă nu stă bine în municipiu.

Singura situaţia în care PSD ar avea probleme cu candidatul la Consiliul Judeţean ar fi o coaliţie între USR şi PNL, car ar canaliza toate voturile de dreapta ale municipiului spre un candidat comun.

Din mulţimea prezentă la Şcoala politică de vară de pe Bahlui s-a ridicat cineva şi a spus că filiala municipală a partidoiului este praf şi că Popa va fi tras la răspundere pentru asta. Aşa este, i s-a răspuns, dar trebuie văzut că Popa este principalul candidat cu şanse al partidoiului în acest moment, iar probabilitatea de a mai apărea cineva, în scurt timp, pentru şefia Consiliului Judeţean, este destul de mică. Prin urmare, la centru, chiar dacă nu sunt multe aplauze pentru el, se consideră că Popa va fi candidatul, deci nu-l vor debarca. Dacă însă va pierde alegerile, abia atunci va plăti cu vârf şi îndesat. De fapt, principala calitate a lui Maricel Popa a fost aceea de a reuşi să amâne clarificările în filială, prin urmare de a evita un decont pentru perioada trecută până în punctul în care nimeni cu forţă de decizie în partid nu şi-l mai doreşte. Altfel spus, prin paşi mici şi intrigi şirete, el a reuşit să-şi conserve o poziţie pe care nimeni nu mai dădea şanse să reziste.

S-a mai discutat apoi despre scenariul în care actuala coaliţie dintre PNL şi PSD va continua şi după alegeri, lucru care nu este exclus, dar este destul de probabil. Doar că atunci PSD va fi câştigătorul, va da premierul şi nu se va mai roti, iar liberalii vor fi a cincea roată la căruţă. Dar chiar şi în acest scenariu, adică, de fapt, cel adiacent, în care vor candida în coaliţie la locale, tot PSD va lua şefia Consiliului Judeţean, rămânând PNL-ului sarcina să concureze USR în municipiu. De aceea, spre ultima zi a Şcolii de vară, discuţiile s-au întors la punctul de plecare, anume la ideea provocatoare că, oare, ce ar putea să facă PNL în cazul în care trebuie să se bată cu USR pentru municipiu. S-a ajuns din nou la ideea unei alianţe cu USR, caz care a fost discutat în prima zi a şcolii, lucru observat de un participant, care a spus că acesta este un semn că participanţii s-au ameţit, fiind şi pe terasa unei berării. Observaţia a fost acceptată de toată lumea, care, în linişte, s-a ridicat apoi de pe scaune şi a plecat acasă.

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri