Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care este țara fostă comunistă cu șanse să devină o mare putere europeană

GALERIE
polonia maia sandu
  • polonia maia sandu
- +

Statele Unite au spus recent că vor apăra Taiwanul în cazul în care China îl invadează. Mai interesant este că Japonia, o țară care nu a întreprins acțiuni militare din 1945, a spus același lucru.

Declarațiile recente nu schimbă prea mult peisajul militar din zonă – rachetele americane ar împiedica atacul amfibiu al Chinei înainte ca acesta să ajungă chiar pe țărmurile Taiwanului, de aceea Beijingul vorbește mult despre invazie fără a invada efectiv. Dar pozițiile exprimate de SUA și Japonia, corelate cu încăpățânarea Chinei, schimbă dramatic mediul politic global, scrie cunoscutul analist și strateg George Friedman în Geopolitical Futures, preluat de ziare.com.

Nu în ultimul rând, Washingtonul și Tokyo nu numai că se mândresc cu două dintre cele mai mari economii din lume, dar sunt mari clienți ai chinezilor. Avertismentul militar este implicit cuplat cu unul economic.

Acest lucru este agravat și mai mult de o declarație privind înființarea a ceea ce Washingtonul numește Cadrul Economic Indo-Pacific, care va include aparent Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, India, Singapore, Malaezia, Indonezia, Vietnam, Filipine, Thailanda și Brunei. Nu este clar ce va face acest grup sau când o va face. Ceea ce este clar este că există o mulțime de țări asiatice care sunt dispuse să participe la un grup economic sponsorizat în esență de Statele Unite, cu Japonia ca prim membru, notează analistul.

India este nerăbdătoare să ia locul Chinei ca principal exportator mondial

Nu este puțin lucru. China are probleme economice, iar președintele Xi Jinping are probleme odată cu acestea. Miracolul economic chinez a depins de exporturi pentru a genera capital intern. Dar, din mai multe motive, cererea pentru exporturile sale este în scădere, ceea ce a conspirat cu alte probleme pentru a destabiliza sistemul financiar al Chinei. India este nerăbdătoare să ia locul Chinei ca principal exportator mondial, iar Malaezia, Indonezia, Vietnam, Filipine și Thailanda ar dori, de asemenea, să ia o parte din piața Chinei. Deci, dacă acest grup de state acordă oricăreia dintre ele acces liber sau mai liber pe piețele americane și japoneze, China va deveni mai puțin competitivă.

Acest lucru va crea o criză politică care va duce fie la noi conducători în China, fie la mai multă ostilitate din partea celor vechi.

Două arme îndreptate spre China

Acum sunt două arme îndreptate spre China. Una este cea militară, care include Dialogul de securitate patrulater format din Japonia, India, Australia și Statelor Unite.

Cealaltă este economică, oferind o provocare serioasă strategiei de export a Chinei cu mult înainte ca aceasta să fie gata să treacă la consumul intern. Războaiele pot rezolva problemele economice, așa cum a făcut al Doilea Război Mondial pentru Statele Unite. Coaliția militară organizată împotriva Chinei este puțin probabil să declanșeze un război, în timp ce Beijingul s-ar confrunta cu o coaliție periculoasă dacă ar începe unul singur. Cele două arme se sprijină reciproc.

Acest lucru se întâmplă în același timp în care se desfășoară războiul ruso-ucrainean. Rusia a ales să invadeze Ucraina cu presupunerea că Ucraina se va prăbuși. Nu a făcut-o, în primul rând din cauza infuziilor masive de arme trimise de Occident, precum și a sancțiunilor economice impuse Rusiei.

China este, de asemenea, din ce în ce mai izolată. Cu luni în urmă, formase un fel de alianță cu Rusia. Nu a fost niciodată clar cum acea alianță ar fi avut efecte, iar acum nu vom ști niciodată, datorită eșecului invaziei, până acum, a Rusiei în Ucraina. China nu își mai permite să ajute Rusia din punct de vedere politic sau economic, iar Rusia nu își poate permite să ajute China militar.

Suma tuturor acestor lucruri este că SUA au reapărut ca un hegemon global, chiar dacă într-adevăr nu a dispărut niciodată. Creșterea Rusiei și a Chinei a obligat SUA să atingă poziția la care ajunsese între 1945 și 1991, dar aceeași creștere a făcut Moscova și Beijingul vulnerabile.

George Friedman spune că a prognozat în 2009 că Rusia va ataca Ucraina, chiar dacă s-a înșelat cu privire la momentul invaziei, că războiul va duce la o criză internă și că, între timp, o criză economică în China va crea o criză politică, lăsând SUA ca putere dominantă de facto a lumii.

Următorul set de previziuni pe 10-20 de ani al lui Friedman: apariția Poloniei ca lider de putere în Europa, reapariția Japoniei ca putere dominantă asiatică și ascensiunea Turciei.

Acest război va face din Polonia o putere militară semnificativă și un factor de decizie în Europa. Japonia a proclamat acum că este atât o putere militară, cât și economică și, pe măsură ce China va slăbi, va fi puterea asiatică decisivă în zonă. Pronosticul pentru Turcia este „rău“, dar „îl susțin“, conchide Friedman.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri