Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Care este temperatura ideală dintr-o ladă frigorifică și cum te asiguri că o menții (P)

GALERIE
ziaruldeiasi_lada_frigorifica
  • ziaruldeiasi_lada_frigorifica
- +

Temperatura recomandată într-o ladă frigorifică, pentru a menține alimentele congelate în siguranță, este de -18 grade Celsius sau chiar mai puțin, în funcție de mediul înconjurător și de alți factori.

Inițial, la începutul congelării moderne, -10 grade Celsius a fost considerată temperatura sigură pentru depozitarea alimentelor congelate. Cu toate acestea, pe măsură ce am descoperit din ce în ce mai multe despre natura și beneficiile congelării, temperaturile mai scăzute au fost recunoscute ca fiind mai potrivite. La sfârșitul anilor 1930, americanii au susținut că o temperatură ideală de congelare este de 0 grade Fahrenheit (echivalentă cu -17,8 grade Celsius), în mare parte pe baza faptului că 0 ° F era un număr rotund frumos, mai degrabă decât pentru motive științifice. Ceva ani mai târziu temperatura rotunjită de -18 ° C a devenit acceptată ca temperatura standard de congelare a alimentelor și în Europa.

Ce temperatură ar trebui să aibă o ladă frigorifică pentru a păstra mâncarea în mod corect?

Congelarea alimentelor oprește dezvoltarea majorității bacteriilor. De fapt, alimentele congelate ar trebui să poată fi sigure de mâncat pentru o perioadă lungă de timp dacă lada frigorifica este setată la sau sub -18 grade). Reține, totuși, că, dacă depozitezi alimente pentru o lungă perioadă de timp, acestea pot fi susceptibile la „arsura” de congelator sau pot avea un aspect și un gust diferit.

Temperatura extrem de scăzută dintr-o ladă frigorifică încetinește creșterea majorității bacteriilor și a mucegaiului. Ele nu sunt distruse, ci doar încetinesc până sunt încălzite din nou. Dacă pui în ladă niște alimente deja putrezite, nu vor fi în mod magic în regulă când se vor fi răcit. Și nu toate bacteriile încetează să crească sub 4° C, cum ar fi Listeria monocytogenes. Unele alimente sunt considerate riscante și / sau foarte perisabile. Aceste alimente se păstrează cel mai bine la temperatura de congelare în congelator.

Experții au descoperit că, atunci când sunt depozitate între -30 ° C și -18 ° C, viteza de reacție la fructe și legume este de două până la trei ori mai lentă. În special pentru substanțele sensibile, aceasta înseamnă că conținutul lor de vitamine se deteriorează semnificativ mai repede la temperaturi mai ridicate. După un an de depozitare la -12 ° C, conținutul de vitamina C din legume este de numai aproximativ 20% din conținutul de vitamina C al celor stocate în aceeași perioadă la -18 ° C. Cu cât mediul de depozitare este mai rece, cu atât calitatea alimentelor congelate este mai bună. 

Sfat pentru depozitare: Păstrează lada frigorifică plină, dar nu să dea pe dinafară. Dacă umpli lada frigorifică la 75-80% din capacitate, acest lucru te va ajută să reții aerul rece. Dacă lada este complet umplută, alimentele pot bloca orificiile de aerisire interne, ceea ce face mai dificilă distribuirea aerului rece în ladă.

Cum setezi corect temperatura lăzii frigorifice?

Începe întotdeauna cu temperatura recomandată în manualul lăzii frigorifice. Așteaptă aproximativ 24 de ore înainte de a face orice modificare, apoi verifică interiorul. 

Temperatura este potrivită atunci când:

1. Suprafețele nu au gheață depusă

Dacă există foarte multă gheață sau zăpadă, temperatura poate fi setată prea jos pentru ca lada frigorifică să îndepărteze umezeala. O pojghiță de gheață lângă garniturile ușii (garnituri de cauciuc în jurul marginii ușii) înseamnă că pe aici ar putea pătrunde în aer. Dacă gheața este peste tot în interior, este posibil ca ușa să fi fost lăsată deschisă.

2. Înghețata este solidă

În timp ce temperatura ideală de servire a înghețatei este de -14 grade Celsius până la -12 grade Celsius, aceasta este prea mare pentru depozitare pe termen lung. Cel mai bine este să păstrezi înghețata la o temperatură sub -18 grade Celsius, apoi să o lași să se încălzească puțin înainte de servire.

3. Mâncarea ta nu are „arsură” de congelator

Congelarea alimentelor calde sau a unei cantități mari la un moment dat poate provoca schimbări de temperatură, așa că lasă alimentele să se răcească mai întâi, apoi adaugă câte un articol în lada frigorifică. Acest lucru ar trebui să te ajute să eviți arsura de congelator și pierderea aromei. 

Poate fi lada frigorifică prea rece?

Se poate întâmpla să seteze temperatura lăzii frigorifice prea jos. O ladă frigorifică prea rece nu ar trebui să îți afecteze negativ alimentele, dar ar putea crește factura la electricitate. Temperaturile mai scăzute contează cel mai mult atunci când adaugi alimente noi, deoarece înghețarea rapidă ajută la reducerea modificărilor de textură și gust. 

Când ar trebui să reglezi temperatura lăzii frigorifice?

Mediul din jurul lăzii frigorifice poate afecta cât de rece ar trebui să o setezi. Dacă se află într-un garaj sau subsol, poate fi necesar să reglezi temperatura pentru a ține cont de umiditate sau de temperaturile exterioare. Efectuează modificări mici și așteaptă cel puțin 24 de ore între modificări pentru a permite lăzii să se adapteze.
Sfat pentru momentele în care se întrerupe curentul electric: nu deschide ușa lăzii frigorifice decât dacă se așteaptă ca întreruperea să dureze peste 24 de ore. O ladă frigorifică nedeschisă poate rămâne de obicei suficient de rece timp de aproximativ o zi. Reține că o ladă frigorifică umplută cu carne rămâne rece mai mult decât una umplută cu produse de patiserie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri