Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care este vina Simonei Halep?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Iată o întrebare la care trebuie să fii complet ignorant ca să pretinzi că poţi răspunde pe loc. Valabil şi pentru Simona!

Întrebarea primară „este vinovată Simona?” n-are sens, cel puţin de la Lance Armstrong încoace ,dacă nu şi mai dinainte. Atunci, americanii care controlează WADA (World AntiDoping Agency) s-au cocoţat în fruntea luptei mondiale antidoping şi au proclamat principiul „toleranţei zero”. Cazul marelui ciclist american a explodat în urmă cu vreo zece ani şi se pare că yankeii au fost călcaţi pe coadă fiindcă marele Lance îşi făcea mendrele sub egida echipei US Postal Service, condusă in facto de şeful unei agenţii federale al cărei obiect de activitate reiese clar din denumire, Dar pentru a căpăta rădăcinile toleranţei zero trebuie să mai călătorim în timp cam încă un deceniu. Pe vremea sinistrelor laboratoarelor BALCO care au frânt carierele lui Marion Jones, Tim Montgomery sau C.J.Hunter, pe vremea când dopajul american însemna cam ceea ce înseamnă cel rusesc de astăzi. Până atunci, americanii nu prea se sinchiseau de antidoping, ba chiar există materiale care incriminează muşamalizarea cazului celui mai prodigios sportiv al secolului trecut, Carl Lewis. „So, what”?
„Toleranţă zero” înseamnă că nu poţi lupta împotriva dopingului dacă nu loveşti în sportivi, fiindcă acolo doare cel mai tare. După mai mult de 20 de ani, marea victimă a sportului românesc olimpic, Andreea Răducan, ştie principiul şi îl înţelege. Degeaba dai vina pe un medic, un fizioterapeut, un antrenor. Orice sportiv care trişează se poate ascunde sub puplana acestora, care pot fi cu uşurinţă sacrificaţi, ei putând prospera ulterior într-un alt job chiar mai bănos.. Sigur că sunt copii naivi, puţin îndrumaţi, care cad victime nevinovate, însă vorba cu omleta gustoasă şi ouăle sparte nu-i o invenţie recentă.
Sub deviza „sportivul este întotdeauna de vină”, care, teoretic, îl obligă să se specializeze în medicina farmaceutică sau măcar să descifreze sanscrita unui prospect, Simona este culpabilă. Dar gradul de vinovăţie, implicit, dimensiunea suspendării poate fi discutată prin termeni de comparaţie, deloc negociabili în contextul vinovăţiei primare.
De când a apărut fata asta micuţă şi talentată, opinia publică sportivă românească s-a împărţit în două, vizavi de Simona: „loveri sau hatteri”, falie lărgită odată cu vestea tristă de la mijloc de octombrie 2022. Primii strâng mărturii de la apropiaţii Simonei, părinţi, colegi, fost soţ, Virginia Ruzici, CTP, chiar Sorana Cîrstea care bagă mâna în foc pentru corectitudinea ei şi îi acuză de dispreţ faţă de valorile naţionalei pe ceilalţi. Care ceilalţi îşi freacă mâinile de bucurie odată cu vestea minunată de la mijloc de octombrie, neezitând să o numească în postări pe reţele sau chiar articole pe Simona ca fiind trişoare, iar pe cei care mai cred în cinstea ei lingăi, sectanţi,sau - după vorba unui jalnic condeier - psihopaţi.
Simona Halep este vinovată, dar nimeni nu îi poate şti gradul de vinovăţie. Poate nici ea însăşi. Iar ceea ce ne permitem în continuare este o simplă ipoteză, şi aceea inspirată de o declaraţie. Vinovăţia Simonei, atâta cât este, constă în naivitate. Fără a-l acuza pe Patrick Mouratoglou, noul ei antrenor, cum o fac mulţi „loveri”, Simona a investit multă încredere în Patrick şi academia lui. A rupt legăturile cu staff-ul ei credincios, pentru că a trebuit - obligată sau nu - să se încreadă în medicul de la Patrick, sparring-ul de la Patrick, trainerul de la Patrick, managerul de la Patrick, bucătarii de la Patrick, convinsă fiind că Patrick va face din fragila Simona o autentică Serena. Ceea ce poate că Patrick i-a și promis. Precauta Simona, temătoarea Simona, corecta Simona şi-a pus viitoarea carieră în mâinile noului zeu. Poate că şi Mouratoglou a considerat atractiv un proiect de reabilitare a carierei Simonei, poate că acum este sincer când se declară alături de lupta ei, doar viitorul va arăta dacă va fi fost o promisiune clară sau o declaraţie de conjunctură urmată de o retragere treptată.
„Aveţi grijă când vă schimbaţi întreaga echipă şi renunţaţi la oamenii de încredere pe care i-aţi avut alături ani de zile. Este uşor să fii manipulat şi controlat de cei care se pricep la acest lucru”, sunt cuvintele spuse de o fostă mare campioană a tenisului anilor '80, americanca Pam Shriver, în legătură cu cazul Simonei Halep. Pam Shriver, implicată activ în fenomenul antidoping, ştie ce spune. Mai mult decât englezii aceia scrobiţi care doresc să i se retragă titlul din 2019 de la Wimbledon, deşi Simona a fost controlată antidoping atunci, şi a ieşi curată.
În rest, în numele tuturor sectanţilor, lingăilor şi psihopaţilor templului, sperăm ca Simona să aibă succes în demersurile ei juridice şi să scape cu o suspendare cât mai redusă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri