Care-i mafia imobiliară? Primăria cere demolarea unei șarpante. Alături, a autorizat un bloc ilegal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Care-i mafia imobiliară? Primăria cere demolarea unei șarpante. Alături, a autorizat un bloc ilegal

GALERIE
demolare, sarpanta, terasa, familial
  • demolare, sarpanta, terasa, familial
- +

Problema autorizării şarpantei a apărut atunci când, din 23 de locatari, unul nu şi-a dat acordul

Municipalitatea a găsit vinovaţii de haosul urbanistic din oraş. Timp de aproape doi ani, primăria s-a dat peste cap să obţină demolarea unei şarpante construite peste terasa de la intrarea unui bloc din Alexandru cel Bun. În imediata apropiere a blocului E3 se află restaurantul "Familial", deasupra căruia se construieşte un bloc a cărui demolare este cerută de Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că autorizaţia ar fi fost eliberată de Primărie în mod ilegal.

Povestea conflictului dintre asociaţia de proprietari a blocului E3 şi municipalitate începe în august 2017, când inspectorii Primăriei au constatat că la intrarea în bloc fusese construită o şarpantă fără a exista autorizaţia necesară. Asociaţia a fost amendată şi i s-a pus în vedere să efectueze demersurile de intrare în legalitate în termen de trei luni, fără însă ca acest lucru să se întâmple. Un an mai târziu, situaţia era în continuare nereglementată, ceea ce a determinat Primăria să ceară în justiţie demolarea şarpantei respective.

În faţa magistraţilor Judecătoriei, reprezentanţii asociaţiei de prorpietari au precizat că realizarea şarpantei era necesară întrucât casa scării era degradată de intemperii, existând riscul producerii unor accidente care ar fi pus în pericol viaţa locatarilor. Asociaţia a depus la Primărie actele necesare autorizării la trei zile după primul control, lipsind însă semnătura unei locatare. Din acest motiv, municipalitatea nu a eliberat autorizaţia de construire, situaţia rămânând neclarificată juridic. "S.C.A., ca proprietar adiacent a cărei semnătură era necesară pentru autorizare, fiind deranjată de faptul că nu s-au folosit materialele aduse de soţul său, materiale a căror provenienţă era dubioasă, neavând acte de provenienţă sau bon fiscal pentru a fi contabilizate, a început un adevărat război cu vecinii şi cu membrii conducerii Asociaţiei, război ce are drept scop final dezafectarea copertinei şi nesocotirea voinţei şi drepturilor celorlalţi 22 de proprietari. S-a construit şarpanta şi s-a cerut autorizaţie tocmai în scopul consolidării casei scării şi protejării vieţii proprietarilor care locuiesc în scara C, iar proprietatea S. nu a fost deloc afectata. Deşi S. afirmă că i-a fost afectată proprietatea, nu face dovada distrugerii sau a vreunei pagube pe care construcţia şarpantei să i-o fi provocat", se menţionează în susţinerile asociaţiei din faţa judecătorilor. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari au solicitat ca hotărârea instanţei să suplinească lipsa acordului colocatarei, astfel încât să poată fi făcută intrarea în legalitate a construcţiei.

Magistraţii Judecătoriei au decis respingerea solicitării depuse de Primărie pentru demolarea şarpantei, respingând totodată cererea de intervenţie în nume propriu depusă de S.C.A. Judecătorii au luat în considerare şi faptul că municipalitatea nu a demonstrat că şarpanta ar afecta siguranţa clădirii şi ar aduce prejudicii materiale, demolarea nefiind astfel justificată. Poliţia Locală a atacat sentinţa dată la nivelul Judecătoriei, un prim termen al apelului desfăşurându-se ieri în faţa Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.