Care pensionari riscă să piardă pensia dacă nu trimit la timp certificatul de viață? Modificări în noua lege a pensiilor
Pensionarii români din străinătate riscă să-și piardă pensia anul viitor dacă nu transmit certificatul de viață către casa teritorială de pensii de două ori pe an, până la 31 martie și 30 septembrie, potrivit noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023), în vigoare de la 1 septembrie 2024. Dacă documentul nu va fi transmis până la aceste date sau nu va fi completat conform cerințelor, inclusiv semnătura și ștampila de la o autoritate din statul unde beneficiarul locuiește, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare.Reluarea plății se va face doar după primirea documentului corect completat, arată Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
La nivelul județului Iași sunt în plată 1.800 de pensionari nerezidenți, ne-a transmis Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași. Șefa instituției ne-a precizat că anul acesta termenul de trimitere a certificatului de viață a fost prelungit până la data de 31 decembrie, însă de la anul termenele sunt 31 martie, respectiv 30 septembrie.
Obligațiile pensionarilor stabilite de lege
Potrivit art. 98 alin. (6) și (7) din Legea nr. 360/2023, consultată de „Ziarul de Iași”, certificatul de viață se transmite de beneficiarul nerezident din proprie inițiativă, având obligația de a completa și semna documentul în fața unei autorități din țara în care locuiește. Acestea pot fi instituții de pensii din țara respectivă, autorități locale, notari publici, avocați, consilieri juridici sau medici de familie și birouri consulare, potrivit CNPP.
Pentru pensionarii români din Italia, spre exemplu, CNPP colaborează direct cu birouri speciale precum Institutul Național de Asistență Socială (INAS), Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) pentru a facilita procesul.
Ce se întâmplă dacă certificatul de viață nu este trimis la timp?
Dacă certificatul de viață nu ajunge la casa de pensii din județul de domiciliu al beneficiarului până la termenele stabilite, plata pensiei se va suspenda începând cu luna următoare. Reluarea plății se face imediat după transmiterea certificatului, însă pensionarii trebuie să fie atenți la respectarea termenelor legale.
Ce model de certificat trebuie folosit?
CNPP a aprobat un nou model al certificatului de viață, prin Ordinul nr. 874/26.06.2024. Documentul este necesar strict pentru pensionarii care locuiesc în afara României și confirmă faptul că sunt în viață pentru a primi în continuare pensia. Certificatul este disponibil în mai multe limbi, inclusiv română și germană, engleză, spaniolă, franceză, maghiară sau italiană.
Potrivit CNPP, acest ordin reglementează și certificarea documentelor care dovedesc vechimea în muncă înainte de 1 aprilie 2001 și alte perioade similare. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 651 din 9 iulie 2024. Ce este important de precizat este faptul că pensionarii care primesc deja pensie pot folosi în continuare modelul vechi al certificatului de viață, aprobat printr-un ordin anterior al CNPP. Certificatul de viață se poate trimite prin poștă, fax sau e-mail. Vezi AICI cum arată certificatul de viață.
Ce au de făcut cei care își depun dosarul de pensionare acum
În situația în care o persoană locuiește în străinătate și a depus recent cererea de pensionare în România, există o regulă importantă. Dacă între momentul în care a fost depusă cererea și momentul în care ar trebui să primească prima pensie trec mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii îi va trimite, împreună cu decizia de pensionare, și certificatul de viață. Acesta trebuie completat, semnat, apoi trebuie mers la o autoritate legală pentru a-l ștampila (de exemplu un notar, un avocat sau o instituție de pensii din țara în care persoana locuiește).
După asta, certificatul completat și ștampilat trebuie trimis înapoi la casa teritorială de pensii. Instituția are nevoie de acest certificat pentru a confirma că beneficiarul este în viață înainte de a face prima plată a pensiei.
Publicitate și alte recomandări video