Care sunt cele mai mari probleme din interiorul asociaţiilor de locatari ieşene, în prag de iarnă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dalkia a finalizat audienţele din cartiere şi dă raportul privind deficienţele găsite

Care sunt cele mai mari probleme din interiorul asociaţiilor de locatari ieşene, în prag de iarnă

GALERIE
Dalkia intalnire asociatii locatari
  • Dalkia intalnire asociatii locatari
- +

Echipele de la Dalkia Termo Iaşi au finalizat audienţele pu­blice din cartiere şi au constatat mai multe probleme în rândul ad­ministratorilor şi al preşedinţilor de asociaţii.

Potrivit şefilor din termoficare, mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor nu cunosc legile pentru repartizarea costurilor cu încălzirea şi toate celelalte as­pecte legate de funcţionarea asociaţiilor. În acest sens, Primăria urmează să propună Consiliului Local să voteze regulamentele de înfiinţare şi de funcţionare a asociaţiilor, precum şi cel pentru atestarea administratorilor. Tot Primăria ar urma să publice pe site-ul internet lista cu administratorii atestaţi cu tot cu date de contact, lista celor care şi-au pierdut atestatele, precum şi motivele pentru care au fost retrase sau suspendate, lista cu societăţile de administrare a blocurilor şi a celor care au rămas fără autorizaţie. În plus, vor fi publicate şi rapoartele Primăriei în urma verificărilor la asociaţiile de proprietari, cu tot cu sancţiu­nile acordate.

Centru de consiliere pentru locatari

„Se constată necesitatea înfi­in­ţării cât mai rapide a Cen­trului de Consiliere a Aso­cia­ţiilor şi a Locatarilor, la PT 9 Can­temir: centrul va fi un ins­trument esenţial de comunicare cu cetăţenii şi de educare a acestora în ceea ce priveşte drepturile, dar şi obligaţiile pe care le au atât preşedinţii/administratorii de asociaţii, cât şi locatarii de la bloc. În plus, la acest Centru de Consiliere ar putea fi invitaţi să-şi împărtă­şească experienţa unii pre­şedinţi şi administratori de asociaţii care fac o muncă impecabilă de ani de zile, dedicată în totalitate locatarilor pe care îi reprezintă“, a precizat Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial de la Dalkia Termo Iaşi.

Pe lângă acestea, au fost ridicate multe probleme legate de starea reţelelor interioare de apă caldă şi canalizare, acestea fiind vechi, chiar datând din perioada construcţiei blocurilor. Oficialii de la Dalkia au atras atenţia că, aşa cum scrie în lege, administrarea, întreţinerea, investiţiile şi repara­ţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari. În cadrul audienţelor, s-a mai pus şi problema datoriilor din cadrul asociaţiilor şi a rău-platnicilor care refuză să-şi achite restanţele.

Dalkia Termo Iaşi a organizat şapte audienţe în perioada 2 iulie - 30 septembrie, la care au participat în jur de 300 de persoane. Majoritatea au solicitat să beneficieze de lucrări de reparaţii la instalaţiile din apartamente, pe care însă Dalkia le poate asigura contracost, prin cele trei tipuri de abonamente service pe care le are. Alţi ieşeni care au venit la audienţe s-au plâns de costurile mari cu încălzirea, la care oficialii Dalkia au amintit de cazurile din iarna trecută în care listele au fost prost întocmite.

1.000 de ieşeni încărcaţi abuziv la plată

„Verificările efectuate de Dal­kia în această privinţă au relevat faptul că, în nenumărate cazuri, acolo unde costurile sunt repartizate de asociaţia de proprietari, prin administrator sau firma de administrare, această repartizare era făcută incorect şi ilegal: astfel, costurile cu încălzirea spaţiilor comune erau repartizate exclusiv apartamentelor racordate la sistemul centralizat, şi nu tuturor apartamentelor din bloc, indiferent de sursa de încălzire utilizată, aşa cum prevede legea“, a amintit Ana-Maria Icătoiu.

În urma verificărilor, s-a constatat că circa 1.000 de familii au fost încărcate abuziv la plată şi şi-au primit înapoi banii pe care i-au plătit în plus. În urma acestor audienţe, Dalkia a centralizat 147 de acţiuni, aproape jumătate fiind în sarcina operatorului de termoficare, iar restul, la Primărie sau Termo-Service. Majoritatea cazurilor au fost deja soluţionate de instituţii, iar restul sunt în curs de soluţionare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.