anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

Care sunt cele mai poluate cartiere din Iaşi? Interesant: toate au un «numitor comun»

GALERIE
poluare
 • poluare
- +

O simulare realizată de societatea Econova împreună cu Universitatea Tehnică arată că zonele joase din oraş sunt afectate mai mult de gazele arse şi de particulele aflate în suspensie în aer.

Ce sistem de încălzire este mai eficient: centralizat sau individual (centrală proprie)? Cu ani în urmă, aproape toată lumea ştia răs­punsul, iar valul de debranşări de la reţeaua de termoficare a oraşului arăta cu prisosinţă acest lucru. Totuşi, în ciuda tendinţei de scădere a numărului de abonaţi, Primăria a încheiat înţelegerea cu francezii de la Veolia, care au lansat o campanie susţinută de mo­dernizare a acestei reţele şi de creştere a numărului clienţilor. Despre toate acestea - ofertă, modernizare, extindere - a vorbit, ieri, Alexandru Teleru, preşedintele directoratului Veolia Energie Iaşi.

Invitat la Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Proble­mele Persoanelor Vârstnice, Teleru a arătat că firma pe care o conduce asigură peste ju­mătate din necesarul de energie termică din municipiul Iaşi. Este vorba de 30 de mii de apartamente, 77 de instituţii de învăţământ, 3 universităţi, 28 de instituţii publice şi 8 spitale. Preţul gigacaloriei este acum 245,39 de lei (inclusiv TVA) pentru populaţie, iar subvenţia se ridică la 77,68 de lei. În comparaţie cu sistemul centralizat, amortizarea in­vestiţiei într-un sistem propriu de încălzire (centrală plus instalaţie) se face în 10-20 de ani, a spus şeful Veolia.

Pe lângă investiţiile în modernizarea reţelelor de termoficare, pentru reducerea pierderilor, este vizată şi reducerea poluării. Un obiectiv ambiţios este transformarea zonelor Bucium şi Copou în „zone verzi“. În Bucium, reţeaua ar urma să ajungă până la blocurile ANL şi Spitalul de Psihiatrie, în timp ce „ofensiva“ pentru Copou începe din spatele UMF.

Cu accentul pus pe contorizarea indivi­duală a apartamentelor, Teleru a prezentat şi o simulare a impactului centralelor individuale asupra calităţii aerului din municipiu. Si­mularea se bazează pe un studiu realizat anul trecut de societatea EcoNova şi Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“.

Pentru noxe (Nox) şi pentru particulele din aer (PM10), au fost luate în considerare trei scenarii: situaţia prezentă, scenariul fără sistem centralizat de încălzire şi cel bazat exclusiv pe reţeaua de termoficare a oraşului. Evident, nivelul de poluare este minim în ultima situaţie, dar interesant este că, în ambele, zonele cel mai greu „încercate“ sunt cele rezidenţiale, cu blocuri vechi, situate de-a lungul Bahluiului: Primăverii, Podu-Roş, Cantemir, Nicolina, Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân.

VEDEȚI ȘI:

Iaşul, cel mai poluat oraş din ţară. Greu de crezut, dar Copoul e cea mai afectată zonă

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.