Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI

Care sunt drepturile părintelui separat de copil

GALERIE
separare
  • separare
- +

După o perioadă de trei ani de la divorț, fosta soție, care domiciliază cu fiul meu, pe fondul unor neîntelegeri îmi refuză dreptul la vizită și sugerează minorului să nu mai meagă cu mine la apartamentul unde locuiesc. Care sunt prevederile legale referitoare la drepturile părintelui care nu locuiește cu minorul?

Potrivit prevederilor art. 401 din Cod Civil părintele sau, după caz, părinți care au fost separați de copil prin stabilirea locuinței la alte persoane are/au dreptul de a avea legături personale cu acesta. Totodată, o prevedere similară dar cu aplicabilitate generală, indiferent de cauza care a dus la separarea părintelui sau după caz părinților de copil este cuprinsă și în art. 262 alin. 2 Cod Civil. Exercițiul acestui drept nu poate fi îngrădit sau limitat decât în condițiile prevăzute de lege, pentru motive temeinice și cu luarea în considerare a interesului superior al copilului.

Asigurarea interesului superior al copilului, în soluționarea unor astfel de cazuri, implică menținerea unor legături afective care să conducă la existența unei vieți normale de familie cu ambii părinți. Acest drept este consacrat și de prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.

Așadar, în art. 18 alin.1 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, sunt stabilite modalițile prin care se pot realiza relațiile personale dintre părinți și copii: întâlniri ale copilului cu părintele; vizitarea copilului la domiciliul acestuia; găzduirea copilului, pe o perioadă determinată, de către părintele la care copilul nu locuiește în mod obișnuit, cu sau fără supravegherea modului în care relațiile personale sunt întreținute, în funcție de interesul superior al copilului; corespondența ori altă formă de comunicare cu copilul; transmiterea de informații copilului cu privire la părintele care are dreptul de a menține relații personale cu copilul; transmiterea de către persoana la care locuiește copilul a unor informații referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau școlare, către părintele care are dreptul de a menține relații personale cu copilul; întâlniri ale copilului cu părintele într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fără supravegherea modului în care relații personale sunt întreținute, în funcție de interesul superior al copilului.

De regulă, modalitatea de exercitare a acestui drept se stabilește prin înțelegerea dintre părinți. În cazul unor neînțelegeri între aceștia, ori dacă este contrară interesului superior al copilului instanța de judecată va decide cu privire la formele și modalitățile de exercitare a acestui drept. Ascultarea minorului este obligatorie, prevederile art. 264 Cod Civil fiind aplicabile.

De asemenea, în cazul în care unul dintre părinți împiedică sau afectează în mod negativ legăturile personale ale copilului cu celălalt părinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanță sau convenit de părinți, celălalt părinte poate cere serviciului public de asistență socială sau, după caz, persoanelor cu atribuții de asistență socială în circumscripția căruia se află locuința copilului, să monitorizeze relațiile personale cu copilul pentru o durată de până la 6 luni (art. 18 alin. 5 din Legea nr. 272/2004).

Așa cum s-a subliniat în doctrină, stabilind exercitarea în comun a autorității părintești, părților le revine îndatorirea de a implementa un „plan părintesc” care să aibă aptitudinea de a redefini relațiile de familie într-o nouă structură funcțională și care să influențeze starea de bine a copilului, de a asigura menținerea contactului cu ambii părinți, existând vădit o corelație dintre calitatea pozitivă a relațiilor dintre cei doi părinți și adaptarea copilului post-divorț.

Dincolo de prevederile menționate, Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000, prevede că dreptul la vizită cuprinde în conținutul său dreptul părintelui separat de copil de a duce copilul pentru o perioadă limitată de timp într‐un loc, altul decât cel al reşedinței sale obişnuite.

Așadar, una din modalitățile concrete prin care părintele separat de copil păstrează legături cu copilul se realizează prin dreptul de a păstra legături personale cu acel minor, la „locuința acestuia”, adică la locuința părintelui separat de copil, aşa numitul „drept de găzduire”, care nu se confundă cu dreptul de vizită.

Este în interesul superior al copilului de a păstra relații personale cu familia sa, întrucât doar prin exercitarea acestui drept fundamental, copilul primeşte o identitate şi se dezvoltă sănătos.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului garantează în art. 8 dreptul la viață privată şi de familie. În jurisprudența CEDO se arată că dreptul la viață privată şi de familie cuprinde şi dreptul pe care îl are un părinte de a avea şi de a menține relații personale cu copilul său, drept care nu poate fi restrâns, decât pentru motive serioase şi temeinice şi numai dacă această restrângere este în interesul superior al copilului.

Prin urmare, dreptul unui părinte şi al unui copil de a petrece timp împreună nu poate fi refuzat de către celălalt părinte din cauza neînțelegerilor dintre foştii soți sau a neplății contribuției la cheltuielile de creştere şi educare a copilului.  În acordul parental trebuie cuprins un plan de împărțire a responsabilităților părinteşti în care sunt enumerate atât responsabilitățile, cât şi modul în care părinții urmează să ia împreună deciziile, stabilindu‐se totodată şi ora, locul şi durata vizitelor, pe care urmează să le facă părintele separat de copil, precum şi modul în care copilul îşi va petrece vacanțele şcolare cu fiecare dintre părinții săi.

Biroul Teritorial Iaşi
Instituţia Avocatul Poporului
Consilier coordonator Paula Iekel

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri