anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Care sunt efectele cesiunii de creanță față de țerți

GALERIE
contract
 • contract
- +

“Am avut un contract cu o firmă de telefonie care și-a cesionat creanțele pe care le avea către o altă persoană juridică, societate care m-a notificat că figurez cu un debit. Fac precizarea că eu am achiat datoria pe care o aveam integral, dar ulterior momentului în care au fost cesionate creanțele firmei de telefonie, iar această  firmă insistă ca figurez în evidențele lor cu acel debit. Doresc, să mi se comunice și explice care sunt efectele legale produse de o cesiune de creanță față de terțele persoane” - A. F. Pașcani, jud. Iași

Menționăm, că cesiunea de creanță este definită în art. 1566 alin. 1 Cod Civil ca reprezentând convenția prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanță împotriva unui terț. Pentru valabilitatea cesiunii de creanță, nu este necesar consimțământul debitorului cedat, acesta find terț față de contractul încheiat între cedent și cesionar, în schimb pentru ca cesiunea de creanță să fie opozabilă terților, inclusiv debitorului cedat, ținut să plătească cesionarului valoarea creanței trebuie îndeplinite anumite formalități de publicitate expres reglementate de legiuitor în art. 1578-1581 Cod Civil.

Referitor la efectele juridice ale cesiunii acestea se produc atât între cedent și cesionar, ca părți a contractului – principalul efect fiind transmiterea dreptului de creanță de la cedent la cesionar, cât și față de terți.

Cesiunea produce efecte față de terți numai în momentul notificării făcute în condițiile Codului Civil sau al acceptării ei de către debitorul cedat prin înscris sub semnătură privată cu dată certă. Sunt considerați terți atât debitorul cedat, cesionarii ulteriori și succesivi ai aceleiași creanțe  și creditorii cedentului.

Până la notificarea sau acceptarea cesiunii, debitorul cedat poate să ignore, în sensul că poate plăti în mod valabil cedentului (art. 1578 alin.2 Cod Civil). Altfel spus, cesiunea îi va fi inopozabilă debitorului cedat până în momentul notificării sau acceptării cesiunii, el putându-se libera de executarea obligației numai prin plata făcută creditorului său, adică cedentului.

Având în vedere inopozabilitatea cesiunii până în momentul notificării sau acceptării acesteia de către debitorul cedat, se  impun unele precizări: dacă cedentul îl iartă de datorie pe debitor, chiar cu titlu gratuit, iertarea de datorie este valabilă; debitorul va putea invoca împotriva creditorului cedent compensația sau prescripția extinctivă, la fel cum debitorul cedat se va putea apăra față de cesionar prin invocarea chitanțelor liberatorii provenind de la cedent, chiar dacă, au dată ulterioară cesiunii. În schimb aceste chitanțe trebuie să aibă dată anterioară notificării sau acceptării.

Orice modificări intervenite în legătură cu creanța ca urmare a înțelegerii dintre cedent și debitorul cedat înainte de notificarea cesiunii sau de acceprarea acesteia îi vor fi opozabile creditorului cedent, cu excepția cazului în care debitorul a cunoscut transferul creanței.

După îndeplinirea cerințelor cerute de lege pentru opozabilitatea cesiunii , debitorul cedat devine debitor exclusiv al cesionarului, astfel încât nu mai poate plăti în mod valabil cedentului pentru a se libera de executarea obligației. Potrivit art. 1582 C. Civil efectele cesiunii între cesionar și debitorul cedat sunt urmăroarele:

 • debitorul poate opune cesionarului toate mijloacele de apărate pe care le-ar fi putut invoca împotriva cedentului. În virtutea acestui efect, debitorul îiva putea opune cesionarului plata făcută cedentului înainte de notificarea cesiunii sau înainte de acceptarea acesteia, nulitatea actului din care rezultă dreptul de creanță, efectele pe care le-ar fi putut învoca și împotriva cedentului, imposibilitatea fortuită a actului de executare, remiterea de datorie precum și orice alte mijloace de apărare care i-ar fi la îndemână;
 • debitorul poate opune plată făcută cu bună credință de el sau de un fideiusor unui creditor aparent, chiar dacă au fost îndeplinite formalitățile cerute pentru a face opozabilă cesiunea debitorului și terților, așa cum rezultă din dispozițiile art. 1582 alin. 2 Cod Civil. Creditor aparent poate fi cedentul care, deși încheie un contract de cesiune, nu îl notifică pe debitor, asttfel încât acesta din urmă îi face planta cedentului, la fel cum creditor aparent poate fi orice persoană care deține titlul constatator al creanței  și îl poate convinge pe debitor că este adevăratul său creditor aparent, cesionarul se va putea îndrepta împotriva acestuia din urmă în vederea recuperării plății făcute de debitorul cedat, în temeiul art. 1645 C. Civil, adică al restituirii prestațiilor;
 • în cazul când  debitorul acceptă cesiunea prin înscris cu dată certă, nu va mai putea opune cesionarului compensația pe care o putea invoca în raporturile cu cedentul. În acest caz suntem în prezența unei excepții de la regula înscrisă în art. 1582 alin. 1 Cod Civil, debitorul putând opune compensația numai în cazul în care cesiunea i-a devenit opozabilă prin notificare.

În caz de cesiuni succesive, atunci când cedentul a transmis aceeași creanță mai multor cesionari succesivi, debitorul se va libera efectuând plata în temeiul cesiunii care i-a fost comunicată mai întâi sau pe care a acceptat-o mai întâi prin înscris cu dată certă ( art. 1583 alin.1 Cod Civil ).

În raporturile dintre cesionarii succesivi ai aceeași creanțe, art. 1583 alin. 2 Cod Civil prevede că va fi preferat cesionarul care și-a înscris mai întâi cesiunea în Arhiva Electronică de Garanții Mobiliare, neinteresând data cesiunii sau data comunicării acesteia către debitorul cedat.

În ce îi privește pe creditorii cedentului, până în momentul notificării sau acceptării cesiunii de către debitor, ei vor fi terți față de cesiunea realizată de debitorul lor. Fiind terți, cesiunea le este inopozabilă, astfel încât vor putea urmări creanța pe care o are cedentul împotriva debitorului cedat, deoarece aceasta face parte din garanția lor generală. În schimb, după îndeplinirea formalităților de publicitate, dreptul de creanță iese din patrimoniul cedentului, astfel încât creditorii acestuia nu vor mai putea urmări creanța, singura posibilitatea a creditorilor fiind atacarea cesiunii de creanță pe calea acțiunii pauliene, dacă pot dovedi fraudarea intereselor lor.

Biroul teritorial Iaşi

Instituţia Avocatul Poporului

Expert Paula Iekel

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.