Care sunt efectele neexecutării unui contract datorită forței majore sau cazului fortuit?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

AVOCATUL POPORULUI

Care sunt efectele neexecutării unui contract datorită forței majore sau cazului fortuit?

GALERIE
contract
  • contract
- +

Efectele imposibilității de executare a obligației debitorului, datorită forței majore și cazului fortuit:

Conform prevederilor art. 1351 din Cod Civil alin. (2) și (3) forța majoră reprezintă orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, iar cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut și nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.

Cazul fortuit și forța majoră se constituie ca imposibilități absolute și perpetue de executare a obligației debitorului, astfel că obligația acestuia se stinge.

Imposibilitatea fortuită sau de forță majoră de executare a contractului, reglementată expres de art. 1634 Cod Civil trebuie corelată cu alte prevederi, care se referă și ele la cauzele exoneratoare de răspundere, precum art. 1351 Cod Civil, care definește forța majoră și cazul fortuit, art. 1274 Cod Civil, care reglementează riscul contractului translativ de proprietate, generat de imposibilitatea fortuită de executare a obligației de predare, și cu art. 1557 Cod Civil, care se referă la imposibilitatea de executare în cadrul cauzelor justificate de neexecutare a obligațiilor contractuale.

De regulă, majoritatea contractelor conțin clauze referitoare la forța majoră și cazul fortuit, care stabilesc ce se întâmplă atunci când o situație externă și imprevizibilă împiedică una dintre părți să-și îndeplinească obligațiile agreate. Este cunoscut faptul că “un contract valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante”, conform art. 1270 alin. 1 Cod Civil. În general, este mai ușor de invocat forţa majoră și cazul fortuit atunci când evenimentul care s-a produs se regăseşte expres enumerat în cuprinsul clauzei contractuale.

Așadar, în situația în care neexecutarea contractului se datorează forței majore sau cazului fortuit, creditorul nu poate obține daune-interese, astfel că se produc diverse consecințe, după cum problema neexecutării fortuite sau pentru cauză de forță majoră vizează contractele unilaterale, sinalgmatice cu executarea dintr-o dată ori cu executare succesivă.

În cazul contractelor unilaterale, obligațiile debitorului se sting, iar raporturile contractuale încetează.

Contractele sinalagmatice cu executarea dintr-o dată încetează de plin drept, devenind caduce, atunci când imposibilitatea fortuită sau pentru cauză de forță majoră este absolută și perpetuă. În acest caz, se pune în discuție riscul contractului, care rămâne în sarcina debitorului obligației de predare, chiar dacă proprietatea a fost transferată dobânditorului. În cazul pieirii fortuite a bunului, debitorul obligației de predare pierde dreptul la contraprestație, iar dacă a primit-o, este obligat să o restituie (art. 1274 și art. 1557 alin. 1 Cod Civil).

Cu toate acestea, creditorul pus în întârziere preia riscul pieirii fortuite a bunului, astfel că, nu se poate libera chiar dacă ar dovedi că bunul ar fi pierit și dacă obligația de predare ar fi fost executată la timp (art. 1274 alin. 2 Cod Civil)

În cazul contractelor cu executarea succesivă, forța majoră sau cazul fortuit vor avea doar o acțiune temporară, astfel că aceste vor avea ca efect doar stingerea obligațiilor a căror executare a devenit imposibilă. Debitorul va fi ținut să execute în continuare obligațiile devenite scadente după încetarea cazului fortuit sau a forței majore, în afară de situația în care se probează că acestea au făcut imposibilă executarea lor.

Cu alte cuvinte, pe perioada de acțiune a cazului fortuit și forței majore, cât timp contractul este suspendat, creditorul nu poate pretinde debitorului îndeplinirea obligației sau daune-interese. Numai în cazul în care debitorul și-a asumat convențional răspunderea pentru cazul fortuit sau forța majoră ori aceasta este impusă printr-o dispoziție legală expresă imperativă, precum și atunci când debitorul a fost pus în întârziere pentru neexecutare, înainte de producerea cazului fortuit sau a forței majore, debitorul va fi ținut să răspundă pentru neexecutare.

De asemenea, răspunderea debitorului este exclusă și atunci când se dovedește că fapta creditorului este cauza generatoare și exlusivă a neexecutării contractului sau că aceasta se datorează faptei imprevizibile și irezistibile a unei terțe persoane, echivalentă forței majore, pe care debitorul nu a fost în măsură să o împiedice.

Odată cu stingerea obligației principale se sting garanțiile și accesoriile sale, dacă debitorul nu și-a asumat expres răspunderea pentru cazul fortuit sau forța majoră.

Biroul Teritorial Iaşi
Instituţia Avocatul Poporului
Consilier coordonator Paula Iekel

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.