Care sunt implicațiile creșterii salariului minim la 4.050 de lei de la 1 ianuarie? Atenție la amenzi!
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. Această creștere va duce la o majorare a contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit și a valorii punctului de amendă.
De la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie va crește de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, valoare la care vor fi raportate contribuțiile sociale și impozitul pe venit în luna următoare. Ce nu este clar însă, deocamdată, e posibilitatea prelungirii scutirii la plată a contribuțiilor pentru cei 300 de lei, suma care, în prezent, este scutită de taxe. Totuși, luând în calcul neprelungirea acestei scutiri, contribuția la sistemul public de pensii (CAS) de 25% ar însemna 1.012,5 lei, față de 925 de lei cât este acum, iar contribuția la sistemul de sănătate (CASS) va fi de 405 lei, față de 370 de lei în prezent.
Ce spun consultanții fiscali despre creșterea salariului minim
„Dacă nu se țin de cuvânt guvernanții legat de cei 300 de lei, CAS și CASS vor fi mai mari. Pe lângă asta, majorarea salariului minim se va observa și în valoarea impozitului pe venit. Acum este 370 de lei și după majorare, de la anul va fi cu 35 de lei mai mare, adică 405 lei. E mult, desigur! Și e prea mare această majorare, mai ales că vine după alte creșteri succesive de anul acesta”, a explicat pentru „Ziarul de Iași”, Laura Atodiresei, consultant fiscal.
Potrivit sursei citate, majorarea salariului minim de la 1 ianuarie se va vedea și în valoarea amenzilor pentru contravențiile rutiere, mai mari. Astfel, dacă punctul de amendă este plafonat acum la 165 de lei, sumă care se menține până la finele acestui an, de anul viitor va depăși 200 de lei. Mai exact, 202,5 lei. Asta pentru că, în Codul rutier este prevăzut ca un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre de Guvern.
Care este valoarea amenzilor rutiere în momentul de față
Pentru contravențiile rutiere, șoferii plătesc acum, în funcție de abaterile de la Codul rutier următoarele amenzi: pentru clasa I sunt prevăzute două sau trei puncte-amendă (330 sau 495 de lei); în clasa a II-a corespund patru sau cinci puncte-amendă (660 sau 825 de lei); în clasa a III-a, se aplică de la șase la opt puncte-amendă ( 990 sau 1.320 de lei); clasa a IV-a încadrează de la nouă la 20 de puncte-amendă (1.485 de lei la 3.300 de lei); în clasa a V-a sunt incluse de la 21 la 100 de puncte-amendă ( 3.465 de lei la 16.500 de lei), care se aplică doar persoanelor juridice.
Amintim că, la mijlocului lui octombrie, premier Marcel Ciolacu, anunța printr-o postare pe Facebook creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei, precizând că decizia a fost agreată împreună cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Oficialul a informat, de asemenea, că s-a ajuns la un acord privind menținerea scutirii de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim.
„Am stabilit, azi, în Comitetul Național Tripartit, că de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm astfel pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze între 47 și 52 la sută din salariul minim european ( România va fi la 47%) ”, era mesajul lui Ciolacu.
Publicitate și alte recomandări video