Care sunt obligațiile angajatorilor pe timp de caniculă? ITM Iași anunță controale la firme

miercuri, 10 iulie 2024, 03:36
2 MIN
 Care sunt obligațiile angajatorilor pe timp de caniculă? ITM Iași anunță controale la firme

În urma avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie, privind temperaturile extreme din această perioadă, ITM Iași aduce la cunoștință faptul că angajatorii au obligația de a asigura măsuri minimale de protecție pentru ameliorarea condițiilor de muncă. După ce au amintit și care sunt acestea, inspectorii au avertizat că, în zilele următoare, vor începe controalele în domeniul SSM.

Inspectorii ITM Iași avertizează angajatorii asupra condițiilor de muncă pe timp de caniculă, la care sunt supuși salariații și amintesc măsurile de protecție obligatorii. Astfel, într-un comunicat de presă, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă recomandă, în această perioadă, tuturor angajatorilor respectarea prevederilor legale pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, în perioadele cu temperaturi extreme. ”Sunt acele temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia ce depăşesc +37°C sau, care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele ITU peste valoarea de 80)”, a explicat șeful ITM Iași, Costel Grojdea.

Potrivit acestuia, conform prevederilor legale în vigoare, în perioadele cu temperaturi extreme ridicate, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

  •  reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilației la locurile de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, în curenţi de aer.

De asemenea, mai spun inspectorii ITM, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri.

 

După recomandări vin și controale!

 

Reprezentanții ITM vin însă și cu alternative pentru cei care nu pot asigura condiţiile de muncă recomandate anterior, respectiv reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea timpului de lucru, în două intervale – până la ora 11.00 şi după ora 17.00 și întreruperea colectivă a lucrului acolo unde este posibil.

Totodată, mai spune inspectorul-șef al ITM Iași, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii cu temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea  precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

După recomandări, inspectorii de muncă atenționează că în perioada următoare vor urma și controale  pentru verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii