anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

AVC: prima cauză de mortalitate şi invaliditate din România!

Care sunt semnele unui Accident Vascular Cerebral?

GALERIE
Accidentul-vascular-cerebral
 • Accidentul-vascular-cerebral
- +

Accidentele vascular cerebrale sunt cele care ne transformă adesea părinţii sau bunicii în persoane invalide, ţintuite la pat. Asta, atunci când supravieţuiesc unui astfel de eveniment. Există însă variante de tratament care pot reduce mult din urmările nefaste ale unui AVC. Esenţială este însă prezentarea la timp într-un serviciu medical specializat. Dacă simptomele unui astfel de eveniment vascular se recunosc în timp util şi pacientul este transportat imediat la spital, el va primi îngrijiri de specialitate care îi pot salva viaţa şi pot reduce cu mult riscul ca respectivul bolnav să se transforme într-un invalid ţintuit la pat. Conf. dr. Dan Cuciureanu, din cadrul Clinicii de Neureologie a Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, explică în articolul următor care sunt simptomele AVC pentru a le putea recunoaşte şi a transporta la timp pacientul la spital. Mai puteţi afla care sunt opţiunile terapeutice dar şi despre cum putem preveni un accident vascular cerebral.

Ce este un accident vascular cerebral?

Conf. dr. Dan Cuciureanu, Clinica de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie “N. Oblu” Iaşi:” Accidentul vascular cerebral (AVC) propriu zis se defineşte ca fiind totalitatea manifestărilor clinice determinate de modificări patologice ale vaselor cerebrale. AVC se caracterizează prin apariţia unui deficit neurologic (amorţeli, ameţeli, tulburări de vorbire sau vedere), deficit cauzat de afectarea primară sau secundară a unui vas cerebral. Există două tipuri de AVC: hemoragia cerebrală şi ischemia cerebrală (infarctul cerebral). Diferite cauze şi multipli factori de risc pot produce aceste două mari evenimente vasculare cerebrale. Trebuie ştiut că accidentul vascular cerebral reprezintă prima cauză de mortalitate în România şi a III –a cauză în lume. Este principala cauză de invaliditate -  aproximativ 25 % dintre AVC survin la pacienţi tineri (<65 ani) şi antrenează costuri sociale mari dar şi costuri şi suferinţe personale, familiale. Anual în România 300 de locuitori din 100. 000 suferă un AVC. Cele ischemice sunt cele mai frecvente, reprezentând peste 80% din numărul de accidente vasculare.

Infarctul cerebral – cel mai frecvent întâlnit accident vascular!

În cazul ischemiei cerebrale, sub influenţa unor cauze diferite şi în prezenţa factorilor de risc se produce obstrucţia vaselor cerebrale prin două mecanisme: formarea unor trombi locali (cheaguri) sau migrarea unor materiale grăsoase (fragmente de aterom) şi microcheaguri (de la nivelul inimii bolnave). Aceste modificări opresc fluxul de sânge şi oxigen într-o porţiune a creierului. Zona respectivă este distrusă, pierzându-şi funcţiile şi astfel apare accidentul vascular cerebral ischemic. Printre cele mai frecvente cauze ce produc AVC ischemice se situează ateroscleroza cerebrală (depunerea de lipide la nivelul vaselor cerebrale), bolile cardiace (fibrilaţia atrială, aritmiile, bolile valvelor cardiace) şi modificările arteriale (lipohialinoza) determinate de hipertensiunea arterială incorect tratată. Producerea de AVC ischemice se desfăşoară în general pe fondul existenţei unor factori de risc: stilul de viaţă nesănătos (fumatul, consumul cronic de alcool, obezitatea, sedentarismul, drogurile) şi/sau unele boli neglijate (hipertensiunea arterială, diabet zaharat, hiperuricemia).

Accidentul cerebral hemoragic: principala cauză este hipertensiunea arterială netratată sau incorect tratată!

Accidentele vasculare cerebrale hemoragice sunt evenimente spontane (nu traumatice) determinate de ruperea peretelui unui vas cerebral şi extravazarea sângelui în parenchimul cerebral (în creier). La nivelul creierului sângele extravazat distruge sau dislocă structurile nervoase determinând apariţia diferitor semne clinice. Ca şi cause, pe primul loc se situează hipertensiunea arterială netratată sau incorect tratată, malformaţiile vaselor cerebrale şi unele boli sistemice ce au o frecvenţă mai mică.

Semne de bază ce pot anunţa instalarea unui AVC

Manifestările clinice ale celor două tipuri de accidente vasculare cerebrale pot fi similare şi doar medicii pot face diferenţa dintre ele, această diferenţiere fiind necesară în aplicarea unui tratament specific, ţintit. Pentru populaţia generală este absolut necesară recunoaşterea unor semne de bază ce pot anunţa instalarea unui AVC şi contactarea de urgenţă a cadrelor medicale care sunt antrenate special în recunoaşterea şi luarea primelor măsuri de tratament. Este greu de ierarhizat importanţa şi gravitatea semnelor clinice pentru că aşa după cum ştiţi  “există bolnavi şi nu boli”, fiecare persoană având particularităţile sale în apariţia unei boli. Totuşi, anumite persoane ar trebui să fie atente la unule semne, simptome care ar trebui să îI trimită la medic. Cei care de-a lungul vieţii au ignorat stilul de viaţă sănătos şi au consumat abuziv alcool sau alimente grase (noţiuni greu de definit pentru multe persoane), cei care au dus o viaţă sedentară sau au avut valori sporadic crescute ale tensiunii arteriale şi/sau ale glicemiei,  trebuie să dea mai multă importanţă unor manifestări minore care trec uneori neobservate. Acestea sunt:  parestezii (“furnicături”) în diferite zone ale corpului, episoade de ameţeli, cefalee (durere de cap) cu acufene (“zgomote nemotivate în urechi”), tulburări de mers, scăderea bruscă a acuităţii vizuale (“înceţoşarea privirii”) cefalee pulsatilă (durere de cap care pulsează).

Caracteristic pentru ambele tipuri de AVC este instalarea bruscă a simptomelor

*deosebirea este ca în AVC hemoragic instalarea semnelor, simptomelor este brutală, în doar câteva minute, iar în cazul celui ischemic manifestările clinice apar treptată, în câteva ore.

Însă nu întotdeauna pacienţii prezintă semne premonitorii. Caracteristic pentru ambele tipuri de AVC este instalarea bruscă a unor semne de deficit neurologic. în AVC hemoragic instalarea semnelor, simptomelor este brutală, în doar câteva minute. în cazul ischemiei cerebrale (n.r. – A infarctului cerebral) simptomele se instalează în câteva ore. Ele pot fi variate în funcţie de teritoriul cerebral afectat şi de funcţiile pe care acesta le îndeplinea. Pot apărea: scăderea parţială sau totală a forţei, preciziei în mişcare a unui segment de corp (nr. – scade forţa sau precizia unui braţ sau a unui picior); apare pierderea sensibilităţii (“amorţire”) sau apariţia unei senzaţii anormale într-o parte a corpului, apar tulburări de mers, ameţeli cu greţuri şi vărsături, tulburări de vorbire de diferite tipuri şi intensităţi, tulburări de vedere cu scăderea vederii pe o jumătate de câmp vizual (hemianopsie) sau vedere dublă (diplopie), asimetrie facială (devierea comisurii bucale), tulburări de deglutiţie de înghiţire), stare confuzională brusc instalată, nerecunoaşterea mediului familial sau a fetelor persoanelor, pierderea conştientei cu stare de comă (lipsa de reacţie la diferiţi stimuli). În situaţii rare, primele semne de instalare a unui AVC pot consta în apariţia unor crize de tip epileptic (mişcări involuntare ale unui segment de corp sau pierderea conştientei cu convulsii generalizate).

La vârstnici infarctul cerebral survine, de obicei, dimineaţa la trezire!

Accidentul vascular cerebral ischemic (infarctul cerebral) survine, de obicei, dimineaţa la trezire, când pacientul mai în vârstă, cu semne neglijate de ateroscleroză, constată existenţa unui deficit neurologic de gravitate diferită care se poate agrava în următoarele ore sau minute. Acest deficit neurologic nu se însoţeşte foarte frecvent de manifestări vegetative importante, stare de comă. Însă, indiferent de intensitatea simptomatologiei trebuie să se înţeleagă că în următoarele ore sau chiar zile, accidentul vascular cerebral are potenţialul de a se extinde, de a se agrava, încât este imperios necesar ca măcar în acest moment tardiv să fie anunţate serviciile de urgenţă, indiferent de locul unde se află pacientul. Trebuie să combatem atitudinea învechită şi tot mai rară de a nu deplasa bolnavul. Accesul acestuia în cel mai scurt timp posibil la un serviciu medical specializat îi poate salva viaţa. Chemaţi ambulanţa dacă apar stări de amorţeală, slăbiciune sau paralizie a feţei, braţului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului; tulburări de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclară, înceţoşată, cu pete, vedere dublă sau pierderea vederii; confuzie, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi; tulburări de mers, ameţeală, pierderea echilibrului sau a coordonării. Atenţie, subliniez încă o dată: simptomele unui infarct cerebral pot progresa în curs de câteva minute, ore sau zile, adesea în mod treptat. De exemplu, slăbiciunea uşoară poate evolua spre o incapacitate de a mişca braţul şi piciorul de pe o parte a corpului. De aceea, este foarte important ca pacientul să ajungă cât mai repede la o clinică specializată unde poate primi îngrijiri care îi pot salva viaţa.

AVC hemoragic la persoane mai tinere, obeze sau hipertensive

În general instalarea unui accident vascular cerebral hemoragic (20% dintre AVC) survine la persoane mai tinere, cunoscute obeze, hipertensive după un efort fizic intens; dar şi după o masă copioasă sau după consum de alcool prin apariţia unei cefalei intense (durere puternică de cap), deficit neurologic ((amorţeli, ameţeli, tulburări de vorbire sau vedere), greţuri, vărsături şi posibilă stare de comă. În timp, hipertensiunea destructurează peretele arterial şi la un moment dat, după un chef plăcut sau o masă copioasă, după un efort fizic intens - un puseu de tensiune rupe vasul şi apare hemoragia cerebrală. Prognosticul acestui tip de accident vascular cerebral este mai grav.

Soluţii terapeutice

La un pacient care a avut un AVC tratamentul şi monitorizarea factorilor de risc trebuie să continue toată viaţa

Odată apărute primele semne ale bolii este necesară deplasarea în cel mai scurt timp posibil la cea mai apropiată unitate sanitară unde se vor lua primele măsuri specifice, dintre care cea mai eficientă, în cazuri selectate, este tromboliza intravenoasă. Această procedură terapeutică se poate aplica doar în intervalul de 3 ore de la apariţia primelor semne de boala în unităţi spitaliceşti special dotate. Tratamentul specific din faza acută va fi completat cu un program special de recuperare medicală. Subliniez faptul că la pacientul ce a prezentat un AVC, indiferent de gravitatea acestuia, tratamentul şi monitorizarea factorilor de risc descrişi trebuie să continue toată viaţa. AVC reprezintă o “încununare” a tuturor elementelor patologice “agonisite” pe parcursul vieţii, iar acestea nu dispar odată cu trecerea de episodul acut.

Un pacient care are manifestări cerebrale în mod cert “ascunde” şi o suferinţă cardiacă

O altă constatare care trebuie cunoscută este coafectarea cord – creier. AVC ischemic este strâns legat de procesul de ateroscleroza care reprezintă principala cauză a acestuia şi care este un fenomen generalizat cu predominantă variabilă de la individ la individ. Deci, un pacient care are manifestări cerebrale în mod cert “ascunde” şi o suferinţă cardiacă care trebuie căutată şi tratată. Similar, un pacient coronarian prezintă potenţial de instalare a unui AVC şi poate avea manifestări cerebrale “mute” care trec neobservate. Aceste manifestări cerebrale “mute”, fie pot culmina cu un AVC, fie pot determina o deteriorare silenţioasă a funcţiilor cerebrale cu apariţia tulburărilor de memorie (“deficit cognitiv mediu” – “dementa vasculară”), a tulburărilor de mers şi de deglutiţie toate instalate lent fără semne evidente de gravitate. Toate aceste manifestări ale disfuncţiilor vasculare cerebrale necesită o abordare cât mai precoce posibilă. Tratamentul accidentului vascular cerebral implică coparticiparea pacient-medic, pornind de la profilaxia primară care se adresează întregii populaţii şi până la momentul profilaxiei secundare, la pacienţii care deja au suferit un eveniment vascular”.

Semne care anunţă producerea unui infarct cerebral!

*atacul ischemic tranzitor poate preceda instalarea în următoarele ore sau zile a unui infarct cerebral * atenţie: semnele şi simptomele unui astfel de eveniment durează maxim o oră *după care dispar fără urme, determinând falsa impresie că “totul a trecut”.

“Atacul ischemic tranzitor (AIT) are semne clinice comune cu infarctul cerebral dar care durează maxim o oră. După care dispar fără urme, determinând falsa impresie că “totul a trecut”. Este un moment de o importanţă maximă pentru pacient căci aceste atacuri tranzitorii (care se pot produce şi în timpul somnului) anunţă de obicei instalarea în următoarele ore sau zile a unui infarct cerebral. Asta dacă nu sunt luate măsuri specifice de către medici. Este deci cazul ca pacientul să se adreseze de urgenţă unui serviciu medical din proximitatea sa. Simptomele AIT care dispar fără urmă după maxim o oră pot fi: ameţeala mai persistentă, cefalee (durere de cap) sau uşoare tulburări de echilibru, câteva eclipse vizuale sau vedere dublă, parestezii (senzaţii de furnicătură, amorţeală, înţepătură) mai persistente într-o anumită regiune a corpului”, completează conf. dr. Dan Cuciureanu.

Putem preveni instalarea unui AVC?

Consult şi determinare anuală a colesterolului

Pornind de la cauzele care produc accidentele vasculare cerebrale, trebuie să combatem alimentaţia cu conţinut ridicat în grăsimi, să renunţăm total la fumat, să consumăm alcool ocazional şi în cantităţi minime, să facem mişcare cel puţin 30 de minute zilnic. Consultul medical profilactic o dată pe an face parte din profilul omului civilizat contemporan. Determinarea anuală a colesterolului seric cu fracţiile sale (HDL, LDL) este obligatorie chiar şi la persoanele mai tinere. Asta deoarece există şi hipercolesterolemii familiale care determină accidente vasculare cerebrale la vârstă tânără.

Hipertensiunea arterială şi colesterolul trebuie tratate corect şi eficient

Hipertensiunea arterială (tratată în doar 40 % din cazuri în România) reprezintă un alt factor de risc pentru AVC. “De reţinut că nu este suficient să ne “tratăm” pentru hipertensiune arterială şi colesterol crescut, important este ca medicaţia pe care o luăm să fie eficienta, să menţină tensiunea arterială şi colesterolul în limitele admise”, încheie conf. dr. Dan Cuciureanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.