anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Care va fi rolul Iaşului în regiunea Moldova?

GALERIE
hritacregiune nord est
 • hritac
 • regiune nord est
- +

Ne-am provincializat atât de mult încât nu mai “mirosim” subiectele mari.

Scandalul iscat pe marginea proiectului de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a eclipsat subiectul regionalizării, căruia premierul Victor Ponta îi dăduse un nou contur la sfârşitul lunii august. A rămas neclar dacă actuala coaliţie de guvernământ va opta pentru varianta cu opt sau cu zece regiuni, ultima dintre acestea fiind anunţată şi susţinută de liderul PSD. În urmă cu două zile, la Suceava, preşedintele Agenţiei de dezvoltare Nord-Est, Constantin Apostol, spunea că România a negociat partea de buget care i s-ar cuveni în exerciţiul financiar 2014- 2020 al Uniunii Europene în formulă de opt regiuni, ceea ce ar face improbabilă opţiunea pentru zece unităţi administrative. Tot neplauzibilă pare a fi şi înfiinţarea regiunii Bucovina, invocată, din motive mai mult electorale, de premier, la mijlocul lunii august, la întâlnirea de la Putna cu liderii regionali ai PSD. O analiză interesantă pe acest subiect, dar şi pe tema regionalizării, pe fundamentele cultural - istorice , o puteţi găsi în articolele profesorului George Ţurcănaşu, publicate în ultimele două luni în secţiunea de “Opinii” a ziarului (vezi AICI).

Indiferent de soluţia care va fi aleasă, pare a fi sigur că regiunea Moldova va avea şase judeţe, peste patru milioane de locuitori, profilându-se a fi cea mai mare după capitală. Subiectul atrage după sine câteva observaţii care merită aprofundate. Care va fi rolul Iaşului? Va dobândi statutul de capitală regională fără doar şi poate, dar acest lucru nu spune nimic. Formal vor fi opt capitale regionale, aproape toate fiind în plin proces de negociere acum. Liderii USL încearcă să menajeze orgoliile locale, dispersând autoritatea regională, prin împărţirea diverselor “deconcentrate”. De exemplu, sediul autorităţii de luptă antifraudă va fi la Suceava, nu la Iaşi. Este de aşteptat ca în urma negocierii cu “baronii locali” asemenea mutări să devină o regulă, iar legea care va fundamenta regionalizarea să definească foarte vag rolul capitalelor. Într-un asemenea context, a fi capitală va fi mai mult o chestiune simbolică, de blazon. O soluţie fără sistem, călâie, care împacă orgolii locale, fără a vedea în perspectivă. Ori Iaşul nu are nevoie de aşa ceva, pentru că într-o asemenea situaţie se scaldă de 150 de ani.

Regionalizarea ar putea fi ocazia ideală de a da un nou sens evoluţiei oraşului. Poate fi un proiect nou pentru un oraş care priveşte nostalgic şi melancolic la trecutul de acum două secole. În formula actuală, centralistă, în care Bucureştiul acaparează totul, şi în care a vorbi critic la adresa capitalei înseamnă aproape să produci un atentat constituţional la integritatea ţării, Iaşul nu-şi găsea decât palida şi neadevărata consolare de “capitală culturală”. Regionalizarea ar putea scoate din letargie Iaşul, dându-i un rost nou, de altfel foarte potrivit în parametrii săi istorici şi culturali.

Dar despre acest lucru aproape că nu se discută în oraş. Este posibil ca peste un an să avem legea care va da un asemenea statut fără să fi contribuit cu ceva la redactarea ei. Nivelul dezbaterii la noi se reduce la întrebarea dacă va fi Gheorghe Nichita guvernator sau dacă vor revendica liberalii şefia regiunii. Subiectul nu există în agenda publică de dezbatere a partidelor politice, decât în măsura în care este invocat de primar. La liberali se discută cu subânţeles, iar pentru democrat liberali nu există. Ori este important să vrem ceva şi să cerem să participăm la elaborarea legii. Viitorul statut al oraşului trebuie discutat, definit într-o bună măsură aici, nu importat din birourile secretariatului tehnic al Parlamentului. Peste vreun an, la apariţia legii, ne vom revolta faţă de prevederile aiuritoare ale acesteia, vom spune că nu ne-a consultat nimeni etc. Sau vom adopta o atitudine de genul “dacă asta-i legea, ne supunem, ce să facem?”.

Ne-am provincializat atât de mult încât nu mai “mirosim” subiectele cu miză mare. Nu mai participăm la acestea. Nu am întâlnit abordări serioase, decât sporadic, în mediul academic, fără a fi preluate de societatea civilă şi de partidele politice. Partidele, la rândul lor, sunt destructurate. Cinci parlamentari în vârful filialei, un corp rapace de fripturişti şi o masă difuză. Nu există specialişti şi tehnicieni de valoare, care să aducă în discuţie problemele cu adevărat importante. Acest lucru este de înţeles la Vaslui, nu la Iaşi. Din acest motiv Vasluiul nu poate revendica şefia regiunii. Dacă nu gândim acum un cadru pentru statutul de capitală regională, câteva obiective strategice, nu vom avea proiecte peste un an sau doi. Nu vom şti ce să facem şi vom invoca  lipsa de proiecte ca pe o fatalitate. Eventual cu o atitudine autoironică, superbă, tipic moldovenească.

P.S. Este posibil ca USL să nu apuce să ducă la capăt proiectul de regionalizare, dar, în opinia mea, acest lucru nu schimbă fondul problemei.

P.S. Citeste AICI planurile Botosaniului si ale Sucevei pentru viitorul lor in cadrul regiunii Moldova.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.