anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Cariere distruse de un dosar DNA făcut cu picioarele. "Lotul Hârlău", achitat cap-coadă

GALERIE
lot harlau dd
 • lot harlau dd
- +

Curtea de Apel a decis că primarul, viceprimarul şi şeful Poliţiei oraşului Hârlău sunt nevinovaţi. Și ceilalţi funcţionari judecaţi au fost achitaţi."Regret distrugerea totală şi iremediabilă a opt cariere profesionale imaculate, însă vă asigur că toţi cei responsabili pentru această atrocitate vor da socoteală în mod public!", ne-a declarat unul dintre avocaţi

De dosarul întocmit de procurorii DNA împotriva capilor oraşului Hârlău s-a ales praful. După 5 ani de anchete şi procese, Curtea de Apel a dat verdictul final în dosarul în care au fost acuzaţi de corupţie fostul primar al Hârlăului, Constantin Cernescu, fostul viceprimar Florin Ţăpuşă, fostul şef al poliţiei oraşului, comisarul-şef Dumitru Simionescu şi câţiva funcţionari ai primăriei şi Gărzii Forestiere Suceava. "Procurorii au distrus carierele tuturor. Niciunul dintre cei acuzaţi nu mai lucrează acum. Au ieşit la pensie anticipat, s-au retras din politică, din viaţa publică. Erau liderii comunităţii, au devenit peste noapte mizeria oraşului. E un stigmat pe care nicio achitare nu-l poate şterge", a comentat Cristian Curcă, avocatul funcţionarilor daţi în judecată de DNA.

Dosarul în care au fost implicaţi cei 8 funcţionari şi demnitari din Hârlău îşi are originea într-o faptă de abuz în serviciu de care a fost acuzat Cernescu, care ar fi avut loc în decembrie 2015. Primarul ar fi determinata un subaltern să întocmească un proces-verbal de recepţie care să ateste finalizarea unei lucrări de extindere a reţelei de apă în Pârcovaci. Viceprimarul Florin Ţăpuşă a fost acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, el deţinând o florărie în oraş, cât şi de abuz în serviciu şi instigare la această infracţiune. Comisarul-şef Simionescu l-ar fi determinat pe fosul şef al Ocolului Silvic, Ioan Amariei să-i ofere lemne de foc. Treptat, din imaginea de caracatiţă a corupţiei creionată de procurori în dosar, s-a ales însă praful.

În primă instanţă, Tribunalul a dispus, în 2018, condamnări pe bandă rulantă, chiar dacă toate cu suspendare. Constantin Cernescu a fost condamnat la un total de 2 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare. Viceprimarul Ţăpuşă şi Dumitru Simionescu au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare. Pavel Dulgheru, comisar al Gărzii Forestiere Suceava primise o condamnare de 2 ani. Liviu Vasile Gheorghiţeanu, Constantin Curcă şi Carmen Sava, funcţionari în primăria Hârlău, fuseseră condamnaţi la câte 8 luni de închisoare.

După apelul făcut de apărătorii celor condamnaţi, a fost dispusă rejudecarea cazului. De această dată, Tribunalul a dispus şi achitări, rămânând condamnaţi doar primarul şi funcţionarii subordonaţi lui. Tribunalul l-a condamnat pe Constantin Cernescu la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, achitându-l însă de acuzele de instigare la fals intelectual sau de instigare la abuz în serviciu. Lui Cernescu i s-a şi interzis să mai candideze la vreo funcţie publică. Ţăpuşă a fost achitat de toate acuzaţiile. Pavel Dulgheru şi Dumitru Simionescu au fost şi ei achitaţi după ce fuseseră acuzaţi de abuz în serviciu. Cei trei funcţionari ai primăriei Hârlău au primit sentinţe de câte un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru fals intelectual. Cei trei funcţionari şi primarul fuseseră condamnaţi şi la plata în solidar a 8.000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare făcute de stat.

Lucrurile s-au schimbat însă radical după analizarea dosarului de către magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au constatat pur şi simplu că faptele de care fusese acuzat "lotul Hârlău" nu au practic nicio acoperire în probe. Toţi cei implicaţi au fost achitaţi de faptele ce li se imputau. "A fost un dosar cu încărcătură maximă, cu miză mare pentru toate părţile implicate, acuzare şi apărare, care la finalul unei lungi perioade pe rolul instanţelor, după o primă condamnare la unison, trimitere spre rejudecare în primul apel, reluare a cercetării judecătoreşti din nou la Tribunal, finalizată cu soluţii de achitare parţială, Curtea de Apel Iaşi a pronunţat decizia achitării tuturor inculpaţilor pentru toate infracţiunile imputate. Acest dosar arată că nu a fost suficient ca legea să fie aplicată corect, în diferite faze, după decizii ale Curţii Constituţionale, ci instanţele de control judiciar au demonstrat că justiţia independentă se vede ca un beneficiu al cetăţenilor. Aplicarea corectă a legii menţine încrederea comunităţii în sistemul judiciar", a comentat avocatul Ionel Nechita, care i-a reprezentat pe Cernescu, Simionescu şi Dulgheru.

La rândul său, avocatul Cristian Curcă a precizat că sentinţa dată de Curtea de Apel reprezintă doar începutul, din punctul de vedere al clienţilor săi, îndreptăţiţi acum să solicite daune morale, ca şi recuperarea prejudiciilor materiale suferite. În opinia acestuia, principala responsabilitate revine procurorului care a anchetat cazul, în speţă Cristina Chiriac. “Regret lipsa de loialitate a organelor de urmărire penală, ce ar trebui măcar afişată faţă de scopurile fundamentale ale unui proces penal, regret distrugerea totală şi iremediabilă a opt cariere profesionale imaculate, însă vă asigur că toţi cei responsabili pentru această atrocitate vor da socoteală în mod public!", a concluzionat Curcă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.