Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totsambata, 21.05.2022
Curtea de Apel a decis că primarul, viceprimarul şi şeful Poliţiei oraşului Hârlău sunt nevinovaţi. Și ceilalţi funcţionari judecaţi au fost achitaţi."Regret distrugerea totală şi iremediabilă a opt cariere profesionale imaculate, însă vă asigur că toţi cei responsabili pentru această atrocitate vor da socoteală în mod public!", ne-a declarat unul dintre avocaţi
De dosarul întocmit de procurorii DNA împotriva capilor oraşului Hârlău s-a ales praful. După 5 ani de anchete şi procese, Curtea de Apel a dat verdictul final în dosarul în care au fost acuzaţi de corupţie fostul primar al Hârlăului, Constantin Cernescu, fostul viceprimar Florin Ţăpuşă, fostul şef al poliţiei oraşului, comisarul-şef Dumitru Simionescu şi câţiva funcţionari ai primăriei şi Gărzii Forestiere Suceava. "Procurorii au distrus carierele tuturor. Niciunul dintre cei acuzaţi nu mai lucrează acum. Au ieşit la pensie anticipat, s-au retras din politică, din viaţa publică. Erau liderii comunităţii, au devenit peste noapte mizeria oraşului. E un stigmat pe care nicio achitare nu-l poate şterge", a comentat Cristian Curcă, avocatul funcţionarilor daţi în judecată de DNA.
Dosarul în care au fost implicaţi cei 8 funcţionari şi demnitari din Hârlău îşi are originea într-o faptă de abuz în serviciu de care a fost acuzat Cernescu, care ar fi avut loc în decembrie 2015. Primarul ar fi determinata un subaltern să întocmească un proces-verbal de recepţie care să ateste finalizarea unei lucrări de extindere a reţelei de apă în Pârcovaci. Viceprimarul Florin Ţăpuşă a fost acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, el deţinând o florărie în oraş, cât şi de abuz în serviciu şi instigare la această infracţiune. Comisarul-şef Simionescu l-ar fi determinat pe fosul şef al Ocolului Silvic, Ioan Amariei să-i ofere lemne de foc. Treptat, din imaginea de caracatiţă a corupţiei creionată de procurori în dosar, s-a ales însă praful.
În primă instanţă, Tribunalul a dispus, în 2018, condamnări pe bandă rulantă, chiar dacă toate cu suspendare. Constantin Cernescu a fost condamnat la un total de 2 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare. Viceprimarul Ţăpuşă şi Dumitru Simionescu au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare. Pavel Dulgheru, comisar al Gărzii Forestiere Suceava primise o condamnare de 2 ani. Liviu Vasile Gheorghiţeanu, Constantin Curcă şi Carmen Sava, funcţionari în primăria Hârlău, fuseseră condamnaţi la câte 8 luni de închisoare.
După apelul făcut de apărătorii celor condamnaţi, a fost dispusă rejudecarea cazului. De această dată, Tribunalul a dispus şi achitări, rămânând condamnaţi doar primarul şi funcţionarii subordonaţi lui. Tribunalul l-a condamnat pe Constantin Cernescu la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, achitându-l însă de acuzele de instigare la fals intelectual sau de instigare la abuz în serviciu. Lui Cernescu i s-a şi interzis să mai candideze la vreo funcţie publică. Ţăpuşă a fost achitat de toate acuzaţiile. Pavel Dulgheru şi Dumitru Simionescu au fost şi ei achitaţi după ce fuseseră acuzaţi de abuz în serviciu. Cei trei funcţionari ai primăriei Hârlău au primit sentinţe de câte un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru fals intelectual. Cei trei funcţionari şi primarul fuseseră condamnaţi şi la plata în solidar a 8.000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare făcute de stat.
Lucrurile s-au schimbat însă radical după analizarea dosarului de către magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au constatat pur şi simplu că faptele de care fusese acuzat "lotul Hârlău" nu au practic nicio acoperire în probe. Toţi cei implicaţi au fost achitaţi de faptele ce li se imputau. "A fost un dosar cu încărcătură maximă, cu miză mare pentru toate părţile implicate, acuzare şi apărare, care la finalul unei lungi perioade pe rolul instanţelor, după o primă condamnare la unison, trimitere spre rejudecare în primul apel, reluare a cercetării judecătoreşti din nou la Tribunal, finalizată cu soluţii de achitare parţială, Curtea de Apel Iaşi a pronunţat decizia achitării tuturor inculpaţilor pentru toate infracţiunile imputate. Acest dosar arată că nu a fost suficient ca legea să fie aplicată corect, în diferite faze, după decizii ale Curţii Constituţionale, ci instanţele de control judiciar au demonstrat că justiţia independentă se vede ca un beneficiu al cetăţenilor. Aplicarea corectă a legii menţine încrederea comunităţii în sistemul judiciar", a comentat avocatul Ionel Nechita, care i-a reprezentat pe Cernescu, Simionescu şi Dulgheru.
La rândul său, avocatul Cristian Curcă a precizat că sentinţa dată de Curtea de Apel reprezintă doar începutul, din punctul de vedere al clienţilor săi, îndreptăţiţi acum să solicite daune morale, ca şi recuperarea prejudiciilor materiale suferite. În opinia acestuia, principala responsabilitate revine procurorului care a anchetat cazul, în speţă Cristina Chiriac. “Regret lipsa de loialitate a organelor de urmărire penală, ce ar trebui măcar afişată faţă de scopurile fundamentale ale unui proces penal, regret distrugerea totală şi iremediabilă a opt cariere profesionale imaculate, însă vă asigur că toţi cei responsabili pentru această atrocitate vor da socoteală în mod public!", a concluzionat Curcă.
Cuvinte cheie: + lot harlau, achitare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Carmen Șerban, diagnosticată cu cancer. Ce i-ar fi transmis medicul
Ce tarife au vrăjitoarele pentru un ritual online. „Mă iubeşte?” – 25 de lei
Iubitorii de animale, aşteptaţi în acest weekend la „Animal FEST by USV Iași”
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Rusia susţine că a distrus un „important” transport de ame occidentale către Ucraina
Cicciolina îi promite lui Putin o noapte de amor dacă opreşte războiul din Ucraina
ISJ Iaşi a publicat broşura admiterii la liceu şi şcoli profesionale
Prahova: Tentativă de omor între două femei. Victima a fost lovită în cap cu un topor
Spectatori inediți la Raliul Argeșului: Urşii au venit să vadă spectacolul automobilistic
ANAF pregăteşte o aplicaţie mobilă prin care românii să-şi vadă fişa fiscală
Şeful Fiscului le cere profesorilor care dau meditaţii elevilor să-şi facă PFA
Aveţi grijă când ieşiţi azi din casă: Cod galben de furtuni la Iaşi!
Grindeanu: Podul suspendat peste Dunăre va fi dat în circulaţie în decembrie
Sfinții Constantin și Elena: 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă
Un nou accident îngrozitor pe „şoseaua morţii” din Moldova: Doi morţi şi doi răniţi
Musk neagă că ar fi hărţuit sexual o însoţitoare de bord. Acţiunile Tesla au scăzut cu 6%
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
(FOTO) EXCLUSIV: Cine este bărbatul ucis de o maşină când ieşea din canal?
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.