Dezbatere: Pot fi apărate Moldova şi Iaşul de o invazie rusă? Trei istorici şi problema unirii de la 1859
Mai întâi, în ce a constat reforma administrativa a domnitorului Al. I. Cuza si cu (...)
citeste totluni, 25.01.2021
La aproape două săptămâni de la condamnarea pentru corupţie, judecătorii Curţii de Apel au şi explicat lumii ce au vrut să spună prin sentinţa neclară pe care au pronunţat-o în dosarul medicului Carmen Dorobăţ. Printr-un demers rarisim în justiţie, Dorobăţ însăşi a cerut magistraţilor să prezinte de-a fir a păr situaţia interdicţiilor aferente condamnării, clarificarea judecătorilor fiind surprinzătoare: doctorul nu mai are dreptul să ocupe funcţii publice. În consecinţă, dacă simpla condamnare nu a fost suficientă pentru o demisie/demitere, clarificările de ieri obligă autorităţile să o schimbe din funcţie pe Dorobăţ.
Carmen Dorobăţ a fost condamnată pe 20 noiembrie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, însă pedeapsa nu a clintit-o de la şefia celui mai important spital de boli infecţioase din Moldova.
Motivul: medicul ieşean s-a prevalat în ultimele două săptămâni de faptul că, în sentinţa de condamnare definitivă, cei doi judecători cu rang de Curte de Apel Iaşi, oameni cu experienţă judiciară vastă, nu au fost în stare să clarifice situaţia pedepselor complementare şi accesorii, adică a celor care stabilesc interdicţiile.
Referitor la interdicţii, în sentinţa de pe 20 noiembrie se menţiona: “Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat”.
Ulterior, magistraţii au mai arătat că majorează perioada interdicţiei de la 3 (cât fusese stabilit în primă instanţă), la 5 ani. La prima vedere, potrivit mai multor experţi contactaţi de ziar, din dispozitivul sentinţei reieşea doar că Dorobăţ nu mai are dreptul să predea.
Cu atât mai mult cu cât, în sentinţa de pe 20 noiembrie, judecătorii modificaseră pedepsele accesorii şi complementare şi pentru soţul lui Dorobăţ, Gheorghe, în cazul lui scriind-se, clar şi concis, că acesta nu mai are voie să ocupe demnităţi publice.
Ce spun precizările de ieri?
Carmen Dorobăţ a introdus la acelaşi complet o contestaţie la executare, în care a cerut clarificarea sentinţei.
Asta pentru că, conform unei alte interpretări juridice, expresia “menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate” ar fi menţinut şi interdicţiile stabilite de prima instanţă, Tribunalul, care îi interzisese medicului Dorobăţ, prin hotărârea “desfiinţată în parte” de Curtea de Apel, să mai ocupe demnităţi publice.
Brambureala lexico-juridică a Curţii de Apel Iaşi, greu de înţeles şi de cei mai experimentaţi oameni din breaslă, a fost explicată ieri. Judecătorii au admis contestaţia la executare şi au explicat, de această dată clar, cum e cu interdicţiile aplicate medicului găsit vinovat de corupţie.
“Stabileşte că modificarea dispusă prin decizia penală menţionată referitoare la dispoziţiile privind pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, priveşte doar interzicerea exercitării dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, al cărui conţinut a fost extins, cu menţinerea interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi k din Codul penal, aşa cum au fost aplicate prin sentinţa penală nr. 917/12.07.2019, pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015”, a fost decizia de ieri a judecătorilor.
Nu e clar de ce aceştia nu au fost expliciţi de la început, aşa cum îi obligă regulamentele interne, cu atât mai mult cu cât au avut la dispoziţie două luni şi 3 zile pentru a cântări asupra sentinţei.
Dorobăţ: Sigur, mă voi conforma
După decizia de ieri a instanţei, Carmen Dorobăţ a furnizat un scurt comentariu, în care a lăsat de înţeles că se va retrage, fără a spune explicit acest lucru.
“Am clarificat prin avocaţii mei exprimarea deciziei finale şi sigur mă voi conforma. Sunt convinsă ca managementul va merge la fel de bine”, a spus ea. Cei doi judecători care au pronunţat sentinţa ce a avut nevoie de erată sunt Gabriel Tarlion şi Maricica Mititelu.
Tarlion este finul de botez al avocatului care, în primă instanţă, a reprezentant-o chiar pe Dorobăţ, la Tribunal. Totodată, soţia lui Tarlion, Lorena, este preşedinta Tribunalului. Al doilea judecător din completul care a condamnat-o definitiv pe Dorobăţ este Maricica Mititelu.
Astăzi se va anunţa numele noului manager al Spitalului de Infecţioase
Când vom avea un nou manager la Spitalul de Boli Infecţioase, care este subordonat Consiliului Judeţean? Cât de curând, se pare, potrivit declaraţiilor de aseară ale şefului CJ Iaşi, Costel Alexe.
„Am vorbit încă de la pronunţarea sentinţei cu doamna Carmen Dorobăţ şi cu membri ai Consiliului de Administraţie. Imediat după ce a venit motivarea deciziei instanţei, am vorbit, astăzi, din nou cu doamna Dorobăţ, iar în cursul zilei de mâine (astăzi, n.r.), toţi ieşenii vor afla numele celui care va conduce Spitalul de Boli Infecţioase. Trebuie să mă consult, pentru a lua cea mai bună decizie. Aşa cum am făcut la Spitalul de Pneumoftiziologie cu domnul Radu Dabija (numit manager în urmă cu o lună, n.r.), vreau să ofer ieşenilor cea mai bună soluţie pe care o avem astăzi pentru a conduce această unitate medicală”, a declarat Costel Alexe.
Ce se va întâmpla cu soţul, Gheorghe Dorobăţ, şef al secţiei ATI de la „Neuro”?
Condamnat definitiv pe 20 noiembrie este şi soţul medicului Carmen Dorobăţ, Gheorghe Dorobăţ, care este şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie. Astfel, pe lângă faptul că a primit doi ani şi trei luni cu suspendare, în cazul său instanţa a decis odată cu sentinţa, în mod explicit, că nu mai poate ocupa funcţii de conducere.
Managerul unităţii medicale, Spitalul de Neurochirurgie, susţine că încă nu a fost luată o decizie, dar că acest lucru se va întâmpla zilele următoare.
„Noi nu am primit încă minuta de la instanţă, ştim doar ceea ce am citit în presă pe acest subiect. Aşteptăm minuta, ne vom consulta cu juriştii şi vom lua o decizie respectând legea”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
Conform declaraţiei de avere pe anul trecut, venitul anual încasat de Gheorghe Dorobăţ de la Spitalul de Neurochirurgie este de 318.880 lei. Ceea ce corespunde unui venit lunar de circa 26.500 lei. (Ionuţ BENEA, Mădălina OLARIU)
Cuvinte cheie: + dorobat, condamnare, judecatori
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Florin Cîţu, întrebat cum se simte după vaccinare: Foarte bine. Chiar mi-a dat mai multă energie
Noul sezon „Românii au talent”, în fiecare vineri şi luni, începând cu 5 februarie
Ce spune premierul despre redeschiderea şcolilor: Urmărim ce se întâmplă cu situaţia epidemiologică
Ciţu: Dacă ar fi după mine, aş vrea ca toată economia să fie deschisă
VIDEO - Cal căzut la pământ, biciuit cu săbăticie de doi bărbaţi
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, inculpat în dosarul de luare de mită
Tun din al doilea război mondial, scos la vânzare pe un site de specialitate
Șeful UPU de la Spitalul Ilfov a pierdut lupta cu coronavirusul
Valabilitatea cardurilor pentru pensionari, prelungită automat (P)
VIDEO Conferință de presă susținută de primarul Mihai Chirica
Israel: Prima doză de vaccin a redus cu 60% spitalizările la persoanele de peste 60 de ani
Rata de infectare în municipiul Iași a coborât la 1,07. Noi măsuri nu se iau până joi
1.551 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. La Iași, 58 de teste pozitive
Băsescu: AUR la guvernare ar prăbuşi ţara. Şoşoacă ar fi bună de şefă de galerie la Dinamo
MS: De ce persoanele vaccinate anti-COVID cu două doze trebuie să poarte mască în continuare
Clientul PSD Bogdan Chirieac s-a alimentat cu bani și de la guvernul PNL: primea bani de la CNAIR
Deputatul AUR Dan Tanasă a intrat în Parlament și a ieșit din foame. În 2019 a câștigat 620 lei/lună
Aurescu: România a condamnat arestarea lui Navalnîi și reprimarea manifestațiilor din Rusia
VIDEO Chirica nu e singurul politician mânjit cu iaurt. Nume mai mari au pațit-o și mai rău
O șoferiță beată a intrat cu mașina în autospeciala Poliției care o urmărea
VIDEO Hala Centrală, construită în locul unei mănăstiri. Cum arăta în 1944
Britanicii renunță să mai cumpere din Europa. Au de plătit taxe vamale uriașe după Brexit
Doar trei comune din județul Iași mai sunt în scenariul roșu
VIDEO Un preot din Arad a inventat ”ștampila sfințită”. Semnul crucii, lăsat pe pereți
Goană de 30 de minute a polițiștilor prin Pașcani după un șofer beat
PORTRET DE PARLAMENTAR: Deputat la 26 de ani.Tinerețea: o virtute sau o piedică? (P)
Sorin Cîmpeanu: ''Grădiniţele vor rămâne deschise şi în scenariul verde, galben şi în cel roşu''
Prognoza meteo: Iarna se întoarce. În ce zone ninsorile fac ravagii, cât de frig se face
Israelul interzice traficul aerian internaţional de pasageri, începând de luni seara
Topul pensiilor speciale din Iaşi: Cea mai mare este de 9000 de euro
Ziua Unirii, pe scurt. Cine, cum şi de ce i-a aruncat primarului Chirica cu iaurt în faţă
A fugit de puşcărie prin Europa, dar un act măsluit l-a trimis pentru mult timp după gratii
Ieşenii din diaspora mai au o săptămână să doneze pentru ajutorarea bătrânilor din Moldova
Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a celebrat Duminica Bibliei
Spitalul de la Leţcani rămâne închis. „Am terminat sterilizarea spaţiilor”
Socrii au apelat la judecători ca să o alunge pe noră din curte. Nu plătea curentul
Cifrele arată „promiţător”: Peste 23.000 de ieşeni s-au vaccinat
Cum a ajuns după gratii un şofer care provocase un accident banal
Contrabandiştii de ţigări de la Piaţa Nicolina, filaţi mai multe luni
UMF va putea deschide un centru de vaccinare de pe 8 februarie
Ce spune Ministerul Sănătăţii despre ieşenii care vor să se vaccineze, dar nu au carte de identitate
Lupta unor locatari din Copou pentru un teren de 500.000 de euro. Jurnal de front
Alexandru LĂZESCUSpiritul critic se află în moarte clinică |
Nichita DANILOVIaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan |
Dana ȚABREAEfecte şi reacţii |
Michael ASTNER2+2=4 pastile media |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.