Carmen Dorobăţ pleacă de la şefia spitalului, după precizările judecătorilor. Cine îi ia locul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Carmen Dorobăţ pleacă de la şefia spitalului, după precizările judecătorilor. Cine îi ia locul?

GALERIE
dorobat instanta
  • dorobat instanta
- +

La aproape două săptămâni de la condamnarea pentru corupţie, judecătorii Curţii de Apel au şi explicat lumii ce au vrut să spună prin sentinţa neclară pe care au pronunţat-o în dosarul medicului Carmen Dorobăţ. Printr-un demers rarisim în justiţie, Dorobăţ însăşi a cerut magistraţilor să prezinte de-a fir a păr situaţia interdicţiilor aferente condamnării, clarificarea judecătorilor fiind surprinzătoare: doctorul nu mai are dreptul să ocupe funcţii publice. În consecinţă, dacă simpla condamnare nu a fost suficientă pentru o demisie/demitere, clarificările de ieri obligă autorităţile să o schimbe din funcţie pe Dorobăţ.

Carmen Dorobăţ a fost condamnată pe 20 noiembrie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, însă pedeapsa nu a clintit-o de la şefia celui mai important spital de boli infecţioase din Moldova.

Motivul: medicul ieşean s-a prevalat în ultimele două săptămâni de faptul că, în sentinţa de condamnare definitivă, cei doi judecători cu rang de Curte de Apel Iaşi, oameni cu experienţă judiciară vastă, nu au fost în stare să clarifice situaţia pedepselor complementare şi accesorii, adică a celor care stabilesc interdicţiile.

Referitor la interdicţii, în sentinţa de pe 20 noiembrie se menţiona: “Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat”.

Ulterior, magistraţii au mai arătat că majorează perioada interdicţiei de la 3 (cât fusese stabilit în primă instanţă), la 5 ani. La prima vedere, potrivit mai multor experţi contactaţi de ziar, din dispozitivul sentinţei reieşea doar că Dorobăţ nu mai are dreptul să predea.

Cu atât mai mult cu cât, în sentinţa de pe 20 noiembrie, judecătorii modificaseră pedepsele accesorii şi complementare şi pentru soţul lui Dorobăţ, Gheorghe, în cazul lui scriind-se, clar şi concis, că acesta nu mai are voie să ocupe demnităţi publice.

Ce spun precizările de ieri?

Carmen Dorobăţ a introdus la acelaşi complet o contestaţie la executare, în care a cerut clarificarea sentinţei.

Asta pentru că, conform unei alte interpretări juridice, expresia “menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate” ar fi menţinut şi interdicţiile stabilite de prima instanţă, Tribunalul, care îi interzisese medicului Dorobăţ, prin hotărârea “desfiinţată în parte” de Curtea de Apel, să mai ocupe demnităţi publice.

Brambureala lexico-juridică a Curţii de Apel Iaşi, greu de înţeles şi de cei mai experimentaţi oameni din breaslă, a fost explicată ieri. Judecătorii au admis contestaţia la executare şi au explicat, de această dată clar, cum e cu interdicţiile aplicate medicului găsit vinovat de corupţie.

“Stabileşte că modificarea dispusă prin decizia penală menţionată referitoare la dispoziţiile privind pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, priveşte doar interzicerea exercitării dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, al cărui conţinut a fost extins, cu menţinerea interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi k din Codul penal, aşa cum au fost aplicate prin sentinţa penală nr. 917/12.07.2019, pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015”, a fost decizia de ieri a judecătorilor.

Nu e clar de ce aceştia nu au fost expliciţi de la început, aşa cum îi obligă regulamentele interne, cu atât mai mult cu cât au avut la dispoziţie două luni şi 3 zile pentru a cântări asupra sentinţei.

Dorobăţ: Sigur, mă voi conforma

După decizia de ieri a instanţei, Carmen Dorobăţ a furnizat un scurt comentariu, în care a lăsat de înţeles că se va retrage, fără a spune explicit acest lucru.

“Am clarificat prin avocaţii mei exprimarea deciziei finale şi sigur mă voi conforma. Sunt convinsă ca managementul va merge la fel de bine”, a spus ea. Cei doi judecători care au pronunţat sentinţa ce a avut nevoie de erată sunt Gabriel Tarlion şi Maricica Mititelu.

Tarlion este finul de botez al avocatului care, în primă instanţă, a reprezentant-o chiar pe Dorobăţ, la Tribunal. Totodată, soţia lui Tarlion, Lorena, este preşedinta Tribunalului. Al doilea judecător din completul care a condamnat-o definitiv pe Dorobăţ este Maricica Mititelu.

Astăzi se va anunţa numele noului manager al Spitalului de Infecţioase

Când vom avea un nou manager la Spitalul de Boli Infecţioase, care este subordonat Consiliului Judeţean? Cât de curând, se pare, potrivit declaraţiilor de aseară ale şefului CJ Iaşi, Costel Alexe.

„Am vorbit încă de la pronunţarea sentinţei cu doamna Carmen Dorobăţ şi cu membri ai Consiliului de Administraţie. Imediat după ce a venit motivarea deciziei instanţei, am vorbit, astăzi, din nou cu doamna Dorobăţ, iar în cursul zilei de mâine (astăzi, n.r.), toţi ieşenii vor afla numele celui care va conduce Spitalul de Boli Infecţioase. Trebuie să mă consult, pentru a lua cea mai bună decizie. Aşa cum am făcut la Spitalul de Pneumoftiziologie cu domnul Radu Dabija (numit manager în urmă cu o lună, n.r.), vreau să ofer ieşenilor cea mai bună soluţie pe care o avem astăzi pentru a conduce această unitate medicală”, a declarat Costel Alexe.

Ce se va întâmpla cu soţul, Gheorghe Dorobăţ, şef al secţiei ATI de la „Neuro”?

Condamnat definitiv pe 20 noiembrie este şi soţul medicului Carmen Dorobăţ, Gheorghe Dorobăţ, care este şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie. Astfel, pe lângă faptul că a primit doi ani şi trei luni cu suspendare, în cazul său instanţa a decis odată cu sentinţa, în mod explicit, că nu mai poate ocupa funcţii de conducere.

Managerul unităţii medicale, Spitalul de Neurochirurgie, susţine că încă nu a fost luată o decizie, dar că acest lucru se va întâmpla zilele următoare.

„Noi nu am primit încă minuta de la instanţă, ştim doar ceea ce am citit în presă pe acest subiect. Aşteptăm minuta, ne vom consulta cu juriştii şi vom lua o decizie respectând legea”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Conform declaraţiei de avere pe anul trecut, venitul anual încasat de Gheorghe Dorobăţ de la Spitalul de Neurochirurgie este de 318.880 lei. Ceea ce corespunde unui venit lunar de circa 26.500 lei. (Ionuţ BENEA, Mădălina OLARIU)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.