Încă o dezbatere aprinsă: pasajele din Podu Roș, pro și contra. ”Nu sunt bani ca să le facem subterane”
Sedinta a avut loc în urma unei solicitari a Aliantei pentru Promovarea Transportului Alternat (...)
citeste totsambata, 16.01.2021
La aproape două săptămâni de la condamnarea pentru corupţie, judecătorii Curţii de Apel au şi explicat lumii ce au vrut să spună prin sentinţa neclară pe care au pronunţat-o în dosarul medicului Carmen Dorobăţ. Printr-un demers rarisim în justiţie, Dorobăţ însăşi a cerut magistraţilor să prezinte de-a fir a păr situaţia interdicţiilor aferente condamnării, clarificarea judecătorilor fiind surprinzătoare: doctorul nu mai are dreptul să ocupe funcţii publice. În consecinţă, dacă simpla condamnare nu a fost suficientă pentru o demisie/demitere, clarificările de ieri obligă autorităţile să o schimbe din funcţie pe Dorobăţ.
Carmen Dorobăţ a fost condamnată pe 20 noiembrie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, însă pedeapsa nu a clintit-o de la şefia celui mai important spital de boli infecţioase din Moldova.
Motivul: medicul ieşean s-a prevalat în ultimele două săptămâni de faptul că, în sentinţa de condamnare definitivă, cei doi judecători cu rang de Curte de Apel Iaşi, oameni cu experienţă judiciară vastă, nu au fost în stare să clarifice situaţia pedepselor complementare şi accesorii, adică a celor care stabilesc interdicţiile.
Referitor la interdicţii, în sentinţa de pe 20 noiembrie se menţiona: “Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat”.
Ulterior, magistraţii au mai arătat că majorează perioada interdicţiei de la 3 (cât fusese stabilit în primă instanţă), la 5 ani. La prima vedere, potrivit mai multor experţi contactaţi de ziar, din dispozitivul sentinţei reieşea doar că Dorobăţ nu mai are dreptul să predea.
Cu atât mai mult cu cât, în sentinţa de pe 20 noiembrie, judecătorii modificaseră pedepsele accesorii şi complementare şi pentru soţul lui Dorobăţ, Gheorghe, în cazul lui scriind-se, clar şi concis, că acesta nu mai are voie să ocupe demnităţi publice.
Ce spun precizările de ieri?
Carmen Dorobăţ a introdus la acelaşi complet o contestaţie la executare, în care a cerut clarificarea sentinţei.
Asta pentru că, conform unei alte interpretări juridice, expresia “menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate” ar fi menţinut şi interdicţiile stabilite de prima instanţă, Tribunalul, care îi interzisese medicului Dorobăţ, prin hotărârea “desfiinţată în parte” de Curtea de Apel, să mai ocupe demnităţi publice.
Brambureala lexico-juridică a Curţii de Apel Iaşi, greu de înţeles şi de cei mai experimentaţi oameni din breaslă, a fost explicată ieri. Judecătorii au admis contestaţia la executare şi au explicat, de această dată clar, cum e cu interdicţiile aplicate medicului găsit vinovat de corupţie.
“Stabileşte că modificarea dispusă prin decizia penală menţionată referitoare la dispoziţiile privind pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, priveşte doar interzicerea exercitării dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, al cărui conţinut a fost extins, cu menţinerea interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi k din Codul penal, aşa cum au fost aplicate prin sentinţa penală nr. 917/12.07.2019, pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015”, a fost decizia de ieri a judecătorilor.
Nu e clar de ce aceştia nu au fost expliciţi de la început, aşa cum îi obligă regulamentele interne, cu atât mai mult cu cât au avut la dispoziţie două luni şi 3 zile pentru a cântări asupra sentinţei.
Dorobăţ: Sigur, mă voi conforma
După decizia de ieri a instanţei, Carmen Dorobăţ a furnizat un scurt comentariu, în care a lăsat de înţeles că se va retrage, fără a spune explicit acest lucru.
“Am clarificat prin avocaţii mei exprimarea deciziei finale şi sigur mă voi conforma. Sunt convinsă ca managementul va merge la fel de bine”, a spus ea. Cei doi judecători care au pronunţat sentinţa ce a avut nevoie de erată sunt Gabriel Tarlion şi Maricica Mititelu.
Tarlion este finul de botez al avocatului care, în primă instanţă, a reprezentant-o chiar pe Dorobăţ, la Tribunal. Totodată, soţia lui Tarlion, Lorena, este preşedinta Tribunalului. Al doilea judecător din completul care a condamnat-o definitiv pe Dorobăţ este Maricica Mititelu.
Astăzi se va anunţa numele noului manager al Spitalului de Infecţioase
Când vom avea un nou manager la Spitalul de Boli Infecţioase, care este subordonat Consiliului Judeţean? Cât de curând, se pare, potrivit declaraţiilor de aseară ale şefului CJ Iaşi, Costel Alexe.
„Am vorbit încă de la pronunţarea sentinţei cu doamna Carmen Dorobăţ şi cu membri ai Consiliului de Administraţie. Imediat după ce a venit motivarea deciziei instanţei, am vorbit, astăzi, din nou cu doamna Dorobăţ, iar în cursul zilei de mâine (astăzi, n.r.), toţi ieşenii vor afla numele celui care va conduce Spitalul de Boli Infecţioase. Trebuie să mă consult, pentru a lua cea mai bună decizie. Aşa cum am făcut la Spitalul de Pneumoftiziologie cu domnul Radu Dabija (numit manager în urmă cu o lună, n.r.), vreau să ofer ieşenilor cea mai bună soluţie pe care o avem astăzi pentru a conduce această unitate medicală”, a declarat Costel Alexe.
Ce se va întâmpla cu soţul, Gheorghe Dorobăţ, şef al secţiei ATI de la „Neuro”?
Condamnat definitiv pe 20 noiembrie este şi soţul medicului Carmen Dorobăţ, Gheorghe Dorobăţ, care este şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie. Astfel, pe lângă faptul că a primit doi ani şi trei luni cu suspendare, în cazul său instanţa a decis odată cu sentinţa, în mod explicit, că nu mai poate ocupa funcţii de conducere.
Managerul unităţii medicale, Spitalul de Neurochirurgie, susţine că încă nu a fost luată o decizie, dar că acest lucru se va întâmpla zilele următoare.
„Noi nu am primit încă minuta de la instanţă, ştim doar ceea ce am citit în presă pe acest subiect. Aşteptăm minuta, ne vom consulta cu juriştii şi vom lua o decizie respectând legea”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
Conform declaraţiei de avere pe anul trecut, venitul anual încasat de Gheorghe Dorobăţ de la Spitalul de Neurochirurgie este de 318.880 lei. Ceea ce corespunde unui venit lunar de circa 26.500 lei. (Ionuţ BENEA, Mădălina OLARIU)
Cuvinte cheie: + dorobat, condamnare, judecatori
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cum poate fi ocolit orașul Podu Iloaiei cu mașina? Se lucrează la două variante
De ce trebuie să se vaccineze bolnavii de diabet. Argumentele specialiștilor
Coiful de sute de mii de euro descoperit în Siret, predat cu poliția pentru restaurare
Motivele unor profesori care cred în eficiența vaccinului, dar consideră că trebuie să mai aștepte
Fata şi-a chemat "peştii" ca să pice în plasa poliţiştilor. Au fost încătușați imediat
La Iaşi a început etapa a II-a în centrele rezidenţiale. "Poate vaccinul ăsta mă face să zbor!"
Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)
Ce a păţit Chiştoc după ce i s-a pus pata pe doi poliţişti de pe peronul gării
Decizie de afaceri inedită a omului de afaceri Cristin Zămosteanu
Interlopul Bogdan Corduneanu s-a băgat arbitru şi între fetele de la videochat
Filarmonica Iași revine LIVE în sălile de concerte. Ce spectacole au fost pregătite
Apel către tinerii artişti români. Vor face parte dintr-o echipă internațională
Explozie într-un bloc. Un apartament a fost spulberat, 38 de locatari au fost evacuați
Care sunt alimentele pe care e de preferat să nu le consumi iarna?
Mancaruri asiatice ciudate. Ati incerca ochi de ton sau lichid seminal de peste?
Președintele Toyota avertizează: mașinile electrice pot duce industria auto în colaps
Povestea primei femei, artist african, care a pictat un BMW Art Car
Care au fost destinațiile favorite ale românilor în an de pandemie
Razer anunță masca inteligentă N95 cu RGB și proiecție vocală
Ce pregăteşte lanţul de magazine Lidl în perioada următoare în România
Care este salariul minim în România în comparație cu alte țări
Ministrul Mediului ofera noi detalii despre taxa auto. "Este foarte interesanta"
Retailerul german Metro intră oficial pe o nouă piață, conexă comerțului
Informare de ger năprasnic în întreaga ţară, începând de sâmbătă dimineaţa
Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea din sediul DNA: Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect
FOTO: "Plouă" în pasajul "Sfânta Vineri" din centrul Iașului. Infiltrații în zona scărilor
Franța extinde restricțiile de circulație pe timpul nopții, de la 18.00 la 06.00
Guvernul Rutte decide dacă demisionează sau nu, în urma unui scandal al alocaţiilor copiilor
Platforma de livrări foodpanda lansează o reţea de magazine proprii, pandamart
Peste 34 de persoane au murit vineri într-un cutremur puternic pe Insula Sulawesi
Înregistrările unei cutii negre a avionului prăbușit în Indonezia pot fi extrase
Sef din Politie, urmarit penal pentru conducere sub influenta alcoolului
Motociclistul Pierre Cherpin a murit după ce duminică a suferit o căzătură la Raliul Dakar
Fiul lui Viktor Orban a absolvit pe banii statului un curs la Academia Militară Regală Britanică
Sylvain Sylvain, co-fondator şi chitarist al legendarului grup proto-punk New York Dolls, a murit
Xiaomi, producătorul chinez de smartphone, cade pe bursa din Hong Kong
Cine îi va lua locul Angelei Merkel? CDU își alege noul lider
Ce se întâmplă cu acţionariatul de la FC Dinamo dacă nu vine Cortacero cu banii
Apple vrea să lanseze noi laptop-uri MacBook Pro cu încărcare wireless
Omul lui Stelian Ion face şedinţe în ministerul Justiţiei deşi nu lucrează acolo
Nicolae GRECUPrimăvara din ianuarie |
Eugen MUNTEANUUn corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I) |
pr. Constantin STURZUDar cine „le are cu Biserica”? |
arh. Ionel OANCEAFilozofie coruptă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.