Carmen Dorobăţ pleacă de la şefia spitalului, după precizările judecătorilor. Cine îi ia locul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Carmen Dorobăţ pleacă de la şefia spitalului, după precizările judecătorilor. Cine îi ia locul?

GALERIE
dorobat instanta
  • dorobat instanta
- +

La aproape două săptămâni de la condamnarea pentru corupţie, judecătorii Curţii de Apel au şi explicat lumii ce au vrut să spună prin sentinţa neclară pe care au pronunţat-o în dosarul medicului Carmen Dorobăţ. Printr-un demers rarisim în justiţie, Dorobăţ însăşi a cerut magistraţilor să prezinte de-a fir a păr situaţia interdicţiilor aferente condamnării, clarificarea judecătorilor fiind surprinzătoare: doctorul nu mai are dreptul să ocupe funcţii publice. În consecinţă, dacă simpla condamnare nu a fost suficientă pentru o demisie/demitere, clarificările de ieri obligă autorităţile să o schimbe din funcţie pe Dorobăţ.

Carmen Dorobăţ a fost condamnată pe 20 noiembrie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, însă pedeapsa nu a clintit-o de la şefia celui mai important spital de boli infecţioase din Moldova.

Motivul: medicul ieşean s-a prevalat în ultimele două săptămâni de faptul că, în sentinţa de condamnare definitivă, cei doi judecători cu rang de Curte de Apel Iaşi, oameni cu experienţă judiciară vastă, nu au fost în stare să clarifice situaţia pedepselor complementare şi accesorii, adică a celor care stabilesc interdicţiile.

Referitor la interdicţii, în sentinţa de pe 20 noiembrie se menţiona: “Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat”.

Ulterior, magistraţii au mai arătat că majorează perioada interdicţiei de la 3 (cât fusese stabilit în primă instanţă), la 5 ani. La prima vedere, potrivit mai multor experţi contactaţi de ziar, din dispozitivul sentinţei reieşea doar că Dorobăţ nu mai are dreptul să predea.

Cu atât mai mult cu cât, în sentinţa de pe 20 noiembrie, judecătorii modificaseră pedepsele accesorii şi complementare şi pentru soţul lui Dorobăţ, Gheorghe, în cazul lui scriind-se, clar şi concis, că acesta nu mai are voie să ocupe demnităţi publice.

Ce spun precizările de ieri?

Carmen Dorobăţ a introdus la acelaşi complet o contestaţie la executare, în care a cerut clarificarea sentinţei.

Asta pentru că, conform unei alte interpretări juridice, expresia “menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate” ar fi menţinut şi interdicţiile stabilite de prima instanţă, Tribunalul, care îi interzisese medicului Dorobăţ, prin hotărârea “desfiinţată în parte” de Curtea de Apel, să mai ocupe demnităţi publice.

Brambureala lexico-juridică a Curţii de Apel Iaşi, greu de înţeles şi de cei mai experimentaţi oameni din breaslă, a fost explicată ieri. Judecătorii au admis contestaţia la executare şi au explicat, de această dată clar, cum e cu interdicţiile aplicate medicului găsit vinovat de corupţie.

“Stabileşte că modificarea dispusă prin decizia penală menţionată referitoare la dispoziţiile privind pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie aplicate inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, priveşte doar interzicerea exercitării dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, al cărui conţinut a fost extins, cu menţinerea interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi k din Codul penal, aşa cum au fost aplicate prin sentinţa penală nr. 917/12.07.2019, pronunţată de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015”, a fost decizia de ieri a judecătorilor.

Nu e clar de ce aceştia nu au fost expliciţi de la început, aşa cum îi obligă regulamentele interne, cu atât mai mult cu cât au avut la dispoziţie două luni şi 3 zile pentru a cântări asupra sentinţei.

Dorobăţ: Sigur, mă voi conforma

După decizia de ieri a instanţei, Carmen Dorobăţ a furnizat un scurt comentariu, în care a lăsat de înţeles că se va retrage, fără a spune explicit acest lucru.

“Am clarificat prin avocaţii mei exprimarea deciziei finale şi sigur mă voi conforma. Sunt convinsă ca managementul va merge la fel de bine”, a spus ea. Cei doi judecători care au pronunţat sentinţa ce a avut nevoie de erată sunt Gabriel Tarlion şi Maricica Mititelu.

Tarlion este finul de botez al avocatului care, în primă instanţă, a reprezentant-o chiar pe Dorobăţ, la Tribunal. Totodată, soţia lui Tarlion, Lorena, este preşedinta Tribunalului. Al doilea judecător din completul care a condamnat-o definitiv pe Dorobăţ este Maricica Mititelu.

Astăzi se va anunţa numele noului manager al Spitalului de Infecţioase

Când vom avea un nou manager la Spitalul de Boli Infecţioase, care este subordonat Consiliului Judeţean? Cât de curând, se pare, potrivit declaraţiilor de aseară ale şefului CJ Iaşi, Costel Alexe.

„Am vorbit încă de la pronunţarea sentinţei cu doamna Carmen Dorobăţ şi cu membri ai Consiliului de Administraţie. Imediat după ce a venit motivarea deciziei instanţei, am vorbit, astăzi, din nou cu doamna Dorobăţ, iar în cursul zilei de mâine (astăzi, n.r.), toţi ieşenii vor afla numele celui care va conduce Spitalul de Boli Infecţioase. Trebuie să mă consult, pentru a lua cea mai bună decizie. Aşa cum am făcut la Spitalul de Pneumoftiziologie cu domnul Radu Dabija (numit manager în urmă cu o lună, n.r.), vreau să ofer ieşenilor cea mai bună soluţie pe care o avem astăzi pentru a conduce această unitate medicală”, a declarat Costel Alexe.

Ce se va întâmpla cu soţul, Gheorghe Dorobăţ, şef al secţiei ATI de la „Neuro”?

Condamnat definitiv pe 20 noiembrie este şi soţul medicului Carmen Dorobăţ, Gheorghe Dorobăţ, care este şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie. Astfel, pe lângă faptul că a primit doi ani şi trei luni cu suspendare, în cazul său instanţa a decis odată cu sentinţa, în mod explicit, că nu mai poate ocupa funcţii de conducere.

Managerul unităţii medicale, Spitalul de Neurochirurgie, susţine că încă nu a fost luată o decizie, dar că acest lucru se va întâmpla zilele următoare.

„Noi nu am primit încă minuta de la instanţă, ştim doar ceea ce am citit în presă pe acest subiect. Aşteptăm minuta, ne vom consulta cu juriştii şi vom lua o decizie respectând legea”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Conform declaraţiei de avere pe anul trecut, venitul anual încasat de Gheorghe Dorobăţ de la Spitalul de Neurochirurgie este de 318.880 lei. Ceea ce corespunde unui venit lunar de circa 26.500 lei. (Ionuţ BENEA, Mădălina OLARIU)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.