anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Carnea de porc va fi mai ieftină de Crăciun. În toată Europa este excedent de carne

GALERIE
carne porc
  • carne porc
- +

Vedeta mesei de Crăciun carnea de porc va fi mai ieftină anul acesta. Prețul a scăzut cu un sfert o veste bună pentru gurmanzi, dar tristă pentru fermieri care în condițiile pandemiei nu mai au unde să-și plaseze marfa.

În toată Europa este excedent de carne căci pesta porcină a blocat în mare măsură exporturile către China, iar restaurantele care nu s-au închis au redus dramatic comenzile.

Într-o fermă de lângă Bucureşti sunt crescuţi 250 de mii de porci. În mod normal toţi ar trebui să meargă către abator însă anul acesta şi magazinele şi restaurantele au comandat mult mai puţin.

Adrian Balaban, director general ferma de animale: ”În momentul de faţă, am aproape 3000 de animale pe care nu pot să le vând. 30% din producţia estimată pentru perioada aceasta este restricţionată la vânzare”.

Cu animalele rămase în boxe, marile ferme sunt nevoite să lase din preţ. Dacă anul trecut un kilogram de carne se vindea, la poarta fermei, cu 8 lei, acum a scăzut la 5 lei. Greu este şi pentru ţăranii care îngraşa câţiva porci pentru cunoştinţe.

O familie din Tiha Bârgăului, Bistriţa Năsăud, are 160 de porci din diferite rase, bazna, mangaliţa şi chiar mistreţi. Oamenii sunt dispuşi să îi vândă mai ieftin, numai să nu rămână cu ei în coteţ.

Iulica Cioancă fermier: “La om i se pare scump cu 12, 13 lei, le trebuie cu 10, 9 lei/nici banii cât am băgat în ei nu o să i putem scoate, aşa cred, nu am nici o speranţă”.

Restaurantele erau clienţi tradiţionali ai fermierilor români, însă acum, când toată industria HORECA este lovită de restricţii severe, livrează doar la domiciliu. Numărul porţiilor de şniţel şi friptură s-a redus considerabil.

Marius Rafa, proprietar restaurant: ”Am lucrat doar cu terasa, nu şi cu interiorul restaurantului. Am avut o scădere de 70% . Iar de când am intrat în carantină suntem undeva la o scădere de 80-85% chiar dacă facem partea de livrări la domiciliu. Cred că în perioada asta toată lumea stă în casă, îşi gătesc singuri sau îşi fac provizii pentru sărbători”.

Scăderea preţului se petrece într-un context european. Pesta porcină a blocat comerţul către China, iar marile ferme s-au trezit acum cu un surplus de carne pe care nu reuşesc să îl vândă.

Ioan Ladosi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: “Efectul asupra preţului se transmite ca prin contagiune din Germania. Şi la noi preţurile au luat-o razna în jos foarte mult. Deci noi vindem acum de la poarta fermei cu 30%, preţul porcului în viu, mai mic decât acum un an”.

România importă 70% din necesarul de carne de porc pentru consum. Scăderea preţului cărnii de import se remarcă şi în magazine.

Gabriel Pâslaru, purtător de cuvânt reţea de magazine: “Anul ăsta, pentru carnea de porc lumea va plăti cu 20, 25% mai puţin decât a plătit anul trecut în aceeaşi perioadă pentru sărbători”.

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că 16% dintre români nu îşi permit să mănânce carne atât de des pe cât şi-ar dori. Cifrele ne plasează la coada clasamentului european, după bulgari.

Sursa: stirileprotv.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.